Subuh
5:46
Syuruk
7:05
Zuhur
1:11
Asar
4:29
Maghrib
7:14
Isyak
8:25
Gaya Hidup

MENJELANG SYAWAL

'Hati Ke Hati' penyejuk jiwa pekerja barisan hadapan

May 19, 2020 | 05:30 AM

Di tengah-tengah wabak Covid-19 melanda dan di ambang Hari Raya, Ahad ini, dua kumpulan muzik tradisional tampil dengan lagu penyejuk jiwa dan penceria suasana. AltoAura dan Nobat Kota Singa yang sebilangan anggotanya terdiri daripada anak-anak muda pejuang irama ethnik Melayu, menyajikan klip video yang dirakam daripada kejauhan rumah masing-masing tetapi mampu disatukan sebagai usaha mendekatkan silaturrahim. Wartawan HARYANI ISMAIL (haryani@sph.com.sg) melaporkan.


MEREKA bersatu hati menyanyi dan bermain muzik dari kejauhan rumah masing-masing bukan setakat melepaskan rindu terpisah dek wabak Covid-19.

Lebih daripada itu, anggota kumpulan muzik tradisional dan pop Melayu setempat AltoAura bergabung buat kali pertama dalam talian hasil usulan salah seorang pengarah muzik mereka, Aidil Akmal.

Aidil gigih menyusun semula irama muzik lagu klasik Hati Ke Hati dan menggabungkan kesemua klip video yang dirakam rakan-rakannya dari keselesaan rumah mereka bagi klip video khas baru-baru ini.

Klip tersebut merupakan sanjungan AltoAura buat pekerja barisan hadapan yang bertarung nyawa dan berkorban keringat dalam Singapura melawan koronavirus.

Menurut salah seorang penyanyi kumpulan ini, Hyrul Anuar, cabaran yang dirasakan bagi menghasilkan klip video ini adalah memastikan muzik dimainkan dan suara dilontarkan pada tempo dan nada yang sama.

Ketika dihubungi, Hyrul, 35 tahun, yang juga juara peraduan adubakat Anugerah 2005, berkata:

"Kami ingin memilih sebuah lagu duet tradisional Melayu yang boleh menenangkan hati dan fikiran sambil mendatangkan senyuman pada semua yang mendengar.

"Secara peribadi walaupun lagu ini berkisahkan tentang cinta tetapi kami merasakan ia mencetus rasa yang memujuk hati ramai agar bertenang dalam apa jua kegenjotan hidup.

"Ia juga memberi jaminan kita tidak keseorangan dan akan ditemani rakan-rakan yang mampu mengubati hati kita atau menguatkan semangat kita.

"Seperti tajuk lagu, Hati Ke Hati, jiwa raga kami diserahkan buat pekerja dan pejuang barisan hadapan. Inilah tanda terima kasih kami."

Menurutnya lagi, pada mulanya, anggota AltoAura yang terlibat dalam rakaman ini terasa janggal membuat persembahan bersendirian di rumah.

Namun setelah melihat hasilnya, mereka berpuas hati dan menjadi lebih bersemangat, malah sedang mengusahakan video bagi lagu Raya mereka, Dian Lebaran.

Jika diimbas sejarah, AltoAura bergerak secara rasmi pada 2011. Kebanyakan anggota adalah alumni Sang Singa Purba, pertubuhan teater dan muzik Politeknik Singapura (SP).

"Kami amat rapat dan sering bertanding dan membuat persembahan teater artistik bersama.

"Mulanya kami bermain secara santai-santai sahaja di majlis persandingan seorang 'senior' kami, Zalinah Adam.

"Dari situ, ramai yang bertanya jika kami sediakan khidmat muzik. Setelah berbincang, kami pun mencuba nasib dengan mengambil beberapa tempahan termasuk acara perasmian buku serta majlis persandingan.

"Kami juga bersepakat memasarkan AltoAura sebagai band yang boleh memainkan pelbagai rentak muzik dari tradisional Melayu ke Pop Melayu dan lagu Inggeris juga.

"Keunikan kumpulan kami adalah keupayaan fokus pada lagu-lagu di luar lingkungan Melayu klasik. Kami menyajikan hiburan segar dengan ia mampu memikat ramai anak muda dan ibu bapa," ujar Hyrul lagi.

AltoAura bermula dengan lapan anggota dan kini digerakkan sekitar 17 pencinta muzik.

Selain majlis kahwin, mereka pernah membuat persembahan di Esplanade serta rancangan amal yang tersiar di televisyen, Konsert Sinaran Hati bagi mengumpul dana Tabung Amal Aidilfitri (TAA).

Hati Ke Hati yang sudah ditonton sebanyak 3,000 kali sejak dimuatnaikkan ke YouTube dan IG TV pada 9 Mei lalu dinyanyikan Hyrul, Wazee Taib, Anis Qurratu'aini dan Ernie Farhanee.

Aidil meniup seruling dan memetik bes manakala Shamil Haniff dan Irsyad Marican merupakan gitaris.

Pemain papan nada adalah Azlan Wahid manakala Afiq Syazani bermain akordion.

Pemain genderang pula terdiri daripada Jeffri Natawate, Ariffin Omar dan Rico Setiabudi.

Mewakili teman-temannya, Hyrul menjelaskan AltoAura sangat berbesar hati kerana ramai pengikut mereka yang berkongsi klip video Hati Ke Hati ini di laman media sosial mereka.

"Kami terima reaksi positif daripada semua lapisan umur. Kami teruja apabila anak-anak yang jauh lebih muda turut menyukai video kami dan berkongsi bersama teman-teman mereka klip video Hati Ke Hati ini.

"Ada juga yang meminta kami agar memuatnaikkan lebih banyak lagu 'cover' atau saduran lagu klasik sezaman dengan Hati Ke Hati.

"Yang pentingnya kami tahu lagu tradisional Melayu tak lapuk dek zaman. Sekali sekala apabila kami tampilkan lagu sebegini dengan sentuhan kami sendiri, anak muda ini akan tertarik mengamatinya juga.

"Dari situ, kami boleh menggalakkan mereka agar lebih peka terhadap khazanah lagu lama kami. Mereka akan terus ingati tajuk lagu, melodi dan rentak lagu ini," ujar Hyrul lagi.

Beliau juga menggalakkan anak muda lain agar bersikap terbuka dalam berkongsi lagu-lagu tradisional bersama teman mereka yang kurang terdedah pada irama sebegini.

"Secara peribadi, saya jadikan ini sebagai tanggungjawab saya sendiri. Walaupun saya dikenali sebagai penyanyi lagu pop tetapi saya cuba ambil kesempatan mendidik pengikut saya dengan lagu-lagu tradisional meskipun masih banyak lagi yang saya harus pelajari.

"Tujuan saya bukan hanya bagi mempengaruhi tetapi meningkatkan lagi kesedaran mereka tentang lagu-lagu tradisional. Ramai yang saya kenali sudah mula menghargai," tambahnya.

Hyrul juga memuji usaha penggita muzik di seberang Tambak menggabungkan ciri-ciri rentak asas Melayu dengan pop moden tanpa merosakkan nilai lagu tersebut.

Antara lagu baru dengan gabungan muzik tradisional dan hip hop termasuk 7 Nasihat (Datuk Seri Siti Nurhaliza) dan Canggung (Wany Hasrita).

"Siapa tahu kalau anak muda biasa buat cabaran 'runs and riffs', mereka kelak akan cuba cabaran 'lenggok Melayu' pula di Instagram dan Facebook," kata Hyrul.

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian