Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Rencana3

Berapa selamatkah vaksin Covid-19?

Jan 18, 2021 | 05:30 AM

SOALAN (S): Berapa selamatkah vaksin-vaksin Covid-19?

JAWAPAN (J): Beberapa langkah telah diambil untuk memastikan sebarang vaksin Covid-19 yang mendapat kelulusan untuk digunakan di Singapura adalah selamat.

Pertama, data harus menunjukkan tentang keselamatan pada kajian ke atas haiwan sebelum vaksin dibenarkan untuk diuji ke atas manusia.

Ia melibatkan beberapa fasa, walaupun percubaan klinikal telah dimulakan.

Dua fasa pertama percubaan klinikal itu, yang dikenali sebagai percubaan fasa awal, dilaksanakan ke atas kumpulan-kumpulan kecil yang dirangkumi beberapa ratus sukarelawan untuk menguji keselamatan dan keberkesanan vaksin itu.

Pada tahap ini, para penyelidik memantau kesan sampingan yang berbahaya dan menganalisa sampel pesakit untuk melihat bagaimana tindak balas sistem imun manusia terhadap vaksin itu.

Percubaan Fasa Tiga lebih besar dan selalunya melibatkan ribuan orang. Ini biasanya dijalankan ke atas pelbagai bidang kuasa dan negara.

Seperti contoh, percubaan Fasa Tiga vaksin Covid-19 dari Pfizer BioNTech - satu-satunya vaksin yang telah diluluskan untuk digunakan di Singapura - melibatkan lebih dari 43,000 orang. Satu lagi calon vaksin pilihan, yang dibangunkan Moderna, telah menjalankan percubaan Fasa Tiga yang melibatkan lebih dari 30,000 orang.

Setelah percubaan klinikal peringkat lewat berakhir, data-data yang diperolehi akan disemak semula oleh Penguasa Sains Kesihatan (HSA) sebelum vaksin diluluskan untuk kegunaan di Singapura.

Ini bermakna semua calon vaksin harus menjalani proses "saringan" pelbagai langkah, dan harus lulus pemeriksaan keselamatan sebelum melangkah ke proses seterusnya.

S: Tetapi jika pemeriksaan keselamatan mantap, bagaimanakah vaksin Covid-19 boleh dibangunkan dalam masa rekod, kerana biasanya ia mengambil masa sedekad untuk mengeluarkan sebuah vaksin?

J: Ada beberapa sebab mengapa vaksin dibangunkan dalam masa rekod.

Satu ialah dana pembiayaan. Semasa pandemik, terdapat lebih banyak dana yang disalurkan untuk menghasilkan vaksin, yang mempercepatkan kajian.

Contohnya, majalah Time melaporkan bulan lalu bahawa Amerika Syarikat telah mengeluarkan AS$12.4 bilion ($16.4 bilion) untuk pembangunan vaksin dan dikilangkan di bawah program Operasi "Warp Speed".

Satu kertas kajian pada tahun 2018 yang telah diterbitkan jurnal perubatan The Lancet memaklumkan bahawa membangunkan sebuah vaksin penyakit epidemik berjangkit dari percubaan pra-klinikal sehingga percubaan fasa awal boleh menelan belanja antara AS$31 juta dan AS$68 juta, dengan andaian tiada risiko kegagalan.

Satu lagi sebab ialah dua calon vaksin pilihan, Pfizer BioNTech dan Moderna, menggunakan teknologi baru dipanggil 'messenger asid ribonukleik' (mRNA). Ia melibatkan suntikan kepada sebagian kecil bahan genetik virus korona - dan bukan keseluruhan virus itu - ke dalam badan manusia untuk merangsangkan tindak balas imun.

Vaksin tradisional pula menggunakan virus yang hidup atau yang dilemahkan pada suntikan ke dalam badan supaya dapat mengenali serangan virus.

Vaksin yang menggunakan teknologi mRNA tidak memerlukan sebarang manipulasi kepada virus sebenar, dan lebih selamat dan lebih cepat untuk dihasilkan.

Seperti yang telah dikatakan pengasas bersama Moderna Robert Langer, yang juga merupakan seorang Profesor Institut David H. Koch di Institut Teknologi Massachusetts: "Terdapat banyak pembangunan yang perlu dilakukan dengan vaksin tradisional. Sebuah faktori yang besar diperlukan untuk membuat protein, atau virus, dan ia memakan masa yang lama untuk menghasilkannya."

"Satu perkara positif tentang mRNA ialah kami tidak memerlukan itu semua. Apabila seseorang disuntik mRNA yang dikandung secara nano, ia akan masuk ke dalam sel-sel dan diproses di dalam badan, maka secara tidak langsung, menjadikan badan seseorang sebagai sebuah faktori pemprosesan."

