Lebih ramai peruncit laksana inisiatif pendigitalan, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja3

Peruncit Kg Glam TEROKA DUNIA DIGITAL agar tidak terus tenggelam

Lebih ramai peruncit laksana inisiatif pendigitalan

Pelbagai program baru telah dibangunkan dan diperkenalkan oleh Persatuan One Kampong Glam sejak beberapa bulan lalu, demi merancakkan kegiatan perniagaan
Jun 15, 2020 | 05:30 AM

Keriuhan pelancong dari setiap pelosok dunia yang sentiasa menghiasi kedai-kedai di sekitar Kampong Glam, di samping pengunjung setempat yang melanggani kafe atau kedai hipster kini tidak lagi kelihatan sejak langkah sekatan dikenakan dalam mengawal penyebaran Covid-19. Walaupun diselubungi suasana muram, peruncit di kawasan berwarisan tinggi itu tidak putus asa dan terus mencari cara - melalui pendigitalan - untuk terus bertakat. Ikuti laporan berikut.


LEBIH banyak peruncit di kawasan Kampong Glam sedang melaksanakan inisiatif pendigitalan seperti membuka kedai dalam talian, setelah pandemik Covid-19 menjejas teruk kedai fizikal.

Ini sedang pelbagai program baru telah dibangunkan dan diperkenalkan oleh Persatuan One Kampong Glam (OKG) sejak beberapa bulan lalu, demi merancakkan kegiatan perniagaan.

Menurut Pejabat Transformasi Digital (DTO) Kampong Glam di bawah Dewan Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS), seramai 68 peniaga di kawasan itu telah melaksanakan pelbagai peringkat inisiatif digital sejak pejabat itu dilancarkan pada Oktober tahun lalu.

Bagi tempoh Covid-19 sahaja, sekitar 10 peniaga telah mendekati pejabat itu untuk mendapatkan huraian digital.

Pejabat tersebut bekerja rapat dengan OKG bagi menggerakkan inisiatif pendigitalan di sekitar Kampong Glam.

Semasa dihubungi, jurucakap Persatuan One Kampong Glam, Encik Syed Omar Alattas, menjelaskan satu siri inisiatif seperti Melawat Kampong Glam, Hari Raya Prep Up dan peraduan Hari Raya Bingo telah dianjurkan sejak beberapa bulan lalu.

“Kebanyakannya dilakarkan bagi menjana dan meningkatkan kehadiran serta merangsang kegiatan perniagaan menerusi wadah digital, yang mematuhi larangan pemutus litar,” ujarnya.

Satu lagi usaha khusus yang sedang diusahakan OKG sekarang dengan sokongan Lembaga Pelancongan Singapura (STB), menurut Encik Syed Omar, adalah laman web menyeluruh yang menyedikan wadah pasaran digital untuk peniaga Kampong Glam, sebagai sebahagian daripada program ‘Visit Kampong Glam’.

Kata Encik Syed Omar, ia mempunyai tiga objektif utama, termasuk meningkatkan jumlah pengunjung ke daerah tersebut.

Memberi perkembangan terkini, Cik Siti Fairuz Mahfud, Ketua Pejabat DTO, berkata semasa tempoh Covid-19, pihaknya beralih pendekatan untuk mendekati peniaga menerusi cara lain – seperti menganjurkan webinar untuk peniaga agar dapat terus berkongsi maklumat tentang pendigitalan dan mewujudkan laman web khusus bagi pendigitalan di Kampong Glam bagi membolehkan peniaga mencari sumber huraian digital bersesuaian untuk perniagaan mereka.

Dari segi trend, beliau menyaksikan peningkatan sekitar 17 peratus bagi peruncit yang meneroka huraian digital.

“Kami perhatikan ada kenaikan dalam jumlah peruncit yang menjadi digital dengan menubuhkan kedai dalam talian atau menyertai wadah penghantaran sedia ini.

“Ini meliputi peruncit dalam semua industri, termasuk makanan dan minuman.

“Kami juga terima hampir 10 peruncit yang temu kami secara peribadi untuk mendapatkan bantuan dan bertanya tentang huraian digital apabila kami hampiri mereka atau selepas menyertai sesi webinar kami,” terang Cik Siti Fairuz.

