13 syarikat diiktiraf lindungi pekerja hadapi Covid-19, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:43
Syuruk
7:01
Zuhur
1:07
Asar
4:19
Maghrib
7:11
Isyak
8:19

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Setempat0

13 syarikat diiktiraf lindungi pekerja hadapi Covid-19

DPM Heng: Anugerah turut iktiraf daya tahan, ketabahan dan kepintaran warga S'pura cari huraian dalam krisis
Dec 22, 2020 | 05:30 AM

SEBANYAK 13 syarikat diiktiraf semalam kerana mengambil langkah tegas untuk melindungi pekerja mereka sementara memperkasa mereka untuk terus menjalankan tugas semasa pandemik Covid-19.

Syarikat itu menerima anugerah Tempat Kerja Terbaik Singapura daripada Menteri Tenaga Manusia Josephine Teo semasa satu upacara menerusi sidang video.

Mereka termasuk DHL Express (Singapore) Pte Ltd, yang menduduki tempat pertama bagi kategori tempat kerja besar dan sederhana.

Ini diikuti oleh Cisco, Salesforce, Medtronic, Amgen Singapore Manufacturing, Yayasan Masyarakat PAP, Micron Semiconductor Asia Operations Pte Ltd, Certis, HP Inc dan Foodpanda.

Bagi kategori tempat kerja kecil, tiga syarikat mendapat pengiktirafan - Signify Singapore, Cadence dan WWT APJ-Singapore Pte Ltd.

Berita Popular

Dalam satu ucapan yang dirakam dan disiarkan semasa upacara tersebut, Timbalan Perdana Menteri, Encik Heng Swee Keat, berkata majlis tahun ini, yang dianjurkan firma perunding cara Great Place To Work, bukan mengiktiraf tempat kerja terbaik Singapura sahaja, bahkan juga semangat daya tahan, ketabahan dan kepintaran warga Singapura mencari huraian dalam krisis ini.

"Segenap lapisan masyarakat kita bersatu menyumbang apa yang mampu... dengan melabur dalam bakat mereka, usaha membina daya tahan pekerjaan dan pekerja serta memastikan pekerja mereka dijaga dengan baik sepanjang krisis itu," ujarnya.

Encik Heng turut menarik perhatian dua nilai yang dipaparkan sesetengah syarikat yang diiktiraf itu.

Ini termasuk sikap mereka memahami dan menghormati bahawa setiap pekerja mungkin mempunyai tekanan dan komitmen mereka sendiri di luar tempat kerja dan prihatin tentang kesejahteraan pekerja mereka.

"Ada daripada mereka kerap menghantar nota untuk menggalak pekerja mereka dan memberi perhatian pada kesejahteraan mental pasukan mereka serta menawarkan sumber kaunseling.

"Kita harus menjaga kesihatan mental pekerja kita baik di tempat kerja, mahupun rumah dan dalam masyarakat," kata Encik Heng.

Selain itu, menurut beliau, sesetengah syarikat yang diiktiraf itu menjadi sumber inspirasi kepada pekerja mereka serta menyokong mereka untuk rasa prihatin tentang orang lain, walaupun pada masa mencabar.

Sementara itu, Cik Teo merakamkan penghargaan kepada masyarakat sumber manusia (HR) yang sentiasa memberi keutamaan kepada kebajikan dan kesejahteraan mental pekerja sementara mengimbangi keperluan syarikat.

Selain 13 syarikat yang diiktiraf itu, Hospital Tan Tock Seng (TTSH) diberi satu satu anugerah khas, Anugerah Daya Tahan, dalam upacara semalam.

Menurut Great Place To Work, hospital itu diiktiraf bagi tumpuannya kepada pekerjanya serta usahanya membina budaya tempat kerja kukuh sementara berada di barisan hadapan usaha memerangi pandemik Covid-19.

Pengarah Urusan Great Place To Work, Cik Evelyn Kwek, berkata mereka merupakan yang pertama menyertai usaha memerangi pandemik itu dan akan meneruskan usaha tersebut hingga akhir.

"Daripada berada di barisan hadapan, mereka akan menjadi barisan akhir untuk memastikan keselamatan masyarakat kita sedang kita beralih keluar daripada pandemik ini," ujar beliau.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Bahasa Melayu

Betul!

Salah!

Try the new Halal Food Map