Subuh
5:41
Syuruk
7:04
Zuhur
1:11
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:30
Ekoniaga

EKONOMI & KERJA

Rebut peluang kembang perniagaan yang dibawa Covid-19

Syarikat kawalan haiwan perosak kini tawar juga khidmat basmi kuman, dapat tempahan baik
Jul 01, 2020 | 05:30 AM

MESKIPUN pandemik koronavirus Covid-19 yang menular sejak akhir tahun lalu merobek banyak perniagaan, ada juga peluang baru yang muncul bagi sesetengah perniagaan.

Dengan permintaan pembasmian kuman yang melonjak sejak kebersihan dipertingkatkan di tempat awam dan bangunan komersial semasa penularan virus ini, di tempat seperti masjid, ia telah mendorong A-Team Pest Control Pte Ltd untuk merebut peluang dan turut menyediakan khidmat tambahan.

Ini dilakukan disamping perniagaan biasa mereka untuk mengawal haiwan perosak.

Pengarah Urusan A-Team, Cik Warda Mohamed Shariff, berkata perkhidmatan pembasmian kuman menyumbang separuh pendapatan A-Team antara Mac hingga Jun, walaupun perkhidmatan asas syarikat itu ialah kawalan haiwan perosak.

Antara tempat yang perkhidmatan syarikat itu didapatkan untuk menjalankan kerja pembersihan ialah lokasi yang dikunjungi individu positif bagi Covid-19, dormitori pekerja asing, masjid dan bilik hotel yang diinap orang yang dikenakan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN).

Cik Warda, 47 tahun, menjangka permintaan bagi perkhidmatan pembasmian kuman terus meningkat selagi penularan Covid-19 berterusan.

"Kami baru saja mula menawarkan perkhidmatan pembersihan ini pada Mac dan kami telah mendapat banyak tempahan untuk kerja pembasmian kuman. Bagi syarikat kami, perkhidmatan ini menjadi nilai tambahan kepada perkhidmatan kawalan binatang perosak yang kami sediakan sejak 2016.

"Selain itu, dengan banyak perniagaan dibuka semula, ramai antara mereka memilih melakukan kerja pembasmian kuman bagi memastikan kedai mereka dibersihkan dengan sempurna sebelum a dibuka," ujarnya.

Sebelum ini, Penguasa Pembangunan Semula Bandar, Lembaga Pelancongan Singapura, Lembaga Pembangunan dan Perumahan (HDB), Agensi Makanan Singapura (SFA) dan Enterprise Singapore berkata perniagaan makanan dan minuman dan runcit perlu memastikan tempat mereka sentiasa dibersihkan, terutama tempat yang dikongsi serta permukaan yang selalu disentuh.

Pertambahan permintaan bagi perkhidmatan pembasmian kuman sebenarnya mengejutkan Cik Warda. Menurutnya, pada awal tahun ini beliau menjangka perniagaannya tidak akan berjalan lancar disebabkan ekonomi meleset dan kemungkinan besar ramai tidak akan menghabiskan wang mereka mendapatkan perkhidmatan kawalan binatang perosak, melainkan mereka benar-benar memerlukannya.

Namun, situasi Covid-19 menyebabkan sebaliknya berlaku, memberi peluang kepada syarikatnya berkembang dan menawarkan perkhidmatan tambahan.

"Sebagai sebuah syarikat, saya rasa kami selalu perlu berkembang dan menyesuaikan diri mengikuti keadaan. Keadaan Covid-19 memberi kami peluang mengembangkan perniagaan kami dan memberi syarikat ini satu batu loncatan untuk meneroka bidang lain dalam perkhidmatan persekitaran," ujarnya.

Dengan ramai masih berjaga-jaga, Cik Warda meramal tempahan bagi perkhidmatan itu tidak akan berkurangan.

"Ini telah menjadi norma baru bagi ramai orang. Walaupun penularan Covid-19 sudah berkurangan, saya rasa ramai orang akan terus mendapatkan perkhidmatan pembasmian kuman. Malah, ia akan menjadi langkah pencegahan virus lain juga.

"Kerja pembersihan biasa mungkin tidak mencukupi kerana ramai orang sudah biasa dengan kerja pembersihan yang dipertingkat. Jadi, saya menjangka perkhidmatan ini menjadi sebahagian daripada gaya hidup mereka pada masa akan datang," kata beliau.