Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Ekoniaga

Penumpang gagal patuhi arahan, Lion Air henti operasi esok

Jun 04, 2020 | 03:45 PM

JAKARTA: Syarikat penerbangan terbesar di Indonesia, Lion Air, berdasarkan ukuran jumlah pesawat, mengarahkan semua penerbangan antarabangsa dan domestik henti operasi esok sehingga diberitahu lebih lanjut - hanya lima hari setelah ia kembali terbang.

Ini setelah syarikat penerbangan itu mendapati kebanyakan penumpangnya belum dapat mematuhi protokol kesihatan Covid-19 pemerintah, lapor laman Jakarta Globe semalam.

Kumpulan itu, yang merangkumi syarikat penerbangan bajet Lion Air, syarikat penerbangan Wings Air dan syarikat penerbangan perkhidmatan penuh Batik Air, menghentikan operasi bagi sebahagian besar pesawatnya bulan lalu mencegah rakyat mudik atau pulang ke kampung halaman semasa sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri. 

Kumpulan syarikat itu menyambung semula operasi pada Isnin lalu tetapi mendapati kebanyakan penumpang tidak dapat memenuhi keperluan protokol kesihatan.

"Banyak penumpang terpaksa membatalkan perjalanan mereka kerana tidak dapat menunjukkan dokumen yang diperlukan," kata jurucakap Danang Prihantono dalam satu kenyataan pada semalam.

Menurut peraturan Kementerian Pengangkutan, perjalanan perniagaan dan perjalanan untuk keadaan kecemasan keluarga diizinkan selama penumpang menunjukkan dokumen yang menyatakan bahawa mereka bebas dari koronavirus.

Mereka juga mesti menunjukkan surat dari majikan atau dokumen mereka yang membuktikan keadaan darurat keluarga sebelum mereka dibenarkan menaiki pesawat.

"Lion Air Group akan menawarkan pengembalian wang penuh kepada penumpang yang telah membeli tiket atau membantu  menjadualkan semula penerbangan mereka tanpa kos tambahan," kata Danang.
 

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian