$15j bagi pekerja Lapangan Terbang Changi tangani kesan pandemik, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:38
Syuruk
7:02
Zuhur
1:09
Asar
4:34
Maghrib
7:14
Isyak
8:29

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

$15j bagi pekerja Lapangan Terbang Changi tangani kesan pandemik

Pusat beli-belah Jewel dibuka semula Isnin; Sekumpulan pekerja turut mula jalani percubaan ujian pernafasan
Jun 12, 2021 | 05:30 AM

PENGUASA Penerbangan Awam Singapura (CAAS) dan Changi Airport Group (CAG) telah memperuntuk $15 juta untuk membantu pekerja lapangan terbang menyesuaikan diri dengan langkah pengurusan selamat Covid-19 yang dipertingkat di situ.

Menteri Pengangkutan, Encik S Iswaran, semalam berkata sekitar 5,000 pekerja bakal memanfaatkan bantuan tersebut yang akan digunakan untuk memberi mereka elaun bulanan khas dan makanan semasa syif bagi tempoh enam bulan, selain membiayai kos peralatan perlindungan peribadi (PPE).

Jumlah elaun yang diberikan itu akan diumumkan tidak lama lagi.

Pusat beli-belah Jewel Changi Airport pula akan dibuka semula Isnin ini, yang juga hari pertama Singapura melonggarkan sekatan dipertingkat bagi mengekang penularan Covid-19 di sini. Antara lain, pada hari itu, lima orang akan dibenar berkumpul secara sosial semula, berbanding dua orang pada masa ini.

Dalam kenyataannya, CAG dan CAAS berkata operasi membersih dan membasmi kuman menyeluruh di Jewel dan bangunan terminal penumpang telah lengkap, tetapi bangunan terminal penumpang akan terus ditutup untuk membenarkan staf di lapangan terbang menyesuaikan diri dengan langkah keselamatan baru yang telah berkuat kuasa sejak 24 Mei.

Halal Home-based Businesses
We want to help Halal Home-based Business owners during these tough times. See the link below.
Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Mengulas mengenai perkembangan itu, Encik Iswaran berkata ia sebahagian usaha membuka semula Lapangan Terbang Changi secara berperingkat kepada umum.

"Pada dasarnya, ingin saya tekankan matlamat kami adalah untuk menjadikan Changi rancak semula sebagai hab penerbangan dan supaya SIA dan syarikat penerbangan lain yang menjalankan operasi dari Singapura terbang tinggi lagi.

"Namun ini adalah satu proses dan kita harus terus mengambil langkah berjaga-jaga dan memastikan kita mempunyai semua langkah yang diperlukan untuk melindungi kesihatan dan keselamatan pekerja dan penumpang kita, dan juga semua warga Singapura," kata Encik Iswaran, bercakap kepada media di Terminal 3, semasa kunjungannya ke Lapangan Terbang Changi semalam.

Sejak 13 Mei lalu, terminal penumpang di Changi telah ditutup apabila jumlah kes Covid-19 yang berpunca daripada kawasan berkenaan melonjak kepada 108 kes.

Selanjutnya, CAG telah melaksanakan langkah keselamatan yang dipertingkat, termasuk mengasingkan pekerja mengikut tiga zon berdasarkan risiko jangkitan yang dihadapi mereka.

Sebagai contoh, staf yang bertugas di zon berisiko paling tinggi, iaitu di pintu keberangkatan dan ketibaan, serta di dewan ketibaan dan bagasi perlu memakai PPE sepanjang syif mereka kecuali ketika waktu makan dan berehat. Mereka juga tidak dibenarkan keluar dari zon semasa bertugas atau berinteraksi dengan staf dari zon lain.

Dalam pada itu, sebahagian pekerja di lapangan terbang telah mula menjalani ujian pernafasan atau breathalyser - sebahagian ujian rintis pada skala kecil yang sedang dijalankan.

Dalam kenyataannya, CAG dan CAAS berkata kumpulan pekerja itu akan menghembus nafas ke alat pakai buang TracieX yang dipasangkan dengan cip sensor.

Sampel nafas mereka itu kemudian akan dianalisis menggunakan alat lain dan ia hanya perlukan masa dua minit untuk mengesan jika seseorang itu dijangkiti Covid-19.

Ujian tidak invasif baru ini akan diperluas secara berperingkat untuk menggantikan ujian pantas antigen (ART) bagi lebih ramai pekerja lapangan terbang. Sejak 23 Mei, pekerja lapangan terbang di zon risiko tinggi perlu menjalani ujian tambahan ART itu di tengah-tengah rejim ujian reaksi rantai polimerase (PCR) mereka yang dilakukan setiap tujuh hari. Ia mengambil sekitar 30 minit untuk mendapat keputusan ujian ART.

Mengulas mengenai penggunaan ujian baru itu, Encik Iswaran berkata ia boleh mengubah operasi pengujian di lapangan terbang kerana keupayaannya menghasilkan keputusan dengan lebih cepat dan ia juga tidak intrusif berbanding ART.

LAPORAN LANJUT: Tiada kes Covid-19 dalam kalangan pekerja lapangan terbang sejak 20 Mei

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map