Peduli nasib orang lain termasuk semasa krisis , Berita Hidayah - BeritaHarian.sg
Subuh
5:31
Syuruk
6:53
Zuhur
12:56
Asar
4:20
Maghrib
6:57
Isyak
8:11
Suatu Ketika di Singapura
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Hidayah0

Peduli nasib orang lain termasuk semasa krisis

Feb 21, 2020 | 05:30 AM

KEHIDUPAN di dunia tidak pernah sepi daripada cabaran dan dugaan. Kini, masyarakat dunia diuji dengan penularan koronavirus Covid-19.

Sedar atau tidak, dugaan dan cabaran ini sebenarnya menguji apakah manusia hamba yang bersyukur dengan nikmat yang dikurnia Tuhan selama ini. Cabaran dan dugaan ini juga menunjukkan sifat manusia yang pelbagai dalam mengharunginya.

Islam mendidik penganutnya agar berakhlak mulia dalam apa jua keadaan. Menjauhi sifat ananiyyah dan mengamalkan sifat ithar dalam bermuamalah (perkara kemasyarakatan) dengan orang sekeliling antara akhlak mulia yang harus ditonjolkan seseorang Muslim.

Ananiyyah ialah sifat keakuan atau mementingkan diri sendiri, manakala ithar pula mendahulukan orang lain daripada dirinya.

Baru-baru ini, tular di media sosial berkenaan pembelian panik di beberapa pasar raya di Singapura setelah tahap penilaian risiko penularan penyakit (Dorscon) dinaikkan daripada kuning kepada jingga.

Halal Home Based Business
Uncle Big's Kitchen

Shellout Platter Besar...dan banyak lagi!

SpicyLoverKitchen

Lemang Set dengan Rendang & Serunding!

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Barang makanan asas dan beberapa barang penjagaan kebersihan diri dilaporkan habis diborong di banyak pasar raya oleh segelintir pengguna dengan tujuan menyoroknya untuk diri sendiri.

Perbuatan itu tidak selari dengan ajaran Islam kerana ia perbuatan bersifat ananiyyah.

Kita harus mencontohi sifat ithar yang sentiasa ditunjukkan oleh para sahabat Rasulullah saw dalam kehidupan bermasyarakat mereka.

Antaranya, kisah golongan Ansar yang berkorban membantu golongan Muhajirin yang dalam kesusahan semasa baru tiba di Madinah selepas berhijrah dari Makkah.

Misalnya, Abdur Rahman bin Auf ra, antara orang yang berhijrah ke Madinah, bercerita: "Rasulullah saw mempersaudarakan aku dengan Sa'ad bin ar-Rabi, lalu Sa'ad bin ar-Rabi berkata, "Aku orang Ansar yang paling banyak hartanya, maka aku beri separuh hartaku kepadamu, kemudian lihatlah dua isteriku dan siapa yang engkau suka, nanti akan aku ceraikan untukmu. Jika dia telah halal, maka nikahilah."

Maka aku berkata kepadanya: "Aku tidak memerlukan itu."

Sikap ithar yang ditunjukkan oleh orang-orang Ansar itu mendapat pujian daripada Allah swt, yang berfirman dalam Al-Qur'an, pada surah Al-Hashr ayat 9: "Dan orang-orang (Ansar) yang mendiami negeri (Madinah) serta beriman sebelum mereka, mengasihi orang-orang yang berhijrah ke negeri mereka, dan tidak ada dalam hati mereka perasaan berhajatkan apa yang telah diberi kepada orang-orang yang berhijrah itu; dan mereka juga mengutamakan orang-orang berhijrah itu lebih daripada diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam keadaan kekurangan dan amat berhajat. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjaga serta memelihara dirinya daripada dipengaruhi tabiat bakhilnya, maka merekalah orang-orang berjaya."

Dalam mengharungi krisis kesihatan yang sedang melanda, jangan melakukan perbuatan mementingkan diri seperti menyorok barang keperluan tanpa memikirkan orang lain.

Mungkin keperluan kita hanya sedikit, tetapi dek risau akan masa depan tidak pada tempatnya, kita membeli barang keperluan berlebih-lebihan. Ia secara langsung memberi kesukaran pada orang lain yang mungkin lebih memerlukan barang tersebut.

Fikirkanlah perasaan keluarga dalam kesempitan apabila barang keperluan mereka sukar didapatkan kerana telah diborong oleh golongan yang mementingkan diri sendiri, yang menyorok barang itu.

Bersederhana dan berpada-padalah apabila ingin membeli barang keperluan agar tidak menimbulkan kesukaran bagi orang lain.

Sebaiknya ia dikongsi bersama orang memerlukan agar dapat meringankan beban mereka.

Kita harus perihatin akan keperluan orang lain juga, bukan keperluan diri kita sendiri sahaja.

Sikap mementingkan diri dalam mengharungi krisis ini dikeruhkan lagi oleh perbuatan segelintir pihak yang menangguk di air keruh. Mereka membeli semua atau sangat banyak sesuatu barang hingga bekalannya dalam pasaran berkurangan atau kehabisan dan kemudian mereka dapat menjualnya pada harga tinggi.

Perbuatan menyorok dengan tujuan mendapat untung berlebihan ini disebut dalam Islam sebagai ihtikar. Rasulullah saw bersabda: "Ihtikar hanya dilakukan oleh orang bersalah."

Perbuatan ini dilarang dalam Islam kerana ia menzalimi manusia. Dalam keadaan sukar sekarang, masyarakat harus memainkan peranan menghulur bantuan dan tidak memikirkan cara mengaut keuntungan daripada penderitaan orang lain.

Kita hidup dalam masyarakat berbilang bangsa dan agama dalam aman dan harmoni. Pada saat getir ini, kita harus menonjolkan perpaduan dan sikap bantu-membantu. Mementingkan diri sendiri tidak membawa keuntungan malah memburukkan keadaan.

Sifat mulia seperti berusaha, berdoa, bertawakal, bantu-membantu dan reda harus diterapkan dalam kehidupan harian kita, lebih-lebih lagi semasa sesuatu krisis.


BIODATA

Nama: Ustaz Muhammad Huzaifah Mohd Amin
Usia: 27 tahun
Jawatan: Pendakwah bebas
Pendidikan: Sekolah rendah, menengah dan prauniversiti di Madrasah Wak Tanjong Al-Islamiah
Ijazah: Sarjana muda Ilmu Wahyu dan Warisan Islam (Pengajian Qur'an dan Sunah), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia


"Dalam mengharungi krisis kesihatan yang sedang melanda, jangan melakukan perbuatan mementingkan diri seperti menyorok barang keperluan tanpa memikirkan orang lain. Mungkin keperluan kita hanya sedikit, tetapi dek risau akan masa depan tidak pada tempatnya, kita membeli barang keperluan berlebih-lebihan. Ia secara langsung memberi kesukaran pada orang lain yang mungkin lebih memerlukan barang tersebut. Fikirkanlah perasaan keluarga dalam kesempitan apabila barang keperluan mereka sukar didapatkan kerana telah diborong oleh golongan yang mementingkan diri sendiri, yang menyorok barang itu. Bersederhana dan berpada-padalah apabila ingin membeli barang keperluan agar tidak menimbulkan kesukaran bagi orang lain.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map