Subuh
5:42
Syuruk
7:05
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:16
Isyak
8:31
Ekoniaga

S'pura-Jerman sahkan sekali lagi kerjasama bagi syarikat baru di tengah-tengah cabaran Covid-19

May 13, 2020 | 03:15 PM

SINGAPURA dan Jerman hari ini mengesahkan sekali lagi kerjasama bagi menyokong syarikat-syarikat baru di tengah-tengah cabaran pandemik Covid-19.

Dalam kenyataan bersama Kementerian Perdagangan dan Perusahaan (MTI) dan Kementerian Ehwal Ekonomi dan Tenaga Jerman yang dikeluarkannya, kedua-dua pihak memberi komitmen untuk menyokong syarikat baru dan mengekalkan interaksi yang semakin baik dalam ekosistem syarikat-syarikat baru Singapura-Jerman di tengah-tengah langkah jarak selamat yang dilaksanakan sekarang.

Menurut kenyataan itu, kedua-dua negara telah mengembangkan cara baru untuk bekerjasama dengan selamat.   

"Kesan buruk dari pandemik Covid-19 dapat dirasakan di seluruh dunia, di seluruh negara, perniagaan, dan komuniti. Sekarang lebih daripada sebelumnya, pemerintah bukan sahaja menguruskan krisis kesihatan, tetapi juga berusaha mengatasi ekonomi kesan wabak ini. 

"Adalah penting bahawa negara memperkukuhkan perdagangan dan ekonomi kerjasama di tengah sekatan perjalanan global dan penutupan sempadan," menurut kenyataan tersebut.

Pemerintah Jerman dan Singapura telah memperkenalkan langkah-langkah untuk menyokong perniagaan untuk mengatasi krisis Covid-19. 

Kedua-dua negara juga mengesahkan semula kerjasama berterusan dalam memupuk inovasi dan keusahawanan, melalui perkongsian di bawah Global Innovation Alliance. 

"Melalui landasan yang didirikan di Singapura, Kementerian Ekonomi dan Tenaga Persekutuan Jerman telah menubuhkan German Accelerator di Asia (GASEA), yang memudahkan pengembangan bahasa Jerman syarikat permulaan ke Asia melalui Singapura, sementara Scaler8 menyokong pengembangan Singapura syarikat permulaan ke Jerman," menurut kenyatan itu lagi.

Sebagai contoh, GASEA dan Scaler8 kini menawarkan versi dalam talian bagi program-program mereka. Ini termasuk webinar, bengkel, dan sesi bimbingan yang disesuaikan.

Jerman dan Singapura akan terus memberikan sokongan di lapangan juga sama seperti permulaan Jerman dan Singapura. 

“Persahabatan sejati dibuktikan semasa masa sukar. Jerman dan Singapura bertekad untuk meneruskan segalanya dan bersiap sedia menanti masa bila kita secara kolektif dapat mengalahkan virus ini," kata Dr. Ulrich Nussbaum, Setiausaha Kerajaan di Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Tenaga Persekutuan Jerman (BMWi). 

"Jerman dan Singapura memiliki rekod baik dalam kerjasama  dua hala yang kukuh dan pada masa-masa yang di luar dugaan ini, adalah lebih penting bagi kita untuk mengekalkan usaha kerjasama. 

"Kami berharap dapat mengeratkan hubungan dua hala kami dengan Jerman sedang kami muncul bersama dari krisis Covid-19," kata Encik Gabriel Lim, Setiausaha Tetap  Kementerian Perdagangan dan Perindustrian Singapura.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian