Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Hidayah3

SINAR RAMADAN

Ustaz Zahid lancar program FB dan IG 'Live'

May 12, 2020 | 05:30 AM

RAIKAN Ramadan ini, dengan mengambil tahu serta menambah ilmu mengenai isu semasa yang dibincangkan oleh menteri serta anggota parlimen pemerintah Singapura serta dianjurkan bersama Ketua Pegawai Eksekutif Muslim Youth Forum (MYF), Ustaz Zahid Zin, menerusi wadah media sosial, Facebook (FB) dan Instagram (IG).

Pihak beliau telah menubuhkan dua program sesi perbincangan siaran langsung bertajuk Program Teguhkan Ikatan, Raikan Ramadan (FB Live) dan program After Hours with Ustaz Zahid Zin di IG Live yang menampilkan perbincangan berkaitan ehwal semasa sewaktu Ramadan 'pemutus litar' ini.

Menurut satu kenyataan MYF, program 'Teguhkan Ikatan, Raikan Ramadan' itu bertujuan mengemukakan isu semasa yang merangkumi - namun tidak terhad kepada - isu seperti pandemik Covid-19 ini, langkah pemutus rantaian jangkitan, Ramadan dan lain-lain lagi.

Dianjurkan bersama Ustaz Zahid dan pencipta kandungan Lepak One Korner, Encik Hafidz Rahman, program ini berharap dapat memupuk inspirasi kepada penonton serta menggalakkan sikap yang progresif bagi mereka untuk berdepan dengan cabaran, perubahan serta kepelbagaian dalam masyarakat Singapura ini.

Penonton boleh menyaksikan perbincangan secara siaran langsung itu yang dihadiri Menteri Negara (Pembangunan Negara merangkap Tenaga Manusia), Encik Zaqy Mohamad, esok; bersama Setiausaha Agung NTUC, Encik Ng Chee Meng, pada Isnin depan dan bersama Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, pada Rabu depan.

Kesemua tetamu sesi Facebook Live ini, termasuk penganjur akan menampilkan perbincangan itu menerusi dalam talian dari rumah masing-masing, dan ia akan berlangsung pada 6 petang, sekitar sejam belum masanya untuk berbuka puasa.

Tambah kenyataan itu, program berkenaan diharap dapat membina, serta melestarikan ekosistem sosial yang kohesif bagi masyarat sejagat.

Di Instagram Live pula, sesi perbincangan bertajuk After Hours with Ustaz Zahid yang disiarkan pada setiap Jumaat, 11 malam, turut mengkemukakan hal sosial semasa juga.

Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, Encik Desmond Lee akan hadir sebagai tetamu program itu pada lusa dan Setiausaha Parlimen Kanan (Ehwal Dalam Negeri dan Kesihatan), Encik Amrin Amin, akan hadir pada minggu seterusnya.

Para penonton boleh menjangkakan sesi debat yang mendalam bagi isu-isu yang dibincangkan namun tetap dipermudahkan bagi penonton untuk memahami kandungan topik seperti isu pandemik ini, tradisi Ramadan dan lain lagi, termasuk ehwal sosial, budaya, kesihatan serta inisiatif masyarakat dan pemerintah yang memberi kesan kepada kehidupan penduduk setempat.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian