Subuh
5:46
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:31
Maghrib
7:16
Isyak
8:27
Ekoniaga

MENAGANANI KRISIS DAN KEMELESETAN

DPM Heng: Majikan harus terima pekerja yang sedia belajar

Jul 30, 2020 | 05:30 AM

MAJIKAN harus memikirkan semula cara menggajikan pekerja di tengah-tengah pandemik ini, dan bersedia menerima calon yang mungkin tidak dianggap sesuai pada mulanya tetapi bersedia mahu belajar, kata Timbalan Perdana Menteri Heng Swee Keat.

Ini sedang ramai pekerja juga yang kini rela menyesuaikan diri dan mencuba sesuatu yang baru, bahkan ada yang rela menerima gaji lebih rendah berbanding sebelumnya demi membangun semula kerjaya mereka.

"Kita semua gemar memilih, mencari calon yang paling sesuai tetapi apa yang paling penting adalah memilih orang, yang mungkin bukancalon yang paling sesuai... tetapi sedia belajar.

"Majikan juga mesti reka semula pekerjaan agar mereka boleh memanfaatkan sebaiknya kemahiran itu dan memanfaatkan sepenuhnya daya usaha di bawah rancangan perubahan industri bagi meningkatkan kemahiran pekerja serta operasi," ujar Encik Heng, yang juga Menteri Kewangan.

Usaha ini penting bagi syarikat muncul lebih berdaya saing dan produktif selepas keadaan Covid-19 berakhir, tambahnya.

Encik Heng berkata demikian kepada media selepas mengunjungi sebuah Pusat Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited di Kelab Masyarakat Kampong Chai Chee di Heartbeat@ Bedok semalam.

"Satu perkara yang jelas daripada pengalaman jurulatih kerjaya dan daripada perbincangan saya dengan pencari kerja adalah kita semua perlu berubah dan menyesuaikan diri.

"Bagi pihak pencari pekerja, adalah (perlu) mengubah pemikiran kita dan apakah pekerjaan yang sesuai.

"Saya telah mendengar banyak kes berjaya dengan individu dalam pelbagai pekerjaan memutuskan mencuba sesuatu yang baru, memutuskan menerima gaji lebih rendah kerana ia satu keadaan yang berbeza," ujar Encik Heng.

Menerusi interaksinya dengan jurulatih kerjaya, Encik Heng berkata orang ramai kini bukan sahaja mahu mencari kerja, bahkan melihat apa kemahiran yang diperlukan agar layak bagi pekerjaan tersebut.

"Ini adalah satu perkembangan positif dan saya harap orang ramai akan terus belajar menyesuaikan diri, mendapatkan kemahiran baru, melihat apa yang perlu dilakukan bagi meraih satu permulaan baru," ujarnya.

Kata Encik Heng lagi, latihan kemahiran ini penting sedang ekonomi global dan Singapura akan mengalami perubahan besar, dan sedang terjejas teruk oleh pandemik Covid-19.

Pemerintah telah pun memperkenal Pakej Pekerjaan dan Kemahiran SGUnited untuk memberi sokongan kepada hampir 100,000 pemohon kerja tahun ini.

Pakej itu mempunyai tiga komponen iaitu usaha membentuk jawatan baru, mengadakan peluang menjalani program latihan dan mengadakan tempat bagi menambah kemahiran.

Pelbagai perubahan yang sukar perlu diambil dalam beberapa bulan dan tahun akan datang, kata Encik Heng lagi.

Tetapi Singapura telah mempunyai permulaan yang baik dengan adanya Rancangan Perubahan Industri (ITM) yang dilakar bagi pelbagai sektor.

Dalam pada itu, pemerintah akan meneruskan usaha ini dan menyepadukan pelbagai aspek membantu syarikat agar menjadi lebih berdaya saing, dan pekerja menjadi lebih berdaya kerja.

"Langkah demi langkah, kita perlu membina semula ekonomi kita," ujar Encik Heng.


"Kita semua gemar memilih, mencari calon yang paling sesuai tetapi apa yang paling penting adalah memilih orang, yang mungkin bukan calon yang paling sesuai... tetapi sedia belajar.
Majikan juga mesti reka semula pekerjaan agar mereka boleh memanfaatkan sebaiknya kemahiran itu dan memanfaatkan sepenuhnya inisiatif di bawah rancangan perubahan industri untuk meningkatkan kemahiran pekerja serta operasi."

- DPM Heng Swee Keat.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian