Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Gaya Hidup

Idea kreatif jalan terus dalam tempoh 'pemutus litar'

Bakat tempatan perluas kandungan YouTube, gilap kemahiran melukis, ajar muzik dari rumah sambil luang masa dengan keluarga

Apr 12, 2020 | 05:30 AM

Dalam mengharungi kemelut wabak Covid-19 dengan usaha tegas pemerintah mengenalkan langkah 'pemutus litar' yang bermula Selasa lalu, artis Singapura tidak membuang masa apabila lebih banyak berada di rumah. Inilah masa memerah jus kreatif, mencari hobi baru, menjana ilham kerjasama mahupun memupuk semangat kekeluargaan. Wartawan HARYANI ISMAIL (haryani@sph.com.sg) melaporkan.

WALAU projek seni yang dirancang terpaksa dihentikan dek pukulan wabak Covid-19 dengan tempoh 'pemutus litar' yang membataskan pergerakan dan menyekat sebarang perhimpunan sosial, ia tidak bermakna idea anak seni Singapura terbiar begitu sahaja.

Sepanjang tempoh sukar ini, mereka yang dihubungi Berita Minggu menjelaskan ia sebenarnya detik bagi memerah lebih banyak ilham dengan penuh pengharapan badai koronavirus ini akan berlalu pergi tidak lama lagi.

Penyanyi dan juara Anugerah 2005, Hyrul Anuar, 35 tahun, menyifatkan Covid-19 sebagai pukulan gejala yang menjejas kerjayanya sebagai penghibur dan juga guru pengayaan seni.

Beliau, yang menggerakkan syarikat penyedia khidmat program pengayaan bahasa Melayu, HYR Ground, berkata:

"Saya harus tangguhkan beberapa kelas sejak perintah kawalan diperketatkan demi keselamatan orang ramai. Beberapa program seperti acara kesenian dan pementasan yang sepatutnya dikendalikan terpaksa juga dibatalkan.

"Saya baru juga selesai menyiapkan skrip dan kajian bagi beberapa program televisyen. Semua ini boleh dilakukan di rumah.

"Walaupun ada bantuan pemerintah buat golongan yang bekerja sendiri tetapi kita tidak bolehlah bergantung sangat pada bantuan sedemikian. Lantas itu, masa saya kini lebih tertumpu pada tugas menulis skrip.

"Bersama teman-teman seni yang rapat, kami saling berkongsi maklumat tentang bantuan yang boleh diperoleh bagi menjana idea kreatif kami atau peluang meraih pendapatan dari rumah.

"Dalam masa terluang, kami turut berbincang tentang pelbagai inisiatif yang boleh dilakukan bagi menambah nilai dan meningkatkan mutu program yang kami kendalikan di sekolah-sekolah kelak. Ia satu cara memberikan kami motivasi dan inspirasi tambahan," katanya.

Sebagai pencinta bahasa, Hyrul juga mengusahakan laman YouTube dengan sedutan di Instagram yang fokus pada perbincangan santai tentang penggunaan dan sebutan perkataan dalam bahasa Inggeris.

Misalnya, ramai yang tersilap menyebut 'career' (kerjaya) sebagai 'carrier' (pesawat atau beg plastik).

"Antara perkara yang merisaukan saya adalah perkataan bahasa Inggeris yang disalah sebut sampai sudah menjadi kebiasaan dalam wawancara atau program televisyen membabitkan artis sendiri.

"Saya selalu terasa macam nak betulkan sahaja sebutan yang memalukan itu sebab ia kerap diulang- ulang. Mungkin individu berkenaan rasa ia betul.

"Saya kumpulkan perkataan yang lazimnya disalah sebut dan terus mendapatkan perkataan baru. Ada juga pengikut dan rakan seni yang menyokong dengan memberi idea perkataan baru untuk diselongkar.

"Saya tahu video sebegini yang berunsurkan pendidikan mungkin lambat menjadi tular berbanding video TikTok atau parodi yang melucukan tetapi saya terus berusaha menguar-uarkannya," jelas Hyrul lagi.

MENGAJAR MUZIK DARI RUMAH

Sejak Rabu lalu, penyanyi dan penggubah lagu muda, Nur Isnina Mohamed Isnin, 22 tahun, mengajar muzik di peringkat sekolah rendah dari keselesaan rumahnya.

Ini memandangkan institusi buat pelajar antarabangsa, Dimensions International College, di mana beliau bertugas, turut mengendalikan pembelajaran di rumah (HBL).

Kata Isnina, lulusan Maktab Seni Lasalle:

"Inilah kali pertama saya kendalikan kelas menerusi paparan skrin komputer riba saya dari rumah.

"Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Pada awalnya, cabarannya terletak pada rangkaian Wifi yang kadangkala tergendala dan juga batasan masa yang diperuntukkan bagi setiap sesi pembelajaran.

"Pelajar saya begitu teruja memulakan pembelajaran dari rumah sampaikan mereka awal-awal lagi 'sudah hadirkan' diri dan buka aplikasi pembelajaran video masing-masing. Tahu-tahu, kelas terhenti 10 minit sebelum waktunya.

"Saya pula yang panik sebab belum habis mengajar. Nasib baik sudah siapkan slaid buat rujukan mereka di rumah."

Memandangkan kelas habis awal pada tempoh 'pemutus litar' ini, Isnina dapat meluangkan masa berharga bersama keluarganya, sesuatu yang sangat bermakna.

"Kalau hari biasa di luar wabak Covid-19, saya habis kelas pada 6 petang. Justeru, malam sahaja masa bagi saya berbual dengan adik-adik dan ibu," kata pelantun lagu popular, Buaya, itu.

GILAP KEMAHIRAN LUKIS KARTUN

Pelawak dan pemuzik, Hamzah Adon, 47 tahun, yang bertugas sebagai pemandu lori pengiriman kabel kuasa bagi panel litar dan penolong stor, masih terus bekerja pada tempoh 'pemutus litar'.

Ini memandangkan khidmat yang ditawarkan adalah yang perlu dilaksanakan agar operasi niaga syarikat majikannya itu berjalan terus.

Cuma Hamzah akur, beliau tidak lagi perlu bekerja melepasi waktu pejabat dan langsung pulang ke rumah, tidak seperti selalu.

"Lebih banyak masa dihabiskan di rumah kerana banyak kedai makan dan pawagam pun tutup untuk bawa keluarga bersantai.

"Selain berbual dengan anak perempuan saya yang memang rapat dan suka bersembang, saya gilap kemahiran melukis kartun. Saya mencabar diri menghasilkan wajah diri sendiri mahupun rakan artis lain seperti Datuk Adi Putra, Datuk Aaron Aziz dan Muhammad Najib Soiman.

"Saya sebenarnya minat melukis sejak kecil tetapi minat ini tidak dapat digilap dan diteruskan kerana sibuk bertugas dan menjalankan kerja seni. Teringat zaman kanak-kanak di mana saya dapat upah 50 sen setiap kali bantu abang dan kakak saya bereskan lukisan untuk kelas masing-masing!" jelasnya.

Menurut Hamzah, hatinya gembira apabila rakan seni lain merasakan lukisan kartunnya itu menceriakan kehidupan mereka yang terjejas kerana Covid-19.

"Ramai yang merupakan karyawan seni bebas kehilangan sumber rezeki sebab tak banyak projek masuk sewaktu Covid-19 ini. Saya tak nak fikirkan sangat kesannya pada kerjaya seni saya.

"Alhamdulillah masih ada kerja tetap. Saya hanya berdoa dapat meraih rezeki barakah secukupnya buat isteri dan anak-anak," katanya.