Fokus dunia kini beri vaksin kepada golongan kanak-kanak, Berita Rencana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Rencana3

Fokus dunia kini beri vaksin kepada golongan kanak-kanak

Jun 09, 2021 | 05:30 AM

NEW YORK: Pentadbiran Ubat-Ubatan dan Makanan Amerika Syarikat (USFDA) telah meluluskan penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak semuda usia 12 tahun.

Proses imunisasi bagi golongan kanak-kanak di negara itu dijangka bermula tidak lama lagi.

Kata Naib Presiden Kanan Pembangunan dan Penyelidikan Vaksin dan Klinikal Pfizer, Dr William Gruber, kelulusan itu bermakna golongan kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun akan diberikan suntikan dua dos vaksin berkenaan.

"Kami gembira vaksin ini akan diberikan kepada golongan kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun secepat mungkin untuk manfaat mereka bagi menghasilkan imuniti kelompok.

"Langkah kritikal selepas ini adalah mendapatkan kelulusan CDC. ini adalah vaksin yang patut disarankan, mereka akan menentukan keadaannya. Harapan kami ia akan digunakan bagi kumpulan umur 12 -15 tahun," katanya.

USFDA sebelum ini mengisytiharkan vaksin Pfizer sebagai selamat berdasarkan ujian ke atas 2,000 relawan.

Kajian itu juga mendapati golongan usia berkenaan menghasilkan antibodi lebih tinggi daripada golongan dewasa.

Pemberian vaksin bagi kumpulan umur lebih muda bagaimanapun masih dalam kajian

Dengan kelulusan ini, Pfizer kini memohon kebenaran sama daripada Kesatuan Eropah (EU) dan beberapa negara lain seperti Canada, Jepun, Perancis dan Jerman telah meluluskan penggunaan vaksin Pfizer untuk golongan kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun.

Kesatuan Eropah

Badan pemantauan ubat-ubatan Kesatuan Eropah (EU) telah meluluskan vaksin Pfizer dalam kalangan kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun - vaksin pertama diberi kebenaran ke atas kanak-kanak di negara blok itu.

Vaksin itu dikatakan berfungsi dengan baik ke atas penerima dalam kalangan remaja dan tiada kebimbangan serius mengenai kesan sampingan, menurut Agensi Ubat-Ubatan Eropah yang berpangkalan di Amsterdam.

Langkah itu akan mendorong program vaksinasi yang menyeluruh di Eropah, dengan Jerman akan mula memberikan suntikan itu kepada kanak-kanak berusia lebih 12 tahun mulai bulan ini.

"Seperti yang dijangkakan, Jawatankuasa Agensi Perubatan Eropah (EMA) telah bersetuju memberi kelulusan penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech pada remaja dari 12 hingga 15 tahun," kata Ketua Strategi Vaksin EMA Marco Cavaleri pada sidang media.

Setakat ini, vaksin dihasilkan syarikat gergasi farmasi Pfizer dari Amerika dan firma penyelidikan Jerman BioNTech hanya dibenarkan oleh EU untuk individu berusia 16 tahun ke atas.

Canada

Canada menjadi negara pertama di dunia yang membenarkan penggunaan vaksin Pfizer terhadap remaja berusia 12 sehingga 15 tahun.

Ketua Penasihat Kanan di Kementerian Kesihatan Canada Dr Supriya Sharma berkata vaksin Pfizer yang dihasilkan itu selamat dan berkesan ke atas kumpulan usia yang lebih muda.

Alberta merupakan wilayah pertama menawarkan vaksin Covid-19 kepada mereka yang berusia 12 tahun ke atas sejak 10 Mei lalu.

Kira-kira 20 peratus daripada 1.24 juta kes Covid-19 di Canada dilaporkan dalam kalangan mereka yang berusia bawah 19 tahun.

"Ini adalah vaksin pertama yang diluluskan di Canada untuk pencegahan Covid-19 di kalangan remaja dan menandakan tunggak penting dalam usaha memerangi pandemik ini," kata Dr Sharma.

Jepun

Pada 1 Jun, Jepun meluluskan vaksin Pfizer untuk mereka yang berusia 16 tahun ke atas.

Negara itu turut memeterai perjanjian dengan pengeluar Britain, AstraZeneca, dan sebuah lagi firma bioteknologi Amerika, Moderna.

Namun kumpulan usia itu hanya akan menerima vaksin berkenaan selepas semua petugas perubatan dan warga emas menerima vaksin masing-masing.

Setakat ini, dianggarkan 6 peratus penduduk Jepun sudah pun menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, jauh lebih rendah berbanding negara-negara maju lain.

Perdana Menteri Yoshihide Suga berjanji untuk mempercepat usaha vaksinasi serta memastikan semua warga emas divaksin sebelum bermulanya temasya Sukan Olimpik Tokyo pada bulan depan.

Perancis

Perancis akan mula menawarkan vaksin Covid-19 kepada penduduk berusia 12 hingga 18 tahun bermula 15 Jun ini, kata Presiden Emmanuel Macron.

Dalam lawatannya ke Saint-Cirq-Lapopie di selatan Perancis, Encik Macron turut menjelaskan 50 peratus penduduk dewasa negara itu sudah menerima sekurang-kurangnya dos pertama.

Peningkatan ketara bekalan vaksin mendorong penguasa kesihatan membuka janji temu kepada semua penduduk dewasa awal minggu ini, beberapa minggu lebih awal daripada jadual.

Perancis mulai bangkit daripada gelombang jangkitan ketiga yang teruk dan Encik Macron berusaha memperluas liputan vaksin dengan pantas bagi menyekat penyebaran varian yang dapat menimbulkan bencana baru.

Keputusan untuk memvaksinasi remaja dibuat ketika beberapa negara membahaskan kewajaran sama ada mendahulukan semua dewasa yang lebih rentan atau menawarkan vaksin kepada remaja dalam usaha melindungi lebih ramai penduduk dengan lebih cepat.

Encik Macron juga mendesak penduduk supaya terus berwaspada dan pemakaian pelitup muka ketika berada di luar rumah masih perlu di beberapa wilayah ketika ini.

Bermula 9 Jun, restoran dan kafe di Perancis dibenarkan menerima pengunjung dalam dan luar premis.

Tekanan ke atas hospital juga berkurangan dengan jumlah pesakit Covid-19 yang dirawat di unit rawatan rapi (ICU) menurun sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Kes serius merekodkan 2,825 kes pada Selasa lalu - angka lebih rendah berbanding sekitar 6,000 kes pada April.

Jerman

Jerman mula menawarkan vaksin Covid-19 kepada kanak-kanak daripada kumpulan umur 12-17 tahun.

Pemberian vaksin kepada kanak-kanak bermula 7 Jun ini sebahagian usaha negara itu mempercepatkan program inokulasinya.

Menurut Canselor Jerman Angela Merkel, EM) dijangka akan meluluskan penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech bagi kanak-kanak dalam masa terdekat.

"Kami jangkakan kelulusan daripada Agensi Perubatan Eropah bagi pemberian vaksin kepada kanak-kanak berusia 12 hingga 16 tahun diperolehi tidak lama lagi.

"Vaksin Pfizer telah pun diluluskan untuk kanak-kanak berusia lebih 16 tahun," katanya.

Program vaksinasi Jerman disifatkan bermula perlahan, namun kini kadarnya semakin meningkat.

Ia turut membuka program vaksinasi kepada semua golongan dewasa.

Sebelum ini pihak berkuasa menumpukan usaha pemberian vaksin kepada golongan yang berusia dan rentan.

Keberkesanan vaksin ke atas kanak-kanak

Syarikat farmaseutikal Amerika Moderna sebelum ini menyatakan kanak-kanak yang berumur 12 hingga 15 tahun layak menerima vaksin yang dihasilkan syarikat itu selepas ujian klinikal membabitkan 2,260 kanak-kanak menunjukkan kadar keberkesanan 100 peratus, tanpa ada mengalami gejala kecuali 18 orang yang diberi plasebo.

Awal bulan ini, Amerika dan EU telah meluluskan penggunaannya untuk kumpulan usia berkenaan.

Pfizer dan Moderna telah melengkapkan ujian klinikal vaksin bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas.

Pengeluar itu turut menguji vaksin bagi kanak-kanak yang lebih muda, bergantung bagaimana vaksin itu bertindak kepada peringkat usia itu.

USFDA biasanya mengambil masa beberapa minggu untuk menilai data ujian klinikal itu sebelum meluluskan sesuatu vaksin.

Selain itu, tiga lagi pengeluar, Johnson&Johnson, Novavax dan AstraZeneca turut merancang untuk menguji vaksin bagi kanak-kanak, namun mereka dilihat ketinggalan.

Ketika kajian ubat atau vaksin terhadap golongan dewasa sebelum ini, pembuat biasanya menumpukan kepada sasaran usia untuk melihat sebarang perubahan keberkesanan dos dan kesan sampingan.

Mereka yang berusia 21 tahun ke bawah menghampiri suku daripada penduduk di Amerika tetapi hanya menyumbang kurang 1 peratus kematian akibat Covid-19.

Bagaimanapun, sekitar 2 peratus kanak-kanak yang dijangkiti wabak itu perlu dirawat di hospital dan sehingga kini 227 kanak-kanak maut di Amerika.

Amerika mengarahkan kanak-kanak juga disuntik vaksin untuk mencapai kekebalan kelompok (herd immunity) yang menjadi matlamat dalam usaha mengawal pandemik dunia ini.

Saintis menganggarkan antara 70 hingga 90 peratus penduduk mungkin perlu diimunisasi bagi menentang Covid-19 untuk mencapai kekebalan kelompok, khususnya terhadap varian koronavirus yang lebih mudah berjangkit. - Agensi berita.


PENGALAMAN DI PERANCIS

Perancis mulai bangkit daripada gelombang jangkitan ketiga yang teruk dan Encik Macron berusaha memperluas liputan vaksin dengan pantas bagi menyekat penyebaran varian yang dapat menimbulkan bencana baru. Keputusan untuk memvaksinasi remaja dibuat ketika beberapa negara membahaskan kewajaran sama ada mendahulukan semua dewasa yang lebih rentan atau menawarkan vaksin kepada remaja dalam usaha melindungi lebih ramai penduduk dengan lebih cepat. (Presiden Perancis) Encik Macron juga mendesak penduduk supaya terus berwaspada dan pemakaian pelitup muka ketika berada di luar rumah masih perlu di beberapa wilayah ketika ini.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map