Warga buat penyesuaian hidup 'bermasyarakat' di tengah-tengah pandemik, Berita Rencana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:38
Syuruk
7:02
Zuhur
1:09
Asar
4:34
Maghrib
7:14
Isyak
8:29

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Rencana3

KESAN SOSIAL

Warga buat penyesuaian hidup 'bermasyarakat' di tengah-tengah pandemik

Jun 12, 2021 | 05:30 AM

SEDANG warga Singapura terhimpit dengan kesan ekonomi dan persekitaran akibat pandemik Covid-19, kesannya terhadap masyarakat juga tidak boleh dipandang remeh.

Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat) sekali lagi telah menimbulkan banyak gangguan dalam kehidupan harian rakyat Singapura, seperti dengan pelaksanaan kerja dari rumah (WFH), pembelajaran di rumah (HBL), atau mengehadkan jumlah orang bagi perjumpaan sosial.

Jika dilihat secara keseluruhan, ramai di kalangan penduduk di sini bagai sudah membuat persediaan psikologi untuk mengharungi tempoh ini.

Meskipun begitu, rakyat Singapura masih perlu sedar dan belajar cara bagaimana untuk hidup dalam pandemik ini, dengan pakar memberi amaran bahawa perubahan dalam kehidupan masih boleh berlaku pada bila-bila masa walaupun negara ini mula melonggarkan sekatan secara berperingkat bermula Isnin.

Pemerintah sendiri sedang membincangkan pelan untuk terus 'hidup' dengan Covid-19, kata pengerusi bersama Pasukan Berbilang Kementerian (MTF), Encik Ong Ye Kung, kelmarin ketika pasukan itu mengumumkan kelonggaran.

Menteri Perdagangan dan Perusahaan yang juga pengerusi bersama MTF, Encik Gan Kim Yong, turut menekankan bahawa "terdapat kemungkinan jumlah kes akan meningkat buat sementara waktu".

Oleh demikian, beliau sekali lagi menasihatkan agar penduduk di sini terus bersikap waspada meskipun lebih banyak kegiatan dibenarkan disambung semula.

CABARAN LEBIH DIRASAKAN DI RUMAH

Sewaktu tempoh Fasa Dua HA, kebanyakan keluarga menghadapi kesukaran dengan langkah sekatan yang membataskan interaksi sosial.

Keluarga yang lebih besar perlu memastikan mereka mematuhi had dua orang ketika keluar rumah untuk bersiar-siar di taman atau mengunjungi taman haiwan, misalnya.

Situasi ini lebih sukar bagi keluarga yang mempunyai anak-anak dengan keperluan khas. Justeru, ramai yang mengambil keputusan untuk meluangkan lebih banyak masa di rumah.

Kesukaran juga lebih dirasakan ibu bapa yang harus mengimbangi antara membantu anak mereka semasa HBL dan komitmen WFH mereka sendiri.

Cabaran itu menjadi lebih berat, lebih-lebih lagi sewaktu tempoh cuti sekolah ini, dengan ibu bapa perlu mencari pelbagai cara untuk memastikan anak-anak mereka sibuk melakukan aktiviti berlainan setiap hari.

Pasangan suami isteri, Encik Kamil Zulkifli dan Cik Juwita Kassim, adalah antara mereka yang telah membuat penyesuaian bagi mengharungi tempoh cuti sekolah ini bersama tiga anak mereka berusia antara lima dengan 12 tahun.

Walaupun rancangan untuk membawa anak-anak mereka bagi staycation (cuti inap) terpaksa dibatalkan, Encik Kamil dan isterinya memastikan mereka menyediakan pelbagai kegiatan alternatif yang dapat dilakukan di rumah.

"Banyak perubahan yang perlu dilakukan pada saat-saat akhir dan kami mahu pastikan masa yang ada di rumah sewaktu cuti sekolah ini dimanfaatkan sebaik mungkin," kata Encik Kamil.

Selain kegiatan yang gemar dilakukan mereka sekeluarga, mereka juga mengambil kesempatan mencuba program percutian sekolah yang ditawarkan seperti kegiatan interaktif yang boleh dilakukan dalam talian.

Program sebegini, menurut Cik Juwita, yang bekerja sebagai pembantu pentadbiran syarikat swasta, amat membantu ibu bapa yang sibuk bekerja dari rumah.

DAPAT BERNAFAS LEGA

Dengan kelonggaran yang membolehkan orang ramai berhimpun dalam kumpulan sehingga lima orang mulai Isnin ini, ramai ibu bapa mengalu-alukan berita baik ini.

Bagi mereka, ia bermakna kegiatan untuk anak-anak tidak lagi terbatas dari dalam rumah.

Tempoh HBL dan WFH ini juga mendatang cabaran tersendiri bagi keluarga yang memerlukan.

Justeru, bagi membantu mengurangkan bebanan perbelanjaan golongan ini, pemerintah telah memberikan subsidi makanan sewaktu tempoh HBL sejak ia bermula pada 19 Mei lalu kepada para pelajar di bawah Skim Bantuan Kewangan (FAS), Kementerian Pendidikan (MOE).

Pelajar sekolah rendah di bawah FAS akan menerima subsidi makanan sebanyak $20 seorang manakala pelajar sekolah menengah menerima $40 seorang menerusi tokokan Kad Bijak Sekolah.

KETEGANGAN SOSIAL JADI KEPRIHATINAN

Lebih dari cabaran yang dihadapi keluarga, beberapa insiden berbaur perkauman yang terjadi sejak kebelakangan ini telah menimbulkan pertanyaan sama ada pandemik ini menjadi angkara ketegangan antara penduduk Singapura - yang sebelum ini memegang erat identiti masyarakat berbilang kaum yang dikongsi bersama.

Jelas, ramai yang merasa kecewa dan cemas memikirkan tentang bila mereka boleh melanjutkan kehidupan seperti sedia kala.

Inilah masanya di mana rakyat Singapura harus sedar akan garis perbezaan sosial yang mempunyai potensi untuk memecahbelahkan masyarakat.

Pihak pemerintah telah bekerja keras untuk memastikan Singapura kekal kohesif, prihatin dan bersatu.

Namun seperti yang dikatakan Menteri Ehwal Dalam Negeri merangkap Undang-undang, Encik K. Shanmugam, baru-baru ini, rakyat Singapura juga perlu memberikan kerjasama menjaga fabrik sosial negara - yang dibina dengan harapan besar sejak bertahun lamanya - tidak akan rosak.


"Banyak perubahan yang perlu dilakukan pada saat-saat akhir dan kami mahu pastikan masa yang ada di rumah sewaktu cuti sekolah ini dimanfaatkan sebaik mungkin.
- Encik Kamil Zulkifli. Beliau dan isterinya, Cik Juwita Kassim, antara mereka yang telah membuat penyesuaian bagi mengharungi tempoh cuti sekolah ini bersama tiga anak mereka berusia antara lima dengan 12 tahun dengan menyediakan pelbagai kegiatan alternatif yang dapat dilakukan di rumah.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map