15,000 juruteral rel diperlukan menjelang 2030: Khaw Boon Wan

TAKUNGAN jurutera kereta api di sini perlu berkembang kepada 15,000 menjelang 2030, kata Menteri Pengangkutan, Khaw Boon Wan, pada Khamis (23 Feb).

Ini adalah peningkatan kira-kira 60 peratus daripada 9,300 jurutera sekarang yang bekerja dengan Penguasa Pengangkutan Darat (LTA) dan dua pengendali kereta api - SMRT dan SBS Transit.

"Ini menjadikan industri rel sebuah industri pertumbuhan, dengan prospek pekerjaan hampir terjamin dalam dekad akan datang," kata Encik Khaw di pelancaran Akademi Rel Singapura (SGRA) di Singapore Institute of Technology (SIT) di Dover Drive.

Jurutera kereta api diperlukan bagi menyokong pengembangan rangkaian kereta api di sini kepada 360 kilometer pada 2030, dan juga meningkatkan kebolehpercayaan kereta api, katanya.

Beliau berkata peranan jurutera kereta api telah menjadi lebih rumit dan SGRA akan membantu membangunkan jurutera rel generasi baru.

Akademi ini akan membolehkan jurutera dan teknisyen yang ingin menaik taraf dan memahirkan semula diri mereka bagi menyertai industri rel. Ia juga akan berfungsi sebagai pusat penyelidikan dan pembangunan bagi kejuruteraan kereta api.

Bagi memudahkan kerja akademi, LTA menandatangani dua perjanjian pada Khamis (23 Feb). Pertama, dengan Institut Pekerjaan dan Boleh-kerja, untuk menarik, membangun dan mengekalkan tenaga kerja industri rel tempatan.

Kedua, dengan SIT dan Majlis Antarabangsa mengenai Sistem Kejuruteraan bagi menyediakan latihan prapekerjaan, di samping meneruskan program pendidikan dan latihan dalam bidang kejuruteraan sistem.

The SGRA juga telah mula membangunkan program Kerjaya On-Boarding bagi Railway Engineering (Teras) untuk membantu peserta baru dan pertengahan kerjaya ke industri dengan membangunkan kemahiran teknikal mereka dan mendedahkan mereka kepada bidang fungsi seperti reka bentuk dan perancangan.

Satu modul teras tiga hari telah diadakan pada Januari dan dihadiri oleh 30 jurutera daripada LTA, SMRT dan SBS Transit. - ST