Cabaran Pakistan di ambang Lebaran , Berita Rencana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:57
Zuhur
1:03
Asar
4:24
Maghrib
7:08
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Rencana3

LINGKARAN DUNIA: PAKISTAN

Cabaran Pakistan di ambang Lebaran

May 04, 2021 | 05:30 AM

ASKAR mengawal jalanan dan pasar-pasar di puluhan kota di Pakistan, sambil mengingatkan dan adakala menggesa orang ramai memakai pelitup, selain memastikan para peniaga dan pemilik kedai mematahui masa penutupan kedai dan protokol lainnya.

Selepas 6 petang, hanya barangan keperluan asas dan ubat-ubatan yang dibenarkan untuk dijual.

Dalam masa dua minggu dari sekarang masyarakat Islam di Pakistan - yang membentuk sehingga 98 peratus daripada 216.6 juta jumlah keseluruhan rakyat negara itu akan meraikan kedatangan Syawal.

Ia bermakna, minggu-minggu menjelang Lebaran ini selalunya orang ramai akan sibuk berbelanja.

Cuma kali ini, ia menimbulkan keprihatinan besar - dek lonjakan kes jangkitan Covid-19.

Pemerintah telah menggesa rakyat agar meraikan Hari Raya Aidilfitri dengan lebih ringkas dan sederhana.

Apatah lagi, perjalanan rentas kota dan wilayah telah dilarang mulai 8 hingga 16 Mei ini, dengan hotel, taman awam dan kemudahan pelancongan akan ditutup, lapor akhbar The New York Times pada 29 April lalu.

Yang jelas, sedang langkah-langkah sekatan pergerakan ditingkatkan, usaha vaksinasi ke atas penduduk negara itu berjalan dengan perlahan.

Pegawai kesihatan berkata, sejumlah 2 juta dos vaksin telah digunakan, mulanya ditumpukan kepada warga yang berusia 60 tahun ke atas dan para pekerja penjagaan kesihatan.

Kelayakan ini kemudian diluaskan dan turut merangkumi mereka yang berusia di atas 40 tahun.

Menjelang Jun ini, Pakistan menjangkakan untuk menerima 18.7 juta dos, yang sebahagian besarnya untuk diagihkan secara percuma oleh pemerintah, menerusi sektor swasta yang telah dibenarkan untuk mendapatkan sebahagian dos untuk dijual kepada pesakit golongan mewah.

Dengan kematian akibat Covid-19 kini mencatatkan lonjakan di Pakistan, pemerintah telah mengerahkan anggota tentera ke jalanan bagi menguatkuasakan langkah-langkah pencegahan bagi membendung penularan koronavirus.

Sekiranya langkah ini tidak berjalan, perintah kurungan akan dilaksanakan.

Pada Selasa minggu lalu, Pakistan melaporkan 201 kematian, jumlah tertinggi dalam satu hari, dan mendapati 17,680 telah terkorban akibat Covid-19 sejak pandemik bermula.

Lebih 5,200 pesakit sedang mendapatkan penjagaan rapi di hospital-hospital negara itu.

Terdapat kebimbangan bahawa virus ini boleh meranapkan Pakistan sebagaimana yang berlaku di India, jika langkah-langkah segera tidak diambil untuk mengekang penularannya. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map