Pengambilan pekerja secara 'online' merosot, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:33
Syuruk
6:57
Zuhur
12:59
Asar
4:23
Maghrib
6:59
Isyak
8:14
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja0

Pengambilan pekerja secara 'online' merosot

Apr 21, 2020 | 11:28 AM

KESAN penularan wabak koronavirus semakin terasa, termasuk di Singapura, apabila pertumbuhan pengambilan pekerja secara dalam talian, yang mencatat peningkatan dua angka bagi sebahagian besar 2019, kini menyaksikan kelembapan - sekadar mencatat pertumbuhan 6 peratus dan 7 peratus bagi Januari dan Februari tahun ini berbanding tahun lalu, menurut Indeks Pekerjaan Monster (MEI) hari ini.

Dalam dapatan yang dikongsi oleh firma pengambilan pekerja dan khidmat kerjaya dalam talian, Monster.com, menunjukkan, sedang penularan dan kesan ke atas ekonomi mula menekan, sentimen pengambilan pekerja secara elektronik mencatat pertumbuhan sifar bagi tahun-ke-tahun untuk bulan Mac.  

"Sekatan perjalanan, perintah berkurung dan penutupan perniagaan tidak penting disebabkan Covid-19 telah memberi tekanan kepada ekonomi sedunia - termasuk Singapura. Kesan pandemik adalah nyata, buruk dan berpanjangan - terutama bagi perusahaan seperti pelancongan, runcit dan makanan dan minuman - dan keutamaan sekarang adalah untuk melindungi pekerjaan dan perniagaan kecil yang mungkin tidak punya sumber untuk kekal terapung dalam masa-masa sukar ini," kata Ketua Pegawai Eksekutif Monster.com - Asia Pasifik dan Timur Tengah, Encik Krish Seshadri, dalam kenyataan hari ini. 

"Pemerintah Singapura telah melakukan tugas dengan baik dalam mengadakan bantuan bagi sektor-sektor yang terkesan ini; membantu mereka membangunkan daya tahan dan keupayaan untuk mengharungi keadaan. Sedang kami tidak menjangkakan ekonomi akan kembali pulih serta-merta, Singapura punya struktur sokongan yang betul di tempatnya, dan ini akan memastikan pemulihan yang perlahan tetapi mantap bagi sekitaran perniagaan dan pengambilan pekerja," tambahnya.

MEI memberi gambaran aktiviti tawaran pekerjaan dalam talian yang disusun setiap bulan oleh Monster.com. Ia merekodkan industri dan pekerjaan yang menunjukkan pertumbuhan tertinggi dan terendah dalam aktiviti pengambilan pekerja di sini. 

Halal Home Based Business
OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Ms Lid's Packed Bento

Set bento untuk sumbangan atau delivery ke rumah

Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Sedang ramai kekal di rumah kerana mematuhi arahan pemutus litar dan bergantung kepada teknologi untuk kekal berhubungan, industri teknologi perhubungan menyaksikan peningkatan bagi suku ini dengan pertumbuhan 19 peratus, 16 peratus dan 7 peratus bagi bulan Januari, Februari dan Mac. 

Permintaan untuk pekerja dalam bidang pengiklanan dan Pemasaran juga bertambah, meskipun menghadapi rentak lebih perlahan berbanding tempoh empat bulan sebelum ini - dengan kadar tahun-ke tahun di paras 17 peratus (Januari), 16 peratus (Februari) dan 8 peratus (Mac) bagi suku pertama 2020.

Barangan keperluan juga menikmati pertumbuhan yang baik bagi suku lalu, sedang industri penjagaan kesihatan menyaksikan peningkatan permintaan, beroleh pertumbuhan  10 peratus tahun-ke-tahun bagi Februari.

Seperti dijangkakan, industri Runcit/Perdagangan dan Logistik dan Pelayanan teruk terjejas, merekodkan penurunan permintaan di bawah paras sifar, yakni -9 peratus dan -7 peratus bagi Mac.

Melihat kepada pekerjaan tertentu, karyawan dalam bidang Perisian, Hadwe dan Telekom, menarik permintaan tinggi sepanjang suku lalu, mencatat pertumbuhan tahun-ke-tahun sebanyak 21%, 23% dan 19% bagi Januari, Februari dan Mac.

Karyawan bagi sektor Pelayanan dan Pelancongan bermula dengan permintaan yang tinggi apabila 2020 bermula, dengan mencatat pertumbuhan tahunan 18 peratus bagi Januari, tetapi ia terus junam ke bawah paras sifar, -14 peratus bagi Mac, bila sektor teruk terjejas dengan perintah berkurung sedunia akibat Covid-19.

MEI memantau aktiviti tawaran pekerjaan, berdasarkan penilaian masa sebenar, yang ditawarkan majikan dari pelbagai laman kerjaya dan senarai tawaran kerja di serata negara ini

Indeks ini bagaimanapun tidak mencerminkan trend sesuatu pengiklan atau sumber tetapi merupakan satu ukuran menyeluruh terhadap perubahan pada peluang pekerjaan berlaku di serata industri. 

 

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map