Bakat kreatif anak SG waktu Covid-19, Berita Hiburan - BeritaHarian.sg
Subuh
5:55
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Hiburan3

GAYA HIDUP: HIBURAN

Bakat kreatif anak SG waktu Covid-19

Virus tak sekat kreativiti, malah gerakkan mereka lebih berkarya dan manfaatkan teknologi
Jul 12, 2020 | 05:30 AM

BAKAT kreatif Singapura kian bersiap siaga untuk memacu tenaga dan bereksperimen dengan idea baru bagi memenuhi tuntutan industri hiburan yang pesat berubah dan lebih memanfaatkan wadah digital selepas sekatan pemutus litar Covid-19.

Dalam mengharungi fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura kini, lima anak seni yang dihubungi Berita Harian akur mereka tidak boleh duduk selesa di takuk lama dan harus gigih menggali ilham yang belum diteroka sebelum ini bagi kekal relevan.

Penggiat teater Saiful Amri Ahmad Elahi, pelakon dan pengacara Farhana M. Noor, penyanyi Nana Karia dan Hyrul Anuar, serta pemuzik Riduan Yusoff malah rindu membuat persembahan di khalayak ramai dan gigih mengatur langkah meskipun persembahan awam belum dapat dilaksana buat masa ini.

Saiful buka minda, perkasa jiwa demi hidupkan seni kembali

Minda Saiful, 41 tahun, sentiasa terbuka bagi meneroka idea baru. Beliau berpesan kepada dirinya agar bertahan dengan segala cabaran, betah dengan misi serta tidak mudah putus asa dalam kegiatan seni yang banyak tergendala dek Covid-19.

Meskipun pementasan teater buat orang awam dan sekolah belum dapat dilaksana pada fasa kedua ini, beliau sudah pun memikirkan tentang program seni dari Oktober hingga Januari depan.

Sementara masih bergerak dari rumah, beliau juga teruja dan bersyukur dapat meneroka projek pentas radio dalam wadah digital, Panggung Digital 1.9 di YouTube.

"Apabila masuk fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura, saya berasa banyak sokongan yang diperlukan setelah ancaman perubatan diatasi. Masyarakat seni perlu terus cekalkan jiwa, semai hati yang terbuka dan perkasa minda dengan idea baru.

"Saya harap penonton juga dapat menerima seni sebagai satu keperluan, terapi jiwa dan pembuka minda dalam kehidupan," katanya.

"Saya ada beberapa acara seni yang dijadualkan dari Oktober hingga Januari depan. Tak sabar rasanya nak beraksi. Mudah-mudahan segalanya dapat dilaksana dalam norma baru ini dengan kehidupan kembali sediakala perlahan-lahan."

Saiful, yang aktif dengan Teater Kami, meraih hikmah daripada pandemik Covid-19 dengan mengusahakan Panggung Digital 1.9 bersama sahabat karibnya, M Fadlin. Mereka bekerjasama dengan aktivis seni mapan M. Saffri A. Manaf dan Nadiputra bagi memperkukuh ekosistem Pentas Radio.

"Panggung Digital 1.9 ibarat satu penemuan baru yang ingin kami teruskan termasuk dalam tempoh pasca-Covid-19 kelak. Kami memohon dana bgai mengendalikan bengkel penulisan dan lakonan drama suara.

"Saya malah dalam perbincangan dengan pihak tertentu tentang cara memperkasa kandungan drama lakonan suara serta kandungan teater yang boleh memberi manfaat buat masyarakat.

"Pentas Radio warisan yang tidak mahu kami lupakan. Tidak pernah saya bayangkan dapat terus berlakon dari keselesaan dewan rumah saya. Itulah hikmah terbesar yang saya gali daripada musibah Covid-19 ini. Tentunya kami berdoa musibah ini tidak menimpa kita lagi," kata Saiful.

Sebagai penerbit pementasan, beliau juga payah membayangkan panggung separuh terisi kerana jarak selamat satu meter perlu dijaga.

