SIA kurangi kerugian hasil langkah jimat kos, wadah baru tingkat pendapatan, Berita Ekonomi & Kerja - BeritaHarian.sg
Subuh
5:34
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:21

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Ekonomi & Kerja3

MENANGANI KRISIS DAN KEMELESETAN

SIA kurangi kerugian hasil langkah jimat kos, wadah baru tingkat pendapatan

Nov 10, 2020 | 05:30 AM

SYARIKAT penerbangan Singapore Airlines (SIA) telah dapat mengurangkan kerugian dari $350 juta pada Julai lalu kepada $300 juta ketika ini hasil langkah mengurangkan kos dan wadah baru bagi meningkatkan pendapatan.

Antaranya, SIA telah memperkenalkan pengalaman menjamu selera dalam pesawat A380 serta memperkenalkan program latihan bagi melatih kakitangan syarikat lain dalam khidmat pelanggan.

Dalam taklimat akhbar semalam, Ketua Pegawai Eksekutif SIA, Encik Goh Choon Phong, membentangkan strategi perniagaan kumpulan itu setelah ia mencatatkan kerugian sebanyak $3.5 bilion bagi enam bulan berakhir September lalu akibat pandemik Covid-19.

Kerugian bersih yang diumumkan Jumaat lalu itu adalah berbanding keuntungan $206 juta yang dicatatkan April hingga September tahun lalu.

Syarikat itu sebelum ini melaporkan kerugian $1.12 bilion dari suku pertama hingga Jun tahun ini.

Dengan kerugian separuh pertama mencecah $3.47 bilion, ini bermakna kerugian yang dialami SIA adalah $2.34 bilion pada suku kedua - seganda lebih banyak berbanding kerugian pada suku pertama.

"Kami akan terus bersikap fleksibel untuk melihat apa jua peluang dalam pasaran. Pasaran amat dinamik ketika ini. Kami akan terus bersikap tangkas dan fleksibel untuk meninjau apakah peluang lain yang boleh dibawa pasaran ini,'' katanya, ketika ditukil The Straits Times (ST).

Sementara itu, SIA berkata ia sedang meneroka cara tambahan untuk mengumpulkan dana.

Sebelum ini, SIA telah membelanjakan $6.2 bilion hingga 13 Oktober lalu daripada $8.8 bilion yang berjaya dikumpul hasil terbitan hak (rights issue) pada Jun lalu.

Namun, mereka belum memutuskan sama ada untuk menerbitkan lagi $6.2 bilion bon boleh tukar mandatori (MCB).

Syarikat penerbangan itu mempunyai masa hingga mesyuarat agung tahunan (AGM) akan datang untuk membuat keputusan.

Encik Goh berkata pasaran sekarang amat dinamik kerana rejim ujian koronavirus boleh dipertingkat lagi dan ini boleh merangsang permintaan bagi perjalanan udara.

Namun, beliau menarik perhatian bahawa jumlah kes jangkitan boleh timbul semula di beberapa negara dan ini boleh menjejas permintaan.

Oleh itu, beliau tidak dapat menetapkan bila dana syarikat itu akan kehabisan, memandangkan perubahan dalam pasaran boleh menjejas aliran tunai.

Syarikat itu mempunyai 155,000 penumpang sepanjang enam bulan hingga September, kurang 1 peratus jumlah penumpang yang mereka ada - atau 19.1 juta penumpang - setahun lalu.

Kesan pandemik Covid-19 bukan sahaja menyebabkan hasil syarikat itu menjunam tetapi juga mengurangkan nilai pesawat generasi lebih lama sebanyak $1.33 bilion.


"Kami akan terus bersikap fleksibel untuk melihat apa jua peluang dalam pasaran. Pasaran amat dinamik ketika ini. Kami akan terus bersikap tangkas dan fleksibel untuk meninjau apakah peluang lain yang boleh dibawa pasaran ini."
- Ketua Pegawai Eksekutif SIA, Encik Goh Choon Phong.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map