Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:26
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Gaya Hidup0

5 langkah bijak untuk mengurangkan penggunaan gula dalam makanan

Jul 06, 2019 | 07:35 PM

Jika pengambilan gula tidak dikawal, ianya akan mendatangkan bukan sahaja kencing manis malah lebih banyak penyakit yang akan menyukarkan hidup kita kelak.

Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan pengambilan gula dalam kehidupan?

1. KURANGKAN PENGAMBILAN NASI

Tanpa nasi, hidup ini bagaikan tidak lengkap. Bagi penggemar nasi yang tegar, cadangan ini mungkin radikal tapi apa salahnya mencuba demi kesihatan yang lebih baik.

Bukan salah untuk menikmati nasi tapi jumlahnya perlulah terkawal. Nasi putih mempunyai kadar glisemik yang tinggi dan ini boleh menaikkan kadar gula dalam darah.

Berita Popular

Cuba kurangkan pengambilan nasi hanya sekali sehari dengan jumlah yang sedikit iaitu segenggam tangan anda. Elakkan makan nasi pada waktu malam. Apabila anda lebih selesa dengan jumlah nasi yang dimakan, anda boleh menggantikan nasi selang sehari dengan roti mil penuh, pasta mil penuh atau capati. 

2. BERHENTI MINUM AIR BERKARBONAT

Terdapat lima sudu teh gula dalam satu hidangan air berkarbonat sedangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan hanya enam sudu teh atau 25 gram gula sahaja yang patut diambil seorang individu dalam sehari. 

Kandungan gula yang tersorok dalam minuman berkarbonat amat tinggi dan ianya langsung tidak menyumbang kebaikan kepada kesihatan anda.

Perkara yang terbaik dalam hal ini ialah dengan berhenti minum air berkarbonat sama sekali dan menggantikannya dengan air kosong. 

Namun begitu, bagi sesetengah orang air kosong adalah bosan kerana ianya tiada rasa dan ini selalunya tidak memberi motivasi bagi mereka untuk kerap minum. 

Jika anda tiada keinginan untuk minum air kosong, jangan terus capai air berperisa itu! Gunakan potongan buah-buahan manis untuk menambah perisa air seperti stroberi, beri, epal, kurma dan buah-buahan sitrus seperti lemon, limau nipis, dan oren. 

3. JIKA ADA PENGGANTI YANG LEBIH BAIK, PILIH SI PENGGANTI

Terdapat pelbagai produk di pasaran masa kini yang mampu menjadi pengganti kepada apa yang menjadi kebiasaan kita. Contohnya nasi putih boleh ditukarkan kepada nasi beras perang yang mempunyai kandungan serat yang lebih tinggi. Roti putih boleh ditukarkan kepada roti mil penuh.

Jika anda penggemar coklat, cuba gantikannya dengan coklat gelap (dark chocolate) yang mempunyai kandungan gula lebih rendah dan antioksidan yang tinggi. Setiap gantian ini mungkin kelihatan seperti sedikit tetapi jika diambil kira kesemuanya ianya adalah satu langkah yang besar dalam mengawal kandungan gula dalam pemakanan anda. 

4.LEBIHKAN BUAH-BUAHAN

Seronok jika dapat mengunyah sambil menonton TV. 

Cuba gantikan snek atau coklat dengan buah-buahan. Glukos daripada buah-buahan adalah lebih elok dari manisan buatan (artificial) kerana ianya semulajadi dan senang dirungkai oleh sistem pencernaan. 

Buah-buahan juga mengandungi serat dan kandungan air. 

Walaupun ianya lebih bagus daripada manisan buatan, anda harus juga berhati-hati dengan pengambilan buah-buahan kerana ianya masih manis

5. BACA LABEL MAKANAN

Perkara ini paling jarang kita lakukan tapi tidak salah sekiranya kita mula membaca label makanan. 

Dengan mengetahui berapa jumlah gula di dalam makanan anda, ini dapat membantu anda membuat keputusan yang bijak semasa pembelian mahupun semasa mengawal jumlah makanan yang diambil (portion control). 

Antara perkataan yang perlu diberikan perhatian contohnya adalah high fructose corn syrup yang amat lazim di dalam botol-botol sos.

 Kurangkan pengambilan produk makanan yang mempunyai bahan ini kerana kandungan gula tersorok adalah tinggi. 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map