Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Ekonomi & Kerja3

Tingkat kemahiran wanita untuk perlindungan kerja lebih baik

Jan 17, 2021 | 05:30 AM

DI SELURUH dunia, ramai yang telah kehilangan pekerjaan akibat penularan Covid-19, dan terdapat beberapa laporan media yang menggambarkan bahawa keadaannya bagi pekerja wanita lebih mendesak.

Isu tersebut ditekankan Presiden Halimah Yacob semasa melakukan lawatan ke Wanita Bersatu Singapura (UWS) semalam, sebuah persatuan yang memperjuangkan usaha memperkasa dan kesaksamaan wanita menerusi pendidikan selain meningkatkan kesedaran mengenai isu-isu penting yang menjejas kaum hawa.

Semasa dialog bersama anggota lembaga persatuan, kakitangan dan pihak-pihak berkepentingan UWS, Presiden Halimah berkata terdapat cabaran-cabaran asas yang dihadapi pekerja wanita.

"Kita perlu mengambil satu langkah ke belakang dan meneliti apakah pekerjaan yang telah hilang - di Amerika Syarikat, Singapura dan Kesatuan Eropah.

"Kerana Covid-19, banyak pekerjaan dalam industri perkhidmatan telah hilang...wanita mewakili sebahagian besar pekerja dalam sektor ini," ujar beliau.

Beliau menambah: "Kita perlu bertanya, bagaimana kita boleh memastikan wanita dapat melakukan pekerjaan yang memerlukan kemahiran lebih tinggi - di mana anda tidak perlu berada di tempat kerja secara fizikal melakukan tugas tetapi boleh melakukannya di rumah."

Dalam pada itu, semasa lawatannya juga, Presiden Halimah telah meninjau program utama UWS, Girls2Pioneers (G2P), yang bertujuan memberi inspirasi dan mendorong golongan muda untuk meneroka kerjaya dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (Stem).

Program itu telah dimanfaatkan lebih 36,000 kanak-kanak dan remaja berusia antara 10 dengan 16 tahun sejak diperkenalkan pada 2014.

Beliau juga telah diperkenalkan kepada program mengumpul dana "BuyToSave" kendalian persatuan tersebut yang mempromosikan fesyen berdaya tahan sambil mengumpul dana untuk inisiatif penting persatuan tersebut.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map