Subuh
5:49
Syuruk
7:06
Zuhur
1:11
Asar
4:14
Maghrib
7:14
Isyak
8:22
Gaya Hidup

AKAN DATANG?: SINGAPURA

Misi 3 beradik mencorak budaya tonton filem Melayu

Kegawatan ekonomi sejagat memberi tamparan hebat buat industri filem di Malaysia dan Indonesia sejak akhir-akhir ini. Sungguhpun begitu, banyak yang diusahakan karyawan filem di kededua negara itu bagi menyuntik kesegaran dan kelainan dalam karya kreatif mereka. Di Singapura pula, budaya menonton wayang Melayu mahupun Indonesia di pawagam dikhuatiri mati dengan tiadanya minat. Namun, ada pengamat filem dalam kalangan generasi muda Melayu di sini yang bangkit selaku pengedar filem dengan harapan budaya ke pawagam kembali seperti kegemilangan era Jalan Ampas dahulu. HARYANI ISMAIL (haryani@sph.com.sg) dan NURMAYA ALIAS (nurmayaa@sph.com.sg) melaporkan di halaman ini dan sebelah.

Apr 02, 2017 | 05:30 AM

SEBAGAI pengasas Persatuan Filem Melayu Singapura (SMFS), Encik Isnor Dzulkarnain Jaafar mendambakan budaya bikin filem Melayu berkembang pesat semula di Singapura persis kegemilangan era Jalan Ampas.

Namun, beliau akur masih lagi wujud rasa tidak pasti di kalangan pembikin filem setempat bagi mengambil risiko menghasilkan filem cetera kerana bimbang tentang kos penghasilannya yang tinggi.

Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat
Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat

Artikel Terkini