"Bagaimana hasil pendapatan tiket kelak? Kita juga perlu mengamalkan tanggungjawab sosial. Kita perlu sediakan mesin memeriksa suhu badan penonton, bersihkan tempat duduk dengan sanitiser... semua ini menelan kos tambahan," ujarnya.

Farhana fikir cara 'pancing' pengikut media sosial

Pelakon, aktivis teater dan pengacara Farhana M. Noor, 29 tahun, yang memulakan projek seninya semula secara perlahan-lahan pula enggan stres pada tempoh Covid-19.

Beliau, yang ada 29,900 pengikut Instagram, malah 'memancing' lebih ramai pengikut apabila melibatkan neneknya yang 'sporting' dan selamba, Cik Mesma Dol, 80-an tahun, dalam video ringkasnya.

"Saya sibuk rakam dan sunting video saya dan nenek menyanyi atau buat sketsa ringkas yang melucukan. Kali ini, saya pun ibarat jadi pengarah yang memikirkan nak buat apa dengan nenek. Nenek tak kisah. Dia buat saja apa yang dia nak mengikut rentak saya dan boleh menyebut perkataan Inggeris.

"Asal ramai terhibur, saya pun tak tertekan. Suka-suka sahaja bereksperimen dengan kandungan inovatif bagi menghiburkan hati ramai dalam berdepan dengan ujian Covid-19 ini," katanya.

Farhana berkata anak seni sepertinya perlahan-lahan cuba menyesuaikan diri dengan fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura.

"Saya sedang kembalikan momentum bekerja di luar semula. Dah duduk rumah lama maka jadi kebiasaan pula lebih memikirkan wadah digital sebagai penyebar seni.

"Kini, dalam fasa kedua, saya baru sahaja selesai buat program maklumat pendidikan dan kesihatan serta berlakon dalam projek Hak Siapa. Mudah-mudahan, kelas pengayaan di sekolah-sekolah dapat diteruskan tidak lama lagi. Saya rindu mengajar kanak-kanak teknik pertuturan dan drama," ujarnya.

Hyrul asah kreativiti dan inovasi

Tempoh pascapemutus litar Covid-19 dimanfaatkan penyanyi Hyrul, 35 tahun, bagi mengasah kreativiti dan inovasi di samping menyesuaikan diri dengan norma baru.

Sambil menggunakan sepenuhnya pelbagai wadah dalam talian dan bereksperimen dengan teknologi, juara Anugerah 2005 ini memacu semangat positif di sebalik segala ujian pandemik koronavirus.

Beliau bangunkan kandungan laman YouTube peribadinya bagi membincangkan perihal penggunaan bahasa dan sebutan perkataan tepat dan sering disalahgunakan.

Beliau juga rasa tercabar mengacarakan rancangan Hari Raya wawancara sejam bersama selebriti tempatan menerusi Instagram Live. Hyrul juga dihujani peluang membuat ulasan makanan menerusi Instagram bagi usahawan berpangkalan di rumah.

Pendek kata, bakat ramah ini menyifatkan fasa kedua pembukaan semula ekonomi sebagai fasa pengubahsuaian dan eksperimen buatnya.

Hyrul, pemilik syarikat penyedia khidmat program pengayaan bahasa Melayu HYR Ground, berkata: "Saya yakin fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura tempoh bakat kreatif menjadi lebih inovatif.

"Selain membangun kandungan bagi laman YouTube dan Instagram saya, saya juga berusaha membangun semula program sekolah saya menjadi sesi Zoom bagi meneruskan bengkel pengayaan bahasa yang tergendala.

"Saya juga sedang bekerjasama dengan beberapa guru bagi mengubah beberapa peraduan antara sekolah peringkat kelompok menjadi peraduan maya.

"Cabarannya dapat dirasakan tapi beginilah pengalaman baru yang memerlukan saya mencari kaedah berkesan dalam menarik dan mengekalkan perhatian kanak-kanak dalam talian. Ia norma baru yang memerlukan sokongan guru dan ibu bapa."

