DPM Heng: Usaha atasi Covid-19, rangsang ekonomi, bantu rakyat keutamaan pemerintah, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:35
Syuruk
6:52
Zuhur
12:56
Asar
4:03
Maghrib
6:58
Isyak
8:07
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja3

DPM Heng: Usaha atasi Covid-19, rangsang ekonomi, bantu rakyat keutamaan pemerintah

Mar 31, 2020 | 05:30 AM

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat, telah memberi satu wawancara dalam program Squawk Box CNBC semalam. Dalam wawancara bersama dua hos CNBC, Encik Sri Jegarajah dan Encik Martin Soong, Encik Heng antara lain bercakap tentang tindakan yang diambil pemerintah dari segi penjagaan kesihatan awam dan ekonomi sedang Singapura terus berusaha membendung pandemik Covid-19 sekarang. Berikut antara isu yang disentuhnya termasuk berhubung kesan Covid-19 pada ekonomi, pendekatan Singapura bagi mengatasi koronavirus itu, kemungkinan penutupan sekolah dan kesannya pada pilihan raya umum yang harus diadakan selewat-lewatnya April tahun depan.

PILIHAN RAYA UMUM

Martin Soong: Saya rasa kita semua bersetuju bahawa keutamaan sekarang adalah untuk mengatasi virus ini.

Namun terdapat banyak perbincangan sama ada krisis ini akan mencapai tahap cukup teruk sehingga pemerintah terpaksa membuat keputusan sukar sama ada untuk menangguh pilihan raya. Adakah pemerintah akan mempertimbangnya?

DPM Heng Swee Keat: Betul, usaha mengatasi virus ini merupakan keutamaan pertama.

Kami juga telah berbincang dengan pakar epidemiologi dan pakar penyakit berjangkit tentang krisis ini dan bagaimana keadaan pandemik Covid-19 ini pada masa akan datang. Mereka memberi tiga senario.

Pertama, penularan virus ini dapat dibendung dengan cepat, namun golongan pakar tidak merasakan ini akan berlaku.

Kedua... beberapa negara dapat mengawal virus ini lebih baik (berbanding negara lain), dengan sesetengah kegiatan dapat dijalankan seperti biasa dan ada di tahap yang dikurangkan daripada dahulu. Namun dengan langkah berjaga-jaga yang mencukupi, kegiatan itu dapat terus dijalankan. Ini mungkin berbeza bagi tempat yang berbeza di serata dunia.

Ketiga, ia bertambah teruk dan merebak ke seluruh dunia.

Kita boleh menjangkakan keadaan yang sangat tidak pasti dan ini akan menjejas ekonomi dan semua kegiatan.

Ini satu keputusan yang amat sukar tetapi penting.

Perdana Menteri (Encik Lee Hsien Loong) telah memberitahu bahawa beliau sedang mempertimbang faktor yang berbeza dan telah membentangkan pertimbangan itu dengan jelas.

Beliau berkata beliau belum membuat keputusan, jadi kita harus terus memantau dan melihat apa yang terbaik bagi Singapura dan warga negara ini.

PENDEKATAN SINGAPURA TANGANI COVID-19

Sri Jegarajah: Pemerintah kelihatan sedang memperkenal lebih banyak sekatan dan langkah anti-Covid-19 secara bertahap.

Apakah yang boleh dijangkakan warga Singapura selepas ini?

DPM Heng Swee Keat: Sedang risikonya meningkat, kami telah meningkatkan langkah berjaga-jaga sepanjang beberapa minggu lalu... dengan situasi yang bertambah teruk di seluruh dunia.

Adakah kami akan mengambil langkah yang lebih ketat? Ini bergantung pada keadaan. Kami tidak akan teragak-agak melakukannya jika perlu.

Namun jika setiap orang bersikap bertanggungjawab dari segi sosial, mengambil langkah berjaga-jaga yang memadai, pakai pelitup dan berjumpa dengan doktor jika sakit serta teruskan kehidupan seperti biasa jika kita sihat... banyak kegiatan harian dapat diteruskan.

