Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Ekonomi & Kerja3

DPM Heng: Tiada sesiapa harus ditinggalkan dalam usaha bangkit daripada Covid-19

Feb 24, 2021 | 05:30 AM

UNTUK bangkit lebih kukuh sebagai sebuah masyarakat selepas pandemik Covid-19, Singapura harus mengembangkan apa yang dikongsi bersama dan menggembeleng lebih ramai warga Singapura untuk memainkan peranan aktif dalam membina masa depan bersama.

Timbalan Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat, berkata dalam berusaha mengatasi krisis dan maju sebagai sebuah masyarakat, negara ini tidak boleh meninggalkan sesiapa pun di belakang dalam perjalanan ini.

Beliau, yang juga Menteri Kewangan, berkata demikian selepas satu lawatan pasca-Belanjawan ke Pusat Sukarelawan SG Cares@Geylang, yang akan dikendalikan oleh Persatuan Khidmat Jagaan Masyarakat (CCSS).

Encik Heng bersama Menteri Kebudayaan, Masyarakat dan Belia, Encik Edwin Tong, dan Anggota Parlimen SMC MacPherson, Cik Tin Pei Ling, yang merupakan penasihat utama bagi pusat itu, menghadiri majlis perasmian pusat tersebut.

Dalam lawatan itu, mereka turut menyaksikan penandatanganan perjanjian memorandum persefahaman antara Pejabat SG Cares dan CCSS bagi merasmikan pusat itu.

Pusat baru itu bertujuan meningkatkan kesukarelawanan, membina keupayaan dan menghubungkan rakan kerjasama di kawasan Geylang bagi memenuhi keperluan masyarakat tempatan.

Encik Heng berkata semangat 'Singapura Bersama' yang menggabungkan tenaga dan sumber bersama demi membantu golongan lebih lemah terserlah semasa pandemik itu.

"Pandemik ini menjejas kehidupan, khususnya mereka yang kurang bernasib baik. Tetapi saya berbesar hati bahawa ramai tampil memberi bantuan," ujar beliau dalam satu catatan di Facebook.

Beliau menambah bahawa walaupun sukarelawan CCSS mendapati lebih sukar menjalankan operasinya sekarang, mereka gembira bahawa lebih ramai orang tampil menghulurkan bantuan.

"Pusat Sukarelawan SG Cares terkini ini akan menambah kepada usaha kita menggembeleng masyarakat untuk mengambil tindakan.

"Saya berharap langkah-langkah yang saya umumkan semasa Belanjawan 2021 bagi menggalak usaha memberi dan menyokong agensi sektor sosial kita, akan menggalak lebih ramai orang untuk menderma dan menjadi sukarelawan," kata Encik Heng.

Sementara itu, perbahasan mengenai Belanjawan di Parlimen akan bermula hari ini.

Ia akan diikuti dengan perbahasan Jawatankuasa Perbekalan (COS) bagi belanjawan untuk pelbagai kementerian dan agensi pemerintah.

Para Anggota Parlimen akan membahaskan tentang inisiatif dan langkah-langkah yang diumum dalam Belanjawan Bangkit Lebih Kukuh itu.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map