Subuh
5:35
Syuruk
6:59
Zuhur
1:06
Asar
4:31
Maghrib
7:11
Isyak
8:26

Kebesaran-Nya sampai ke halus garisan jari-jemari

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Hidayah
32
0

Kebesaran-Nya sampai ke halus garisan jari-jemari

Jun 24, 2022 | 06:08 AM

SEGALA kejadian, termasuk kematian dan kebangkitan manusia, amat mudah dilakukan Allah Yang Maha Agung dengan kuasa-Nya.

Jika Allah swt berkendak ke atas sesuatu, maka semuanya tidak mustahil. Banyak penciptaan-Nya boleh dilihat dengan mata kasar manusia sendiri termasuk penciptaan alam, manusia dan haiwan.

Sejelasnya, manusia dicipta dengan pelbagai keunikan tersendiri, termasuk penciptaan sidik jari yang berbeza-beza bentuk dan garisannya - yang ternyata pada hari ini menjadi ciri penting kepada kunci pengembangan teknologi.

Dari segi istilah, sidik jari merujuk kepada corak permukaan kulit pada jari manusia yang turut merangkumi corak pada tapak tangan.

PENCIPTAAN CAP JARI

Bermula dari zaman Nabi Adam as, kita tidak dapat bayangkan betapa banyaknya sidik jari khas yang telah dicipta dan disusun oleh Allah swt.

Dengan kekuasaan Allah swt, penciptaan cap jari yang berlainan rupa ini akan terus bertambah, iaitu manusia akan terus dilahirkan dengan cap jari berbeza hingga ke hari kiamat.

Jelaslah, ini salah satu keunikan yang memperlihatkan kekuasaan Allah swt yang tidak mempunyai sebarang batasan.

Cap jari dicipta dalam bentuk mudah dilihat dan jelas pada pandangan manusia. Oleh itu, manusia dapat memahami penciptaan ini dengan lebih baik.

CAP JARI BERLAINAN

Setiap manusia diciptakan dengan keistimewaan masing-masing yang tidak sama. Dalam hal ini, penciptaan cap jari membawa maksud sungguh istimewa.

Setiap insan yang bergelar manusia pasti memiliki satu set cap jari yang berlainan.

Selari dengan teknologi semasa, cap jari digunakan sebagai satu bukti pengenalan diri yang penting kepada seseorang individu.

Dengan perbezaan yang dimiliki, setiap individu menerima satu bentuk identiti yang eksklusif buat pemiliknya.

Selain itu, sidik jari juga sudah meluas penggunaannya terutama untuk pengecaman identiti di seluruh dunia. Yang lebih istimewa, cap jari tidak akan tertanggal atau hilang kerana ia melekat pada permukaan jari kita selama-lamanya.

Sebenarnya, ciri-ciri penting dalam cap jari ini hanya mula terkenal pada abad ke-20. Sebelum itu, manusia tidak menyedari tentang kepentingan cap jari secara spesifik.

BUKTI KEKUASAAN ALLAH

Allah swt telah lama memberi petunjuk tentang penciptaan cap jari di dalam Al-Quran. Antaranya ditekankan-Nya dalam Surah Al-Qiyamah:

"Apakah manusia mengira bahawa kami tidak akan mengumpulkan (kembali) tulang-temulangnya? Bahkan, sebenarnya Kami berkuasa untuk menyusun (kembali) jari-jemarinya dengan sempurna." (Ayat 3-4)

Pada saat Allah swt menurunkan wahyu yang menerangkan tentang kebangkitan manusia setelah kiamat, ramai pengikut kafir pada waktu itu meragui dan mempersoal kekuasaan Allah swt.

Pada pendapat mereka, tidak mungkin orang yang telah mati dapat dihidupkan kembali setelah hancur segala jasadnya.

Maka, Allah swt menghadirkan jawapan melalui ayat itu untuk menepis persoalan dan keraguan orang kafir.

Berdasarkan ayat di atas, ternyata Allah Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu dan mampu menghidupkan kembali manusia lengkap dengan jarinya sekali.

DIHIDUPKAN DALAM KEADAAN SEMPURNA

Sekiranya semua penciptaan Allah swt sama, maka tiada sebarang variasi yang dapat dilihat.

Dengan itu, manusia pasti tidak dapat membezakan sesebuah penciptaan tersebut.

Namun, Allah swt Maha Bijaksana dalam mencipta sesuatu. Oleh itu, Allah swt hadirkan ciptaan hebat yang pelbagai.

Lantas, manusia diberikan keistimewaan yang lebih banyak daripada makhluk lain.

Yang pasti, Allah swt berkuasa mencipta, mematikan dan menghidupkan segala makhluk kembali sebagaimana dikehendaki-Nya.

Tulang jari-jemari manusia adalah tulang paling kecil dalam bahagian tulang manusia. Walaupun kesemua tulang-belulang ini akan hancur, Allah swt Maha Berkuasa ke atas tiap-tiap sesuatu.

Apabila tiba waktunya kelak, Allah swt akan menghidupkan orang yang telah mati dan menyusun semula tulang belulang yang ada pada setiap tubuh manusia dengan sempurna, termasuk jari-jemarinya, seperti yang dinyata dalam Al-Quran:

"Apakah manusia mengira bahawa kami tidak akan mengumpulkan (kembali) tulang-temulangnya? Bahkan, sebenarnya Kami berkuasa untuk menyusun (kembali) jari-jemarinya dengan sempurna." (Surah Al-Qiyamah, ayat 3-4)

BERFIKIR TENTANG CIPTAAN ALLAH

Masyarakat harus bersama-sama memikirkan tentang kebesaran dan kemuliaan ciptaan Allah swt.

Kita tidak berdaya mengetahui atau memahami rahsia Allah swt sepenuhnya.

Namun, Allah swt memberi kita akal fikiran untuk berfikir tentang kebesaran-Nya.

Ini berasaskan firman Allah swt:

"Dan Dialah yang menciptakan serta mengembangkan kamu di bumi dan kepada-Nya kamu akan dihimpunkan.

"Dan Dialah yang menghidupkan dan mematikan dan Dialah yang menentukan pertukaran malam dan siang. Maka tidakkah kamu mahu menggunakan akal kamu?" (Surah Al-Mu'minun: 79-80).

Ini menunjukkan semuanya dicipta Allah swt agar manusia berfikir dan manusia boleh memiliki ilmu hasil daripada penelitian yang dilakukannya.


SEKILAS BIODATA

Ustaz Mohamad H Rais lulusan sarjana muda bidang teologi dan falsafah daripada Universiti Al-Azhar, Mesir. Beliau mantan presiden kanan Mahkamah Syariah.


MUTIARA KATA DUA ULAMA

“Iman itu ialah dipercaya dalam hati, diucapkan dengan lisan, dan diamalkan dengan perbuatan.”
(HR. Ibnu Majah)

“Jalanilah kehidupan di dunia ini tanpa membiarkan dunia hidup di dalam dirimu, karena ketika perahu berada di atas air, ia mampu berlayar dengan sempurna, tetapi ketika air masuk ke dalamnya, perahu itu tenggelam.”
(Ali bin Abi Thalib)

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3