Sebab ketiga ialah pihak pengawal selia seperti HSA telah membenarkan syarikat farmaseutikal untuk mengemukakan data dalam waktu sebenar, atau secara "real-time", apabila data boleh didapati, dan bukan pada peringkat akhir setiap fasa percubaan.

Cara sebegini membolehkan pihak pengawal selia untuk mengkaji semula data yang ada dalam waktu sebenar, dan tidak perlu menunggu data-data untuk dikumpulkan sebelum memulakan kajian.

Ini boleh mempercepatkan waktu untuk meluluskan sebuah vaksin baru, dan pada masa yang sama memastikan perlindungan yang relevan dijalankan.

S: Patutkah saya elak dari mengambil vaksin Covid-19 jika saya takut terkena reaksi alahan yang teruk?

J: Seperti semua vaksin-vaksin dan ubat-ubatan yang telah dibangunkan, terdapat risiko kecil akan berlakunya kesan sampingan yang teruk atau yang jarang berlaku, termasuk reaksi alahan, selepas mengambil vaksin.

Mereka yang telah menerima vaksin Covid-19 akan dipantau selama 30 minit selepas disuntik supaya apa sahaja reaksi alahan yang teruk, seperti anafilaksis (sensitif teruk terhadap protein atau bahan asing tertentu), boleh dikesan dan dirawat dengan segera.

Satu program baru juga akan diperkenalkan untuk memberi sokongan kepada mereka yang menghadapi kesan sampingan serius yang berkaitan dengan pengambilan vaksin Covid-19 di sini.

Menteri Kesihatan Gan Kim Yong memberitahu Parlimen bahawa program dari Kementerian Kesihatan ini akan menenangkan mereka yang menerima vaksin itu, walaupun tidak ramai dijangka akan memerlukannya.

Maklumat lanjut mengenai program bantuan kewangan kecedaraan vaksin akan diumumkan, katanya.

S: Golongan manakah yang harus menunggu sebelum menerima vaksin Covid-19?

J Mereka yang mempunyai sejarah mendapat reaksi alahan yang teruk belum dibolehkan mengambil vaksin.

Golongan lain, seperti wanita mengandung, individu yang mempunyai sistem imun terjejas dan mereka yang berumur di bawah 16 tahun, digalakkan untuk menangguhkan penerimaan suntikan, kerana ujian klinikal secara besar-besaran belum melibatkan sukarelawan sedemikian.

Ini bermakna belum ada data yang mencukupi untuk menilai keselamatan vaksin-vaksin Covid-19 terhadap mereka.

Encik Ryan Richardson, ketua pegawai strategi dan pengarah urusan di BioNTech, memberitahu The Straits Times di dalam satu wawancara minggu lalu bahawa kajian untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan terhadap golongan ini masih sedang dijalankan.

Beliau berkata set data penuh mengenai kesan vaksin ini terhadap wanita mengandung sedang dikumpulkan.

Tetapi dari segi golongan usia dan kumpulan etnik, data yang dikumpul sejauh ini tidak menunjukkan sebarang kesan sampingan yang serius. Syarikat itu juga sedang memantau dengan lebih dekat terhadap kempen vaksinasi yang sedang dijalankan, katanya.

S: Terdapat laporan yang mengatakan ada orang telah meninggal dunia selepas mengambil vaksin Pfizer-BioNTech. Adakah ia benar-benar selamat?

J: Terdapat laporan bahawa enam orang telah meninggal dunia semasa ujian klinikal vaksin Pfizer-BioNTech.

Tetapi Encik Gan berkata di Parlimen hanya dua daripada enam individu telah diberikan vaksin; manakala empat individu yang lain diberikan ubat plasebo. Penyiasatan mendedahkan tiada kaitan bersebab antara vaksin itu dan kematian dua individu tersebut.

S: Bolehkan vaksin mRNA menukar DNA saya?

J: Tidak, vaksin tidak akan menukar DNA. Seperti yang telah dinyatakan di dalam jurnal saintifik nature bulan lepas: "RNA tidak akan memasuki nukleus di mana genom sel didapati, dan direndahkan oleh sel dalam masa sehari selepas disuntik."

Vaksin-vaksin mRNA juga tidak akan melibatkan suntikan kecil bahan genetik virus korona ke dalam badan manusia. Selepas suntikan, sel-sel manusia kemudian akan "membaca" urutan mRNA untuk membina protein "spike" viral - yang membolehkan virus untuk menjangkiti sel manusia. Ini akan melatih badan seseorang untuk mengenali bahagian penting virus itu - iaitu protein "spike" - tanpa mendedahkannya kepada seluruh virus itu.

Badan kemudian akan mengeluarkan antibodi dan sel-T pembunuh untuk menghapuskan penceroboh asing.

Infografik: TIGA VAKSIN COVID-19

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map