Subuh
5:29
Syuruk
6:47
Zuhur
12:51
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Ekonomi & Kerja

Urus niaga dilonggar

Pintu kedai dibuka semula, langkah keselamatan tidak dilupa

Peniaga lega dapat sambung perniagaan, ambil langkah keselamatan seperti sistem masuk digital SafeEntry
May 13, 2020 | 05:30 AM

KELEGAAN dirasakan beberapa peniaga, seperti peniaga makanan dari rumah dan tukang gunting rambut, yang membuka semula operasi perniagaan mereka mulai semalam walaupun dengan sekatan keselamatan.

Ia kali pertama perniagaan mereka beroperasi sejak langkah pemutus litar diperketat dilaksana mulai 22 April, memerlukan mereka menghentikan operasi bagi mengekang penularan koronavirus Covid-19.

Peniaga makanan dari rumah telah mula semula memenuhi tempahan bagi juadah buka puasa dan Hari Raya yang tertunggak sejak operasi mereka terpaksa dihentikan.

Kedai gunting rambut menyaksikan perniagaan rancak semalam, setelah pelanggan tidak dapat menggunting rambut mereka sejak operasi kedai ditutup.

Dalam satu catatan di Facebook lewat malam kelmarin, Menteri Sekitaran dan Sumber Air, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, berkata:

"Ramai daripada kita menunggu kedatangan hari ini. Tetapi, kita harus perhatikan rentak kita dan tidak terburu-buru. Kelonggaran bagi beberapa sekatan ini tidak harus menjadi penyebab bagi kita berlegar-legar di luar rumah.

"Semangat pemutus litar masih dikekalkan. Kita harus berhati-hati dan melaksanakan jarak selamat dalam semua masa. Kita harus pastikan keselamatan kita dan orang di sekeliling kita.''

Peniaga yang dapat memulakan perniagaan semalam perlu mematuhi garis panduan pengurusan selamat.

Peniaga dari rumah, misalnya, perlu memastikan pengendalian makanan hanya melibatkan anggota yang tinggal di rumah yang sama, dan mereka perlu mengehadkan interaksi dengan pelanggan dan pekerja penghantaran.

Mereka hanya boleh menjalankan penghantaran dan pengambilan makanan dengan panduan keselamatan makanan dan jarak selamat diamalkan.

Dalam pada itu, Pejabat Negara Bijak dan Pemerintah Digital (SNDGO) menyatakan ia telah menerima permohonan bagi sistem masuk digital, SafeEntry, yang meningkat pada hujung minggu sedang perniagaan dibuka semalam.

Ia menerima permohonan termasuk daripada kedai gunting rambut dan kedai pencuci mulut bagi melaksanakan SafeEntry bagi tambahan 29,000 premis. Ini menjadikan bilangan premis yang menggunakan aplikasi itu mencapai 45,000.

Aplikasi SafeEntry akan merakamkan semua orang yang masuk atau keluar, termasuk pekerja dan pelawat, ke sesebuah premis bagi memudahkan jejak kontak.

Pemilik kedai pencuci mulut Overrun, Cik Nurul Ain Sennin, antara peniaga yang memohon bagi menggunakan SafeEntry sejak beliau beroperasi semula semalam.

"Buat masa ini, saya telah melaksanakan langkah-langkah jarak selamat seperti tidak membenarkan lebih tiga pelanggan berada dalam kedai dan pelanggan beratur satu meter dari satu sama lain,'' kata beliau, yang sibuk memenuhi tempahan yang meningkat semalam.

Ketua Pegawai Eksekutif Polar Puffs & Cakes, Encik Francis Looi, berkata, ketika dihubungi, bahawa perniagaannya juga amat memberangsangkan setelah dibuka semula semalam.

"Perniagaan amat baik pada hari pertama. Pelanggan datang ke kedai kami dan mereka amat disiplin dalam melaksanakan jarak selamat.

"Kami gembira kerana ramai pelanggan Islam kami juga beri sokongan. Separuh pelanggan kami Islam. Ada yang tanyakan jika kami mempunyai kek tertentu seperti kek gulung cempedak untuk Hari Raya nanti dan kami akan cuba tunaikan,'' katanya.

Beliau menganggarkan kerugian lebih $1 juta setelah operasi 27 cawangannya terpaksa ditutup disebabkan langkah pemutus litar diperketat itu.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian