Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Rencana3

LINGKARAN DUNIA: COVID-19

Entah bila pandemik nyah dari dunia

Oct 05, 2020 | 05:30 AM

PARIS: Pada 11 Januari lalu, kematian pertama akibat koronavirus dilaporkan di China.

Lapan bulan selepas penyakit itu dikenal pasti, yang muncul di Wuhan pada Disember 2019, dunia kini merekodkan lebih sejuta kematian.

Virus Sars-CoV-2 yang menyebabkan penyakit yang dikenali sebagai Covid-19 itu merebak dengan cepat di China, terutama di bandar Wuhan.

Tidak seperti Sars yang menyebabkan jangkitan pada bahagian dalam saluran pernafasan yang boleh menyebabkan radang paru-paru, Covid-19 pula kelihatan menjejas kedua-dua bahagian atas dan bawah saluran pernafasan.

Ini menjadikan Covid-19 bukan satakat berupaya menyebabkan radang paru-paru yang teruk, tetapi juga menular dengan mudah seperti selesema.

Dalam masa sebulan, negara itu mencatatkan 1,000 kematian.

Jumlah itu lebih buruk daripada jumlah kematian akibat sindrom pernafasan akut, Sars sebelum itu, yang menular di Asia pada 2002 ke 2003 yang mengorbankan 774 nyawa.

Para pengkaji mengukuhkan lagi bukti bahawa virus itu boleh menular pada peringkat awal jangkitan.

Pengkaji menggambarkan bahawa usaha mengawal penularan virus itu akan memerlukan pendekatan berbeza daripada pendekatan yang digunakan untuk Sars, yang sebahagian besarnya melibatkan pengawalan virus itu daripada menular dalam persekitaran hospital.

Filipina mencatatkan kes pertamanya pada 2 Februari lalu, dan Hong Kong, dua hari selepas itu, diikuti Jepun dan Perancis masing-masing pada 13 dan 14 Februari.

Pada Februari, kes melonjak. Menjelang 11 Mac, ketika Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan Covid-19 sebagai pandemik, sebanyak 4,500 kematian sudah dicatatkan di seluruh dunia, di 30 negara dan wilayah.

Dua pertiga kes masih di China, namun Italy (800 kematian) dan Iran (300 kematian) menyaksikan peningkatan kes, yang kemudian membawa kematian.

Laporan mengenai Covid-19 adalah meluas ke dunia yang berhubung antara satu sama lain. Dari China, maklumat mengenai Covid-19 disiarkan setiap hari.

Para saintis di China yang mengkaji swab hidung dan tekak daripada 18 pesakit yang dijangkiti virus korona baru menyatakan virus Covid-19 lebih serupa dengan influenza berbanding virus-virus berkaitan yang lain. Ini menggambarkan ia boleh menular dengan lebih mudah daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Ia menjadi dramatik kerana virus itu sudah sampai di Amerika Syarikat dan United Kingdom, dua negara utama Barat.

Jumlah mereka yang maut setiap hari di Eropah dan Amerika Syarikat (AS) meningkat dengan cepat sehingga pertengahan April, mencapai kemuncak pada minggu kedua, masing-masing lebih 4,000 dan 2,700 kematian setiap hari.

Hari ini, AS kekal sebagai negara yang paling teruk dengan lebih 200,000 kematian dicatatkan.

Pada skala global, minggu kematian yang terburuk adalah pada 13 hingga 19 April lalu, apabila lebih 7,460 kematian akibat Covid-19 dilaporkan secara rasmi setiap hari.

Ketika itu, jumlah kematian di seluruh dunia meningkat kepada hampir 170,000 orang, atau dua kali ganda daripada yang dilaporkan pada 31 Mac.

Sejak awal Jun, jumlah kematian setiap hari secara puratanya meningkat kira-kira 5,000 kes.

Pada Jun, pusat wabak itu beralih ke Amerika Latin dan Caribbean. Dari 15 Julai hingga 15 Ogos, jumlah kematian yang direkodkan di wilayah itu tidak jatuh di bawah purata 2,500 kes sehari.

Hanya selepas itu, ia mula menurun secara berperingkat, mencapai purata 1,900 kematian sehari pada minggu lalu.

Brazil menjadi negara yang mencatatkan kematian paling tinggi selepas AS dengan lebih 140,000 kematian.

Dengan mengambil kira saiz penduduk, Peru (975 kematian per sejuta penduduk) dan Bolivia (671), adalah antara negara yang paling teruk terjejas di seluruh dunia, berserta negara Eropah seperti Belgium (861) dan Sepanyol (668).

Di Asia, yang mana jumlah kematian kurang 100 kes sehari sehingga pertengahan April, angka itu kemudian semakin meningkat. Benua itu mencatatkan lebih 1,000 kematian sehari dan hampir berterusan sejak 20 Julai dan menghampiri 1,500 kes (1,407 purata kes sejak dua minggu lalu).

India menjadi negara yang paling terjejas, dengan merekodkan lebih 90,000 kematian setakat ini.

Jumlah kes juga kembali melonjak di Eropah, meningkatkan kebimbangan mengenai kemungkinan berlakunya gelombang kedua. Kes baharu di benua itu adalah kira-kira 20 peratus lebih tinggi minggu lalu berbanding minggu sebelumnya dan jumlah kematian meningkat kepada 28 peratus.

Kematian juga kembali meningkat di Asia Barat (kira-kira 330 kes dalam masa dua minggu lalu, peningkatan kira-kira 18 peratus).

Berdasarkan statistik rasmi, Afrika adalah yang paling kurang terjejas berbanding benua lain, jumlah kematian menurun sejak Ogos (kurang 200 kes sehari pada pertengahan September, selepas kemuncak kira-kira 400 kes pada awal Ogos).

Pandemik itu telah merebak ke 188 negara dan wilayah sejak akhir tahun lalu. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian