Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Rencana3

India mula program vaksinasi 300 juta penduduk

Jan 25, 2021 | 05:30 AM

NEW DELHI: Dengan penduduk seramai 1.3 bilion, India telah memulakan program vaksinasi Covid-19nya - antara yang terbesar di dunia.

Sasaran negara itu adalah untuk menginokulasi kira-kira 300 juta penduduk dahulu menjelang Julai ini.

Pekerja kesihatan, penduduk berusia lebih 50 tahun dan mereka yang dianggap berisiko tinggi diberi keutamaan menerima salah satu daripada dua vaksin yang diluluskan - AstraZeneca-Oxford dan Covaxin.

Perdana Menteri India, Encik Narendra Modi, melancarkan usaha besar-besaran itu di ibu kota negara itu, New Delhi, minggu lalu.

Pihak berkuasa mengatakan mereka akan memanfaatkan pengalaman mereka menganjurkan pilihan raya dan program imunisasi kanak-kanak bagi penyakit polio dan tuberkulosis dalam melaksanakan program vaksin negara itu.

Kira-kira 150,000 pekerja di 700 kawasan telah dilatih khas, dan India telah mengadakan beberapa latihan percubaan peringkat nasional melibatkan pengangkutan vaksin olok-olok, lapor AFP.

Tetapi di negara yang amat besar dan miskin dengan rangkaian pengangkutan yang buruk dan salah satu sistem penjagaan kesihatan yang paling kurang dibiaya, usaha itu masih kelihatan amat sukar.

Program inokulasi kanak-kanak adalah "pada skala jauh lebih kecil" dan vaksinasi terhadap Covid-19 akan "amat mencabar", kata Dr Satyajit Rath daripada Institut Imunologi Nasional.

NAIK BASIKAL BAWA VAKSIN?

Kedua-dua vaksin yang diluluskan setakat ini perlu disimpan dalam peti sejuk setiap masa, dan vaksin yang sedang dihasilkan juga perlu disimpan pada suhu amat rendah.

India telah menghasilkan puluhan ribu alat penyejukan - termasuk 45,000 peti sejuk berlapis ais, 41,000 pembeku dan 300 peti sejuk berkuasa solar.

Namun dalam satu latihan baru-baru ini di luar bandar Uttar Pradesh, seorang pekerja kesihatan dirakam fotonya membawa kotak-kotak mengandungi vaksin olok-olok itu menggunakan basikal.

Terdapat juga kebimbangan mengenai rancangan menguruskan keseluruhan proses secara digital melalui aplikasi India sendiri, CoWIN - yang sudah ada beberapa versi palsu.

Semasa satu latihan baru-baru ini di hab IT Bangalore, pekerja di satu pusat kesihatan terpaksa menggunakan hot spot telefon bimbit untuk memasuki rangkaian dalam talian kerana rangkaian biasa mereka terganggu.

Pihak berkuasa juga perlu memastikan dos vaksin tidak "hilang" dan akhirnya dijual di pasar gelap India yang besar untuk ubat-ubatan.

RASA RAGU

Sejauh ini, lebih 152,000 penduduk India telah mati akibat Covid-19 dan ekonominya adalah antara paling teruk terjejas di dunia, dengan jutaan penduduk kehilangan mata pencarian mereka.

Dan seperti di negara lain, ada keraguan tentang vaksin Covid-19, yang didorong banyak berita palsu, penipuan dan khabar angin tidak berasas khususnya dalam talian mengenai virus tersebut.

Satu tinjauan baru-baru ini melibatkan 18,000 orang di seluruh India mendapati 69 peratus tidak terburu-buru mahu mendapatkan suntikan Covid-19.

"Saya akan tunggu dan lihat bagaimana keadaannya dengan pekerja barisan depan yang diberi vaksin terlebih dahulu," kata pegawai bank Sushma Ali, 54 tahun, kepada AFP.

Sementara itu, India telah mempertingkat usaha untuk meningkatkan kepercayaan orang ramai terhadap vaksin koronavirus itu setelah didapati hampir satu pertiga daripada mereka yang diundang untuk mendapatkan suntikan vaksin pada hari pelancaran di seluruh negara gagal muncul.

Dalam tiga hari pertama program vaksin itu, pemerintah mengatakan 381,305 vaksinasi telah dilakukan.

Di New Delhi, hanya 53 peratus orang yang datang mendapatkan suntikan, menurut seorang pegawai kesihatan.

"Ini adalah hari-hari awal dan kami memahami orang ramai mahu menunggu dan melihat bagaimana prosedurnya berjalan dan bagaimana reaksi terhadap vaksin itu," kata Suneela Garg, seorang anggota pasukan petugas Covid-19 di New Delhi.

"Angka ini akan meningkat seiring dengan keyakinan yang semakin meningkat. Dan untuk itu, kita harus mengatasi salah anggap dan maklumat yang tersebar."

Di negeri selatan, Tamil Nadu, jumlah mereka yang hadir mendapatkan vaksin hanya 16 peratus.

Dengan keraguan orang ramai mengenai vaksin tersebar di media sosial, Menteri Kesihatan Harsh Vardhan mengubah tajuk profil Twitternya dengan mengatakan "VAKSIN BERJAYA".

"Sejak awal, kami telah mengingatkan orang ramai supaya tidak bimbang dengan maklumat salah yang disebarkan," kata Encik Vardhan kepada media.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map