Pemerintah dan semua agensi di barisan hadapan akan memantau hal ini dengan berhati-hati.

PENUTUPAN SEKOLAH

Sri Jegarajah: Adakah pemerintah akan menutup sekolah sepenuhnya?

DPM Heng Swee Keat: Ini belum akan berlaku lagi tetapi kami mahu menjalankan percubaan sekiranya kami terpaksa melakukannya supaya ibu bapa, pelajar dan guru akan terbiasa dengannya.

Kalau sekolah ditutup, keprihatinan kami ialah untuk melindungi nyawa tetapi kami juga tidak mahu membuang masa yang berharga.

Kami mempunyai sistem pembelajaran di dalam talian dan dengan teknologi baru yang kami gunakan, ini akan membolehkan kami meneruskan dengan sesetengah kegiatan.

Kami sedang meninjau pelbagai pilihan yang ada ini. Kami juga sedang meninjau pelbagai senario dan jika perlu, kami akan mula berlatih menggunakan sesetengahnya.

Oleh itu jika keadaan bertambah teruk, kami dapat menjalankan peralihan dengan lebih lancar.

HASIL DALAM NEGERI KASAR (GDP)

Martin Soong: Dengan pakej rangsangan yang meninggalkan kesan cukup meluas yang diperkenal, apakah sasaran anda bagi Hasil Dalam Negeri Kasar (GDP) menjelang hujung tahun ini?

DPM Heng Swee Keat: Saya rasa tidak realistik untuk bercakap tentang jumlah GDP baik di Singapura atau di mana pun.

Tugas paling penting sekarang ialah untuk membina daya ketahanan, memastikan pekerja kita terus dilindungi dan memastikan syarikat kita yang berdaya maju tidak terpaksa ditutup kerana kekurangan wang atau kredit, atau kerana mereka menghadapi struktur kos yang teruk yang tidak lagi berdaya maju dalam sekitaran sekarang.

Sri Jegarajah: Adakah warga Singapura tetap harus bersiap sedia bagi keadaan lebih teruk, mungkin kemerosotan ekonomi yang berpanjangan.

DPM Heng Swee Keat: Ya. Ekonomi Singapura amat terbuka dan terhubung. Singapura merupakan hab perniagaan dan kewangan utama yang bersepadu rapat dengan ekonomi dunia.

Ini merupakan krisis serius - dari segi penjagaan kesihatan awam, kewangan dan ekonomi. Kesemuanya bercampur dengan cara yang tidak dapat diduga.

Ramalan GDP kita diturunkan kepada antara -1 peratus dengan -4 peratus. Ini tidak pernah berlaku dahulu dan kami harus memandang serius hal ini.


MENIMBANG LANGKAH PENUTUPAN SEKOLAH:

"Kalau sekolah ditutup, keprihatinan kami ialah untuk melindungi nyawa tetapi kami juga tidak mahu membuang masa yang berharga. Kami mempunyai sistem pembelajaran di dalam talian dan dengan teknologi baru yang kami gunakan, ini akan membolehkan kami meneruskan dengan sesetengah kegiatan. Kami sedang meninjau pelbagai pilihan yang ada ini. Kami juga sedang meninjau pelbagai senario dan jika perlu, kami akan mula berlatih menggunakan sesetengahnya."
- Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat

TUGAS PALING PENTING PEMERINTAH:

"Tugas paling penting sekarang ialah untuk membina daya ketahanan, memastikan pekerja kita terus dilindungi dan memastikan syarikat kita yang berdaya maju tidak terpaksa ditutup kerana kekurangan wang atau kredit, atau kerana mereka menghadapi struktur kos yang teruk yang tidak lagi berdaya maju dalam sekitaran sekarang. Ini merupakan krisis serius - dari segi penjagaan kesihatan awam, kewangan dan ekonomi. Kesemuanya bercampur dengan cara yang tidak dapat diduga."
- Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Heng Swee Keat

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map