Sepanjang berada di rumah sewaktu tempoh pemutus litar, Hyrul menyelongkar kemahiran menyunting video dan menyisipkan suara latar dalam video dengan hanya menggunakan telefon bimbit.

Mengenai peluang mengacarakan rancangan Taq Raya Live! yang dibawakan agensi runding cara kewangan Taq Wealth Associates menerusi Instagram Live, Hyrul berkata awalnya beliau bimbang tidak mampu mengendalikannya selama sejam selamasa 12 hari.

"Selalu berbual tiada masalah tetapi kerana lama sangat tidak berinteraksi di khalayak ramai sewaktu pemutus litar, saya jadi bingung seketika. Bagus juga, minda saya dilatih agar tangkas berfikir. Bolehlah buat program sembang sendiri suatu hari nanti," ujarnya.

Hyrul berpegang pada prinsip biar lambat asal selamat dalam memulakan kerja seni semula.

"Walau anak seni perlu buat latihan sesuatu acara dalam talian, penggambaran dengan masa berasingan, saya harap tiada yang patah semangat.

"Selain menghasilkan lagu baru dan menulis skrip bagi program anekaragam tajaan Sheng Siong, Sabotaj (Musim Ketiga), dan rancangan infopendidikan baru, Semangat Emas, saya ingin wujudkan kandungan dalam talian bagi membantu pembelajaran bahasa Melayu. Ini amat diperlukan generasi muda kita kini," kata Hyrul.

Nana gigih pelajari ilmu digital

Juara peraduan realiti SG Mania 2, Nana Karia, 40 tahun, yang sebelum ini menyanyi di pusat hiburan malam, berkata pengusaha pusat tersebut harus merancang apa yang mereka boleh lakukan bersama band dan penyanyi tetap mereka kelak.

"Walaupun pusat hiburan ini belum lagi beroperasi dan menanti fasa ketiga bagi berbuat demikian, mereka sewajarnya mengambil tempoh fasa kedua ini bagi merancang idea baru untuk persembahan secara langsung atau langkah keselamatan yang sejajar dengan garis panduan pemerintah.

"Buat masa ini, mereka boleh usahakan wadah hiburan dalam talian buat orang ramai menerusi laman Facebook masing-masing, sebagaimana dilakukan restoran Le Noir, salah satu ruang seni tempat saya mencari rezeki," ujar Nana.

Buat masa ini, beliau, yang juga guru vokal di Fame Music School, masih mengendalikan kelas vokal menerusi Skype.

Jika sebelum ini beliau risaukan tumpuan pelajar akan berkurangan di samping masalah rangkaian komputer yang tergenjot hingga menjejas mutu pengajaran, sekarang beliau selesa mengendalikan kelas vokal dalam talian.

"Saya juga memulakan sesi 'e-busking' secara tetap di mana saya bak si seniman jalanan yang menyanyi dari ruang tamu rumah saya.

"Nampaknya sambutan amat baik maka selepas Covid-19 pun, saya akan meneruskan projek seni ini. Malah, ada juga usahawan yang berpangkalan di rumah ingin bekerjasama dengan saya sebagai penaja kuiz 'e-busking'," ujarnya lagi.

Beliau juga berpendapat bahawa wabak Covid-19 sebagai pembuka mata penggiat industri kreatif yang harus tangkas merebut peluang mengusahakan lebih banyak projek digital.

"Kerja seni kita masih boleh ditampilkan di ruang digital. Kita harus bersedia melabur bagi mendapatkan peralatan baik dan rangkaian digital mantap.

"Saya ingin kembangkan ilmu dan kemahiran digital saya bagi menghasilkan lebih banyak projek seni, termasuk memperluas sesi e-busking saya menjadi program hiburan budaya dengan tetamu khas," kongsinya.

Riduan giatkan gig digital dari rumah

Sedang pemuzik lain risaukan ketiadaan tugas kalau pusat hiburan akhirnya tutup, gig dibatalkan, ditunda atau kelak mempunyai sedikit penonton kerana langkah keselamatan yang perlu diperhatikan, pemuzik dan penyanyi Riduan Yusoff, 29 tahun, gigih mengusahakan gig dari rumah menerusi Facebook Live.

