Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:26
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Rencana3

RENCANA

Usaha pantas buat vaksin hasil kemajuan sains, teknologi: Pakar

Kerjasama, sumbangan dana banyak negara, pihak berkepentingan juga sumbang kepada pembangunan vaksin
Feb 24, 2021 | 05:30 AM

USAHA menghasilkan vaksin Covid-19 dengan cepat melibatkan kemajuan dalam sains dan teknologi vaksin, usaha bersama banyak negara serta pembiayaan yang cukup besar untuk menyokong pembangunan vaksin itu oleh pemerintah, industri dan badan tidak meraih untung.

SELAMAT DIGUNAKAN

Namun, piawaian yang digunakan dalam proses menilai vaksin itu juga amat tinggi, kata Ketua Saintis Kesihatan Kementerian Kesihatan (MOH), Profesor Tan Chorh Chuan.

Menerusi video yang diterbitkan di laman Facebook Gov.sg, beliau menekankan bahawa vaksin yang telah diluluskan untuk digunakan di Singapura adalah selamat.

Sejauh ini, negara ini telah meluluskan vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech dan Moderna untuk digunakan di sini.

DISEMAK HSA

Menggariskan antara sebab ia selamat, Profesor Tan berkata terdapat agensi pengawalan seperti Penguasa Sains Kesihatan (HSA) yang meneliti data bagi setiap vaksin dengan amat berhati-hati.

"Mereka menggunakan piawaian antarabangsa yang tinggi untuk mengkaji keselamatan, mutu dan keberkesanan setiap vaksin," ujarnya.

PENUHI PIAWAIAN TINGGI

Profesor Tan juga menarik perhatian terdapat jawatankuasa pakar berhubung vaksinasi Covid-19 yang mengkaji maklumat keselamatan dan keberkesanan vaksin berbeza yang diluluskan untuk digunakan di Singapura.

Tambahnya, vaksin yang diluluskan untuk digunakan di sini telah memenuhi piawaian keselamatan, mutu dan keberkesanan yang tinggi.

TIDAK PERLU PILIH

"Oleh itu, apabila anda diundang untuk hadir bagi vaksinasi, jangan risau hendak memilih vaksin yang mana untuk didapatkan," ujar Profesor Tan yang juga anggota jawatankuasa pakar berhubung vaksinasi Covid-19.

Tambahnya, vaksin yang berbeza mempunyai keperluan logistik yang berbeza.

Oleh itu, jika orang ramai memilih vaksin yang mereka mahu, ini akan merumitkan keadaan.

PROGRAM VAKSINASI NEGARA

Dengan bekalan vaksin Covid-19 yang terhad pada tahap awal sekarang, Profesor Tan berkata golongan tertentu akan diutamakan untuk divaksinasi dahulu sebelum golongan lain.

Antara lain, golongan yang diutamakan termasuk pekerja penjagaan kesihatan, pekerja di barisan depan serta mereka yang bertugas dalam perkhidmatan penting.

Program vaksinasi Covid-19 Singapura juga kian rancak, dengan warga emas di serata negara mula mendapatkan vaksin itu kelmarin.

Ini menyusuli satu program perintis selama sebulan, dengan mereka yang berusia 70 tahun dan ke atas di Ang Mo Kio dan Tanjong Pagar, estet perumahan dengan lebih ramai penduduk warga emas, mula menerima vaksinasi mereka dari 27 Januari.

Orang ramai akan menerima surat undangan untuk hadir bagi vaksinasi itu apabila tiba giliran mereka.

Mereka juga boleh melungsuri laman web www.vaccine.gov.sg atau hubungi talian 1800-333-9999 jika mempunyai sebarang pertanyaan.

Sekiranya segala urusan berjalan lancar, vaksin Covid-19 itu dijangka dapat ditawarkan kepada semua orang di Singapura sebelum hujung tahun ini.

TERUS PAKAI PELITUP, JAGA JARAK SELAMAT

Walaupun selepas divaksinasi, Profesor Tan berkata adalah penting orang ramai terus memakai pelitup dan mematuhi langkah jarak selamat yang dilaksana.

Ini kerana proses menawarkan vaksinasi itu akan memakan masa.

"Sepanjang tempoh itu, ramai orang di Singapura masih belum dilindungi dan mereka boleh mudah dijangkiti sekiranya penularan berlaku," ujar beliau.

Dengan lebih ramai orang yang divaksinasi, Profesor Tan berkata ini juga akan mengurangkan risiko penularan besar daripada berlaku.

"Ini juga akan melindungi golongan yang tidak disaran untuk divaksinasi buat masa ini.

"Ini termasuk mereka yang berusia bawah 16 tahun, wanita hamil dan mereka yang mempunyai sistem imun lemah," ujarnya.

Menurutnya lagi, vaksinasi juga membolehkan lebih banyak kegiatan sosial dibenarkan dijalankan semula dengan lebih cepat, selain membolehkan ekonomi negara ini dibuka semula.

KESAN SAMPINGAN

Menerangkan kesan sampingan vaksin Covid-19, Profesor Tan yang telah divaksinasi berkata beliau tidak berasa sakit ketika disuntik kerana jarumnya amat halus.

Pada hari yang sama, tangannya rasa sakit dan beliau rasa pening pada keesokan hari.

Namun selepas itu, beliau kembali sihat.

Bagi kebanyakan orang yang divaksinasi, Profesor Tan berkata mereka boleh menjangkakan kesan sampingan yang ringan.

Ini biasanya termasuk rasa sakit tangan, letih dan pening.

Sesetengah orang juga mengalami demam tetapi selalunya satu hingga tiga hari sahaja.

Tambahnya, reaksi alahan yang teruk jarang berlaku.

Dalam program vaksinasi di Britain dan Amerika Syarikat misalnya, sekitar 11 orang daripada setiap sejuta orang mengalami kesan sampingan alahan yang teruk.

Bagaimanapun, Profesor Tan menekankan bahawa kadar mereka yang mengalami kesan sampingan yang serius amat rendah.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Individu yang divaksinasi akan dipantau di pusat vaksinasi selama setengah jam.

Pusat itu dilengkapi dengan kemudahan dan perubatan untuk menangani reaksi alahan yang teruk.

Malah menurut Profesor Tan, kakitangan di pusat itu juga telah dilatih untuk bertindak dengan cepat agar dapat mengurangkan risikonya.

Kedua-dua Pfizer dan Moderna telah tampil mengatakan bahawa vaksin mereka terus berkesan terhadap varian baru Covid-19 yang dikesan di Britain dan Afrika Selatan.

"Kami akan terus memantaunya dengan berhati-hati, sedang kajian tambahan kini dijalankan dan sedang lebih banyak maklumat dihasilkan dalam beberapa minggu akan datang," kata Profesor Tan.


“...Agensi pengawalan seperti Penguasa Sains Kesihatan (HSA) yang meneliti data bagi setiap vaksin dengan amat berhati-hati. Mereka menggunakan piawaian antarabangsa yang tinggi untuk mengkaji keselamatan, mutu dan keberkesanan setiap vaksin.”
– Ketua Saintis Kesihatan Kementerian Kesihatan (MOH) Profesor Tan Chorh Chuan.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map