Antara huraian paling popular adalah wadah e-perniagaan dan pemasaran dalam talian.

Encik Syed Omar menambah, para peniaga telah melaksanakan inisiatif dipacu Penguasa Pembangunan Infokom Media (IMDA) menerusi DTO dan mereka menjadi berdaya tahan, terutama dalam tempoh ini.

Tetapi mereka terus berdepan dengan cabaran – yang terbesar adalah bagaimana untuk memacu usaha pemasaran dan penjualan dengan berbeza, menerusi cara lebih inovatif di wadah-wadah baru ini.

“Ini memerlukan peniaga agar lebih mudah bergerak, lebih fleksibel dan menyesuaikan diri dengan menguruskan operasi mereka serta mendekati dan berkhidmat kepada pelanggan mereka.

“Dalam beberapa kes, ia memerlukan pendekatan transformasi luas dalam usaha penjualan dan pemasaran mereka.

“Kami perhatikan mereka yang sudah mendakap dan melaksanakan teknologi dalam perniagaan sebelum Covid-19, dapat sesuaikan diri dengan lebih baik dan kurang terjejas berbanding dengan mereka yang belum atau lambat menerapkan teknologi,” ujar Encik Syed Omar.

Berkongsi tentang usaha dijalankan, Cik Nadiah Abdat yang memiliki tiga butik – Sahara Shawl, Birue dan Nadia Abdat di Golden Landmark – berkata beliau mula giat menggunakan data analitik sejak perniagaan fizikal dijejas oleh Covid-19.

“Apabila kedai-kedai kami terpaksa ditutup selama berbulan, selain daripada menggunakan kedai dalam talian dan media sosial, kami mula meninjau penggunaan analitik data.

“Dengan penggunaan analitik, kami dapat mengkaji dengan teliti perangkaan dan maklumat penting seperti apakah produk yang laris dan popular dalam kalangan pelanggan.

“Ini bermakna, kami juga dapat memberi tumpuan lebih baik kepada produk mana dan pada masa sama, membeli dan menempah apa yang benar-benar laris sahaja,” ujar beliau.

Hasil daripada analitik data itu, kini Cik Nadiah memberi fokus kepada tiga produk yang paling laris dijual.

Ini berbanding dahulu apabila beliau menjual misalnya 20 produk.

Sementara itu, Cik Nadiah juga memberi fokus kepada usaha mengurangkan kos dalam masa sukar ini – memandangkan satu cabaran besarnya adalah kos sewa.

Disebabkan kos sewa yang masih tinggi, beliau kini telah berpindah pejabatnya di Golden Landmark baru-baru ini.

Menyentuh tentang trend peruncit meneroka pendigitalan, Cik Siti Fairuz berkata trend itu akan terus rancak kerana ia mengambil masa lebih lama lagi bagi penjualan luar talian untuk kembali seperti biasa.

“Ini lebih-lebih lagi peniaga di Kampong Glam agak bergantung kepada perniagaan daripada pelancongan, yang dijejas dengan signifikan dan akan mengambil masa lebih lama untuk pulih.

“Lantaran itu, pembelian dalam talian akan terus berkembang dan akan menjadi norma baru walaupun selepas tempoh Covid- 19,” terangnya.


"Kami perhatikan mereka yang sudah mendakap dan melaksanakan teknologi dalam perniagaan sebelum Covid-19, dapat sesuaikan diri dengan lebih baik dan kurang terjejas berbanding dengan mereka yang belum atau lambat menerapkan teknologi.”
- Encik Syed Omar Alattas, jurucakap Persatuan One Kampong Glam.

"Kami perhatikan ada kenaikan dalam jumlah peruncit yang menjadi digital dengan menubuhkan kedai dalam talian atau menyertai wadah penghantaran sedia ini. Ini meliputi peruncit dalam semua industri, termasuk makanan dan minuman.”
- Cik Siti Fairuz Mahfud, Ketua Pejabat Transformasi Digital.


Infografik: Gerakan pendigitalan

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map