Penjaja harap dapat bernafas semula selepas 'sekatan', Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Ekonomi & Kerja3

Penjaja harap dapat bernafas semula selepas 'sekatan'

Jun 09, 2021 | 05:30 AM

PARA peniaga di pusat-pusat penjaja setempat meniti hari-hari terakhir Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat) ini dengan penuh harap.

Setelah pendapatan mereka terjejas sehingga 80 peratus, para penjaja itu berharap sekatan 'makan luar' yang dikenakan sebagai langkah yang diperketat di bawah fasa tersebut dapat dilonggarkan dan mereka mampu sekali lagi 'bernafas'.

Fasa Kedua (Kewaspadaan Dipertingkat) dijadual berakhir Ahad ini.

[Penjaja di Geylang harap bernafas semula. - Video: HARITH MUSTAFFA]

Memberitahu Berita Harian (BH), para penjaja tersebut berkata sedang sektor makanan dan minuman (F&B) umumnya dapat menggunakan khidmat penghantaran untuk menakat, namun peniaga kecil di pusat-pusat penjaja tidak mampu menanggung kos untuk menyertai wadah-wadah penghantaran popular setempat.

Difahamkan, komisen yang perlu dibayar kepada firma penghantaran makanan ialah sekitar 30 peratus daripada kos makanan mereka, tidak termasuk bayaran pendaftaran yang dikenakan firma-firma tersebut.

Meskipun, dengan bantuan sekali sebanyak $500 yang ditawarkan Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) bagi menggalak penjaja menggunakan wadah penghantaran online, selain langkah sesetengah firma penghantaran menawarkan subsidi bagi bayaran pendaftaran, para penjaja itu bimbang menanggung kos yang tinggi dalam jangka masa panjang.

Lantaran itulah, tinjauan BH ke atas lebih 60 gerai di aras dua pusat makanan Geylang Serai baru-baru ini mendapati lebih 30 peratus tidak menawarkan hidangan mereka di platform penghantaran.

Mereka yang menggunakannya pula mendedahkan pendapatan daripada tempahan merangkumi hanya sebahagian kecil pendapatan biasa mereka.

Salah seorang penjaja yang menggunakan khidmat firma penghantaran makanan GrabFood, Cik Nina Husin, 31 tahun, berkata penjualan daripada tempahan dalam talian masih terlalu kecil, tidak dapat menggantikan pendapatan daripada pelanggan yang menjamu selera di gerainya sebelum ini.

"Dalam sehari dua, baru kita boleh dapat tiga tempahan dari Grab... pelanggan yang datang untuk beli bungkus pun tak ramai," keluh beliau.

Cik Nina berkata keadaan kali ini lebih menyedihkan berbanding sewaktu tempoh pemutus rantaian jangkitan (CB) tahun lalu.

"Mungkin kali ini, orang lebih memilih untuk keluar dan beli makanan sendiri... atau kerana mereka mempunyai banyak pilihan, entahlah," katanya, pasrah.

Keadaan yang dialami Cik Nina itu umumnya dirasakan sebahagian besar penjaja setempat, kata Encik Melvin Chew, pengasas kumpulan Hawkers United - Dabao 2020, yang ditubuhnya sewaktu CB lalu.

Menurut beliau, tidak seperti restoran yang lebih besar, para penjaja umumnya tidak mempunyai ruang untuk menyesuaikan kos makanan mereka.

Justeru, setelah mengambil kira kos penghantaran dan lain-lain, mereka secara purata hanya meraih pendapatan 50 sen bagi juadah yang dijual pada harga $3 hingga $4.

Sejak kebelakangan ini, pemerintah juga telah memperkenalkan pelbagai usaha untuk membantu para penjaja setempat.

Ini termasuk pelepasan sewa setengah bulan bagi Mei dan Jun serta yuran pembersihan.

Minggu lalu juga, Menteri Perhubungan dan Penerangan, Cik Josephine Teo, yang juga Menteri Bertanggungjawab bagi Inisiatif Negara Bijak dan Keselamatan Siber, mengumumkan penjaja akan diberi bantuan tambahan oleh pemerintah untuk menyertai wadah penghantaran dalam talian.

LAPORAN LANJUT:

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map