Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:25
Setempat

‘Bagaimana beliau dijangkiti masih satu misteri kepada kami’: Anak mangsa Covid-19

Mar 30, 2020 | 08:25 AM

KELUARGA mangsa ketiga Covid-19 di Singapura masih tidak tahu bagaimana lelaki berusia 70 tahun itu dijangkiti koronavirus.

Mendiang Chung Ah Lay, Kes 109, tidak mempunyai sejarah perjalanan ke negara-negara dan wilayah yang terjejas baru-baru ini, lapor The Straits Times.

Encik Chung, yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi dan dan hyperlipidaemia - atau kolesterol tinggi - meninggal dunia akibat jangkitan Covid-19 pada hari Ahad (29 Mac).

Anak perempuan sulungnya, Cik Ashley, 43 tahun, menulis di Facebook: "Ayah kami tidak pergi ke negara-negara atau kelompok terjejas, bagaimana beliau dijangkiti masih menjadi misteri kepada keluarga saya.

“Marilah kita mengingati Daddy Chung dengan bertanggungjawab secara sosial. Satu lagi kematian daripada tingkah laku tidak bertanggungjawab boleh dielakkan! Marilah kita melakukan peranan kita! "

Encik Chung dimasukkan ke Hospital Besar Singapura (SGH) pada 29 Februari, dan disahkan mempunyai jangkitan Covid-19 pada 2 Mac.

Beliau dijaga dalam unit rawatan intensif (ICU) sejak itu. Beliau mengalami komplikasi serius dan akhirnya meninggal dunia akibat jangkitan itu selepas 27 hari di ICU.