Subuh
5:37
Syuruk
6:54
Zuhur
12:58
Asar
4:01
Maghrib
7:00
Isyak
8:09
Kesihatan

Jadi vegan bukan kerana kesihatan semata-mata

Ada tiga faktor yang menyebabkan seseorang itu menjadi vegan dan berhenti memakan sebarang produk haiwan. Mereka prihatin akan alam sekitar, haiwan atau kesihatan. Bagi yang ingin menjaga kesihatan, diet berasaskan tumbuhan dikatakan dapat mengurangkan risiko menghidap beberapa jenis barah dan kencing manis. Mereka yang mengenangkan nasib haiwan yang dianiaya dan tidak dijaga dengan baik sebelum disembelih berharap dapat mengurangkan kekejaman terhadap haiwan. Bagi yang prihatin terhadap alam sekitar, mereka berharap dengan tidak memakan daging, penternakan haiwan dan kesannya terhadap bumi dapat dikurangkan. NUR DHUHA ESOOF (nurdhuha@sph.com.sg) mengongsi pengalaman dan sebab tiga vegan berhenti memakan daging.
Feb 19, 2017 | 05:30 AM

BERAT badan Encik Afzainizam Zahari turun 10 kilogram sejak beliau berhenti memakan makanan daripada sumber haiwan dua setengah tahun lalu.

Beliau seorang vegan, iaitu seseorang yang tidak memakan daging, ayam dan itik, ikan, kerang, produk tenusu seperti keju dan susu, telur serta bahan lain yang didapati daripada haiwan.

Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat
Langgani pada harga $0.99* sebulan
*Tertakluk kepada terma dan syarat

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian