Subuh
5:35
Syuruk
6:52
Zuhur
12:56
Asar
4:03
Maghrib
6:58
Isyak
8:07
Ekonomi & Kerja

KORONAVIRUS

Inflasi junam ke paras negatif, terendah dalam sedekad

Mar 24, 2020 | 05:30 AM

INFLASI teras bulan lalu menjunam ke paras negatif - kali pertama dalam sedekad - sedang wabak koronavirus menjejas tambang penerbangan dan percutian.

Inflasi teras yang tidak mengambil kira kos penginapan dan pengangkutan jalan swasta, jatuh ke -0.1 peratus tahun demi tahun bulan lalu, daripada 0.3 peratus pada Januari, kata Penguasa Kewangan Singapura (MAS) dan Kementerian Perdagangan dan Perusahaan (MTI) semalam.

Ini merupakan angka terendah bagi inflasi teras sejak ia mencecah -0.5 peratus pada Januari 2010, lapor The Straits Times.

Inflasi keseluruhan juga turun lebih rendah pada 0.3 peratus pada Februari tahun demi tahun, berbanding 0.8 peratus pada bulan sebelumnya.

Ini berlaku disebabkan kejatuhan inflasi teras serta inflasi pengangkutan swasta yang lebih rendah, kata MAS dan MTI.

Ramalan inflasi teras dan inflasi keseluruhan akan didedahkan dalam kenyataan dasar kewangan MAS akan datang.

Kadar ramalan yang dinyatakan bulan lalu ialah 0.5 hingga 1.5 peratus bagi inflasi teras dan inflasi keseluruhan.

Kos perkhidmatan jatuh ke -0.4 peratus pada Februari, iaitu penurunan dari 0.5 peratus pada Januari disebabkan kejatuhan dalam perbelanjaan tambang penerbangan dan percutian.

Inflasi pengangkutan privet juga kurang disebabkan kenaikan dalam harga kereta dan minyak, jatuh ke 2.4 peratus bulan lalu dari 4.6 peratus pada Januari.

Inflasi makanan turun ke 1.6 peratus dari 1.7 peratus sebelumnya, sedang harga makanan yang tersedia mencatatkan peningkatan sedikit, sementara inflasi makanan belum dimasak kekal sama.

Kos gas dan elektrik turun pada kadar yang lebih perlahan ke -7.4 peratus pada Februari dari -8.1 peratus sebelumnya.

Ini disebabkan kelembapan dalam kadar pengambilan baru Pasaran Elektrik Terbuka (OEM).

Kos penginapan naik lebih sedikit kepada 0.4 peratus bulan lalu dari 0.3 peratus pada bulan sebelumnya.

Kos runcit dan barangan lain jatuh ke -1 peratus.

MAS dan MTI berkata dalam suku-suku akan datang, sumber inflasi luaran dijangka kekal jinak, di tengah-tengah keadaan permintaan yang lemah dan pasaran komoditi makanan serta minyak yang dibekalkan dengan baik.

"Harga minyak menjunam dengan banyak pada Mac dan boleh kekal begitu bagi jangka masa agak lama lagi di tengah-tengah kelembapan ekonomi dan bekalan minyak yang dijangka meningkat.

"Namun, langkah-langkah antarabangsa untuk mengekang wabak Covid-19 telah menyebabkan gangguan rantaian bekalan, yang boleh menimbulkan tekanan ke atas harga makanan yang diimport," tambah mereka.

Penularan Covid-19 telah meninggalkan kesan mendalam terhadap sektor penerbangan dan pelancongan, dan ini mungkin mengakibatkan harga lebih rendah bagi barangan berkenaan perjalanan, kata mereka, sambil menyatakan:

"Tambahan pada itu, pelaksanaan langkah jarak selamat dan penurunan dalam kedatangan pelancong telah melembapkan permintaan pengguna, dan akan menyekat kenaikan harga bagi barangan serta perkhidmatan."

Sementara itu, keadaan pasaran buruh akan terus melemahkan pertumbuhan gaji tahun ini. Ketidakpastian ekonomi dek wabak ini juga berkemungkinan tidak akan menggalakkan syarikat dari melepaskan sebarang kos kenaikan kepada pengguna.

Oleh yang demikian, tekanan inflasi dijangka terus lemah dalam tempoh terdekat ini.

Dalam pada itu, MAS dan MTI berkata mereka akan terus memantau aliran harga dan menilai kesan wabak Covid-19 terhadap inflasi.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian