Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:40
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

Covid-19 pertingkat peranan pengawal keselamatan

Permintaan bagi perkhidmatan bertambah tapi bekalan terjejas dek sekatan, tugas bertambah dan lebih mencabar
Oct 13, 2020 | 05:30 AM

PERMINTAAN bagi pengawal keselamatan meningkat sejak beberapa bulan lalu, sedang Singapura meningkatkan langkah-langkah pencegahan di tengah-tengah pandemik koronavirus Covid-19.

Bercakap kepada Berita Harian baru-baru ini, beberapa syarikat perkhidmatan keselamatan berkata permintaan itu meningkat sekitar 20 peratus.

Untuk terus memenuhi permintaan semakin tinggi itu, syarikat-syarikat ini berkongsi bahawa mereka terpaksa meningkatkan sumber untuk terus menyampaikan khidmat kepada klien.

Menurut syarikat keselamatan APRO-Asian Protection Pte Ltd (Apro), permintaan bagi perkhidmatannya meningkat 15 peratus dalam tempoh ini.

Walaupun mereka sedang berusaha meningkatkan jumlah pengawal keselamatan mereka, Pengurus Besar Kumpulan Apro, Encik Kok Leong, berkata sekatan sempadan di Malaysia akibat Covid-19 menjejas bekalan pegawai keselamatan yang datang dari Malaysia.

"Sebanyak 20 peratus daripada pengawal keselamatan kami ialah warga Malaysia. Ketika sekatan sempadan dilaksana, kami agak terjejas.

"Oleh itu, untuk terus memenuhi keperluan keselamatan klien, kami meningkatkan sumber secepat mungkin untuk mengambil lebih ramai pengawal keselamatan," kata Encik Leong.

Sekarang, sejak penularan Covid-19, selain menjaga keselamatan orang ramai secara fizikal, tugas pengawal keselamatan telah berubah dengan mereka mengambil peranan tambahan.

"Selain tugasan seperti rondaan keselamatan dan kawalan akses, pengawal kami juga melakukan pemeriksaan suhu badan, membantu penguatkuasaan langkah jarak selamat dan memastikan orang ramai menggunakan aplikasi SafeEntry," kata Pengarah Operasi Rightmen Security Services Pte Ltd, Encik Kayden Kho.

Syarikat keselamatan Aetos Holdings Pte Ltd berkata beberapa ratus pegawai polis bantuan (APO) dan pengawal keselamatan Aetos dikerahkan ke 53 lokasi berlainan di seluruh pulau, termasuk Kemudahan Kuarantin Pemerintah (GQF).

Dengan ramai pengawal keselamatan ini dikerahkan di barisan hadapan dalam tugas mengendalikan Covid-19, beberapa langkah pencegahan dilaksana untuk menjaga kesihatan dan keselamatan mereka, kata Naib Presiden bahagian operasi Aetos Holdings, Encik Lim Kok Hwa

"Peralatan perlindungan peribadi (PPE) sudah pun disediakan bagi mereka yang dikerahkan ke lokasi seperti institusi kesihatan dan hospital. Mereka akan menggunakan PPE sepenuhnya, termasuk gaun perubatan, sarung tangan dan kaca mata, sepanjang syif mereka.

"Garis panduan mengenai pemeriksaan suhu badan dan jarak sosial juga dilaksanakan dan mengikut konteks bagi setiap individu yang dikerahkan ke lokasi seperti itu," ujar Encik Lim.

Beliau menambah bahawa dalam keadaan tidak menentukan ini, penyelia dan ketua yang dikerahkan ke lokasi berlainan turut memberi semangat kepada pengawal lain dan menjaga kesihatan fizikal serta mental mereka.

Dalam industri yang sering berubah ini, syarikat keselamatan ini berkata mereka menjangka permintaan bagi pengawal keselamatan akan terus meningkat.

Namun, mereka akur bahawa mereka juga harus terus berkembang dan meningkatkan kemahiran pengawal keselamatan mereka untuk menghadapi cabaran baru pada masa akan datang.

Hanya inilah yang akan membolehkan mereka memikul tugas berlainan dan tanggungjawab lebih luas untuk terus menawarkan perkhidmatan terbaik bagi klien mereka.


BEKALAN PEGAWAI TERJEJAS

"Sebanyak 20 peratus daripada pengawal keselamatan kami ialah warga Malaysia. Ketika sekatan sempadan dilaksana, kami agak terjejas. Oleh itu, untuk terus memenuhi keperluan keselamatan klien, kami meningkatkan sumber secepat mungkin untuk mengambil lebih ramai pengawal keselamatan."
- Encik Kok Leong, Pengurus Besar Kumpulan APRO-Asian Protection Pte Ltd.

PERANAN PEGAWAI BERTAMBAH

"Selain tugasan seperti rondaan keselamatan dan kawalan akses, pengawal kami juga melakukan pemeriksaan suhu badan, membantu penguatkuasaan langkah jarak selamat dan memastikan orang ramai menggunakan aplikasi SafeEntry."
- Encik Kayden Kho, Pengarah Operasi Rightmen Security Services Pte Ltd.

KESELAMATAN PEGAWAI DIJAGA

"Peralatan perlindungan peribadi (PPE) sudah pun disediakan bagi mereka yang dikerahkan ke lokasi seperti institusi kesihatan dan hospital. Mereka akan menggunakan PPE sepenuhnya, termasuk gaun perubatan, sarung tangan dan kaca mata, sepanjang syif mereka. Garis panduan mengenai pemeriksaan suhu badan dan jarak sosial juga dilaksanakan dan mengikut konteks bagi setiap individu yang dikerahkan ke lokasi seperti itu."
- Encik Lim Kok Hwa, Naib Presiden bahagian operasi Aetos Holdings Pte Ltd.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map