"Apabila tempoh pemutus litar bermula, saya berasa industri hiburan di mana-mana akan memanfaatkan wadah dalam talian. Maka, saya tidak harus ketinggalan dan bagaikan bidan terjun, belajar buat siaran digital dengan audio dan video bermutu bagi gig dari rumah.

"Pengikut saya kian bertambah dan saya dapat usahakan rangkaian tiga segi antara saya sebagai pemuzik, pengikut saya dan usahawan yang menaja gig saya.

"Saya akan meminta usahawan ini memberi potongan harga produk buat penonton yang menyaksikan persembahan saya.

"Dari perspektif bisnes, ini menarik kedua-dua penonton dan penaja. Ia juga usaha saya menyokong bisnes tempatan, termasuk pelukis Norman Artz yang menaja lukisan saya dan adik saya, Faiz," katanya.

Dengan banyak masa terluang di rumah, Riduan juga berpeluang mengilhamkan lagu iklan dan ingin mengusahakan 'single' pertamanya.

"Saya berharap dapat teruskan gig Facebook Live saya ini secara harian. Mungkin pada fasa kedua ini, saya akan undang rakan pemuzik dan penyanyi lain untuk sertai saya agar kandungan gig saya dapat dipelbagaikan," katanya lagi.


Saya sedang kembalikan momentum bekerja di luar semula. Dah duduk rumah lama maka jadi kebiasaan pula lebih memikirkan wadah digital sebagai penyebar seni. Kini, dalam fasa kedua, saya baru selesai buat program maklumat pendidikan dan kesihatan serta berlakon dalam projek Hak Siapa. Mudah-mudahan kelas pengayaan di sekolah dapat diteruskan tidak lama lagi. Saya rindu mengajar kanak-kanak teknik pertuturan dan drama."
- Farhana M. Noor, aktivis teater, pelakon dan pengacara, bersama neneknya, Cik Mesma Dol.

Apabila masuk fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura, saya berasa banyak sokongan yang diperlukan setelah ancaman perubatan diatasi. Masyarakat seni perlu terus cekalkan jiwa, semai hati yang terbuka dan perkasa minda dengan idea baru. Saya harap penonton juga dapat menerima seni sebagai satu keperluan, terapi jiwa dan pembuka minda dalam kehidupan."
- Saiful Amri Ahmad Elahi, penggiat teater.

Saya yakin fasa kedua pembukaan semula ekonomi Singapura tempoh bakat kreatif menjadi lebih inovatif. Selain membangun kandungan bagi laman YouTube dan Instagram saya, saya juga berusaha membangun semula program sekolah saya menjadi sesi Zoom bagi meneruskan bengkel pengayaan bahasa yang tergendala. Saya juga sedang bekerjasama dengan beberapa guru bagi mengubah beberapa peraduan antara sekolah peringkat kelompok menjadi peraduan maya."
- Hyrul Anuar, penyanyi.

"Kerja seni kita masih boleh ditampilkan di ruang digital. Kita harus bersedia melabur bagi mendapatkan peralatan baik dan rangkaian digital mantap. Saya ingin kembangkan ilmu dan kemahiran digital saya bagi menghasilkan lebih banyak projek seni, termasuk memperluas sesi e-busking saya menjadi program hiburan budaya dengan tetamu khas."
- Nana Karia, penyanyi.

"Apabila tempoh pemutus litar bermula, saya berasa industri hiburan di mana-mana akan memanfaatkan wadah dalam talian. Maka, saya tidak harus ketinggalan dan bagaikan bidan terjun, belajar buat siaran digital dengan audio dan video bermutu bagi gig dari rumah. Pengikut saya kian bertambah dan saya dapat usahakan rangkaian tiga segi antara saya sebagai pemuzik, pengikut saya dan usahawan yang menaja gig saya."
- Riduan Yusoff, pemuzik dan penyanyi (bersama adiknya Faiz).

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map