Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Hidayah0

Saling bermaaf-maafan sempena Lebaran ini

May 31, 2020 | 05:30 AM

POHON KEAMPUNAN AMALAN PARA NABI

ISLAM menganjurkan sikap bermaaf-maafan sesama manusia kerana Islam itu sendiri menjadi sebuah agama yang penuh dengan kelembutan dan keharmonian.

Sifat pemaaf juga merupakan ciri-ciri yang ada pada ahli syurga.

Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim memberikan penekanan kepada sikap bermaafan melalui tazkirah Aidilfitri bertajuk Memohon Kemaafan, Menyebar Keihsanan menerusi SalamSG TV baru-baru ini.

Beliau menukil Allah swt yang berfirman dalam surah A-li'Imraan yang bermaksud:

"Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang.

"Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik." (3:134)

RASULULLAH AJAR MEMINTA AMPUN

Menurut Ustaz Nuzhan antara doa yang sering dipohonkan kepada Allah swt dalam bulan Ramadan adalah doa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad saw kepada isteri tercinta, Saidatina Aisyah ra. Doa tersebut yang bermaksud:

"Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi keampunan, suka memberi pengampunan, maka ampunilah aku."

Daripada doa di atas, sebenarnya terkandung beberapa perkara yang penting, kata Ustaz Nuzhan.

Pertamanya, terdapat pujian kepada Allah yang memiliki nama-nama yang baik. Maka, pohonlah dengan nama-nama yang baik.

Kemudian, ada perkataan yang merujuk kepada sifat baik sangka kepada Allah, di mana bersangka baik bahawa Allah suka memberi pengampunan, tambah Ustaz Nuzhan.

"Doa ini menjadi pengiktirafan bahawa manusia sentiasa melakukan kesilapan dan perlu memohon keampunan dan rahmat Allah,'' ujar Ustaz Nuzhan.

PARA NABI POHON KEAMPUNAN

Semasa Nabi Yunus as berada dalam perut ikan Nun, beliau telah memohon kepada Allah agar mengampunkan dosanya dengan doa berikut:

Ertinya: "Tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Allah. Sungguhnya, aku termasuk dalam orang-orang yang zalim."

Nabi Yunus sendiri mengakui kesalahan yang telah dilakukan olehnya. Oleh itu, beliau tidak berhenti berdoa dan memohon keampunan dari Allah.

Ustaz Nuzhan berkata disebabkan bacaan zikir ini, Allah telah menyelamatkan Nabi Yunus dengan membolehkannya keluar dari perut ikan yang menelannya itu.

Begitu juga dengan kisah Nabi Adam as, dimana beliau pernah melanggar larangan Allah.

Ketika berada di dalam syurga, Allah telah melarang Adam dan Hawa daripada memakan buah khuldi.

Namun, kedua-duanya terpedaya dengan hasutan syaitan yang menyuruh mereka mencuba buah tersebut. Lalu, mereka berdua pun diusir dari syurga dan diturunkan ke muka bumi.

Selanjutnya, Nabi Adam berasa kesal dan mengakui kesalahan dirinya dengan menzahirkan doa yang bermaksud:

"Ya Tuhan kami, kami telah menzalimi diri kami sendiri, Jika Engkau tidak mengampuni kami dan rahmatkan kami, tentulah kami menjadi orang yang rugi."

BERMAAFAN SESAMA MANUSIA

Aidilfitri menjadi bulan yang mengembalikan fitrah manusia yang sukakan kebaikan, kata Ustaz Nuzhan.

"Pada bulan Lebaran ini, ambillah peluang untuk mencontohi sikap para nabi yang suka memohon keampunan.

"Lantaran kita menjadi orang yang kembali kepada fitrah di bulan Syawal, kita seharusnya saling memohon kemaafan dan memberi kemaafan kepada orang lain atas kesalahan masing-masing.

"Oleh itu, amalan bermaaf-maafan menjadi satu tradisi dan amalan baik yang dipratikkan oleh umat Melayu Islam,'' kata Ustaz Nuzhan.

Tradisi ini, menurut Ustaz Nuzhan, membawa kita kembali kepada fitrah kerana kita memohon keampunan kepada Allah dan kita mengharapkan keampunan sesama manusia.

"Namun, amalan tradisi ini mungkin terbatas pada tahun ini. Bagaimanapun, manfaatkanlah platform digital untuk menzahirkan kemaafan sesama insan.

"Bagi orang-orang yang beriman, mereka pasti memahami tentang kemudaratan yang melanda jika amalan umum seperti ziarah-menziarahi diteruskan semasa Hari Raya.

"Lantas, umat Islam perlu berkorban agar kita mampu mengurangkan bilangan kes pandemik Covid-19. Teruskan pengorbanan ini sebagai satu ibadah dan teruskan amalan bermaaf-maafan,'' ujar Ustaz Nuzhan.


BIODATA USTAZ

Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Tafsir Al-Quran dan Sains dari Universiti Al-Azhar, Mesir. Beliau kini berkhidmat sebagai Imam Eksekutif di Masjid Jamiyah Ar-Rabitah


Pada bulan Lebaran ini, ambillah peluang untuk mencontohi sikap para nabi yang suka memohon keampunan. Lantaran kita menjadi orang yang kembali kepada fitrah di bulan Syawal, kita seharusnya saling memohon kemaafan dan memberi kemaafan kepada orang lain atas kesalahan masing-masing. Oleh itu, amalan bermaaf-maafan menjadi satu tradisi dan amalan baik yang dipratikkan oleh umat Melayu Islam.
- Ustaz Muhamad Nuzhan Abdul Halim.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian