Subuh
5:48
Syuruk
7:05
Zuhur
1:10
Asar
4:16
Maghrib
7:14
Isyak
8:22

Hadis Nabi tentang persahabatan

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Hidayah
32
0

Hadis Nabi tentang persahabatan

Mar 03, 2023 | 05:30 AM

BERSAHABAT penting untuk kehidupan dan bergantung pada dengan siapa kita bersahabat, ia boleh membawa kita jalan yang lurus atau terpesong.

Seorang cendekiawan Islam, Syaikh al-Zarnuji, dalam karya monumentalnya, Ta'lim Muta'allim, pernah menulis mengenai sahabat:

"Jangan kamu tanya bagaimana seseorang. Cukup kamu tahu siapa sahabatnya. Kerana setiap orang pasti menuruti sahabatnya. Bila sahabatnya derhaka, maka jauhilah segera orang itu, begitu juga sebaliknya."

Nabi Muhammad saw pernah bersabda: "Carilah tahu tentang manusia berdasar keadaan sahabat mereka." (HR Ibnu Majah).

Berikut adalah beberapa hadis tentang sahabat yang dipetik dari buku Mutiara Sahabat Rasulullahsaw oleh Radie Ramli.

● "Seseorang yang duduk (berteman) dengan orang soleh dan orang yang jelek bagaikan berteman dengan pemilik minyak wangi dan pandai besi. Pemilik minyak wangi tidak akan merugikanmu; engkau boleh membeli (minyak wangi) darinya atau sekurang-kurangnya engkau mendapat baunya. Adapun berteman dengan pandai besi, jika engkau tidak mendapati badan atau pakaianmu hangus terbakar, sekurang-kurangnya engkau mendapat baunya yang tidak enak." (HR Bukhari)

● "Seseorang akan menyokong kebiasaan teman karibnya. Oleh itu, perhatikanlah siapa yang akan menjadi teman karib anda." (HR Abu Daud, Tirmidzi, dan Ahmad)

● "Seorang Muslim adalah saudara bagi Muslim lainnya; Tidak boleh menzalimi atau menghinakan atau mencelanya. Ketakwaan ada di sini - sambil menunjuk ke arah dada tiga kali. Cukuplah seorang Muslim itu menjadi buruk hanya dengan mencela saudaranya sesama Muslim. Setiap Muslim terhadap Muslim yang lain diharamkan darahnya, harta, serta kehormatannya." (HR Muslim)

● "Dahulu ada seorang laki-laki yang berkunjung kepada saudara (temannya) di desa lain. Lalu ditanyakan kepadanya, 'Ke mana anda hendak pergi? Saya akan mengunjungi teman saya di desa ini', jawabnya, 'Adakah suatu kenikmatan yang anda harap darinya?' 'Tidak ada, selain bahawa saya mencintainya kerana Allah azzawajalla, jawabnya. Maka orang yang bertanya ini mengaku, "Sesungguhnya saya ini adalah utusan Allah kepadamu (untuk menyampaikan) bahwasanya Allah telah mencintaimu sebagaimana engkau telah mencintai temanmu kerana Dia." (HR Muslim)

● "Tidak beriman salah seorang di antara kamu hingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri." (HR Muslim)

● Daripada Abu Hurairah, bahawa beliau pernah bersabda: "Sesunguhnya kelak di Hari Kiamat Allah akan berfirman: 'Di mana orang-orang yang saling mencintai karena keagungan-Ku? Pada hari ini Aku akan memberikan naungan kepadanya dalam naungan-Ku disaat tidak ada naungan kecuali naungan-Ku.'" (HR Bukhari dan Muslim)

● "Di sekitar arasy-Nya ada menara-menara dari cahaya, di dalamnya ada orangorang yang pakaiannya dari cahaya, wajah-wajah mereka pun bercahaya. Mereka bukan para nabi dan syuhada, hingga para nabi dan syuhada pun iri kepada mereka. Ketika para sahabat bertanya, Rasulullah menjawab, 'Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai karena Allah, saling bersahabat karena Allah, dan saling berkunjung karena Allah.'" (HR Tirmidzi)

● "Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati. Sebaik-baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik-baik tetangga di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap tetangganya." (HR Al-Hakim)

● "Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya." (HR Abu Daud)

● "Seorang Muslim adalah saudara Muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya." (HR Muslim)

● "Sebaik-baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya." (HR Al-Hakim)

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3