Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Rencana0

Wakaf pemacu tamadun

Oct 25, 2020 | 05:30 AM

DALAM sejarah awal masyarakat Islam Singapura, wakaf memainkan peranan yang amat besar bagi memastikan pelestarian institusi keperluan masyarakat seperti masjid dan madrasah.

Menerusi sistem wakaf, institusi keagamaan setempat ketika itu mampu meraih dana tambahan bagi menampung keperluan operasi seharian mereka.

Namun jika dilihat dari lensa dunia yang lebih luas, model wakaf pada ketika itu - tahun-tahun lewat kurun ke-18 dan awal kurun ke-19 - sebenarnya bukan sesuatu yang asing bagi masyarakat dunia Islam ketika itu.

Ini kerana empayar Uthmaniyah yang memerintah sebahagian besar dunia Islam ketika itu menjadikan sistem wakaf sebagai tulang belakang usaha empayar tersebut dalam mengurangkan kemiskinan dan bagi menyokong usaha-usaha sosial dan keperluan umum.

Bahkan, sesetengah ahli sejarah menyifatkan pengamalan wakaf semasa empayar Uthmaniyah sebagai antara contoh dan teladan terbaik pelaksanaan dan pengurusan wakaf dalam sejarah Islam.

WAKAF BELA NASIB RAKYAT SUSAH

Menerusi sistem wakaf itu, ramai golongan yang kurang bernasib baik dalam empayar tersebut mampu mendapatkan pendidikan, khidmat perubatan, makanan, air dan banyak lagi khidmat-khidmat penting.

Selain golongan memerlukan, sistem wakaf yang dilaksanakan Uthmaniyah begitu berkesan hinggakan ia mampu menampung perkhidmatan awamnya seperti keperluan nasional, pendidikan, universiti, kesihatan, hospital, termasuk gaji para pegawai awam.

Semua ini selain menampung ratusan masjid dan madrasah yang bertaburan di serata empayar tersebut.

Bahkan, terdapat juga wakaf yang dikhususnya bagi binatang, seperti menyediakan makanan bagi binatang liar di kawasan pergunungan.

Langkah ini agar binatang-bintang tersebut tidak turun ke kawasan bandar untuk mencari makanan.

Dalam artikel "Waqf: The backbone of Ottoman beneficence" ("Wakaf: Tulang belakang kedermawanan Uthmaniyah") yang disiarkan di laman berita Turkey, Daily Sabah, pada 9 Jun 2015, penulisnya ditukil sebagai berkata:

"Konsep sistem wakaf memastikan sebuah penyatuan sosio-ekonomi yang lebih seimbang dalam masyarakat. Sebuah masyarakat tidak akan berfungsi dengan baik apabila terdapat sesetengah orangnya berenang dalam kemewahan, sementara yang lain kebuluran dan tidak mampu menyediakan keperluan asas buat keluarga mereka dari segi perumahan, penjagaan kesihatan dan pendidikan.

"Uthmaniyah mengamalkan pelindungan bagi kesejahteraan dan hak individu; namun kesejahteraan awam juga satu aspek yang penting dalam asas empayar tersebut, kerana ia dibina atas tradisi Islam yang memandang tinggi kesejahteraan awam."

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map