Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Setempat

2 lelaki berlumba haram di Lim Chu Kang dipenjara 5 minggu, dilarang pandu 3 tahun

Sep 11, 2019 | 11:36 AM

DUA orang lelaki, Goh Tze Ming, berusia 37 tahun, dan Khairulanwar Ismail, 26 tahun, akan diberikan hukuman yang sama pada hari Selasa (10 September) atas tuduhan perlumbaan haram.

Menurut The Straits Times, mereka akan dipenjara selama lima minggu dan setiap orang akan didenda $1,500.

Mereka juga dilarang memandu semua kelas kenderaan selama tiga tahun selepas pembebasan mereka.

Mereka yang kedua-duanya memandu Volkswagen GTI, menafikan mereka terlibat dalam perlumbaan haram, yang berlaku pada 9 Disember 2016.

Pasangan itu juga menuntut keadilan dan tidak mengaku salah atas pertuduhan perlumbaan haram, satu kesalahan di bawah Akta Lalulintas Jalan Raya.

Semasa pendengaran itu, Goh berkata bahawa dia memandu dengan laju kerena dia ingin ke tandas, manakala Khairulanwar mendakwa bahawa dia ingin memeriksa lampu enjinnya.

Timbalan Pendakwa Raya Senthilkumaran Sabapathy membantah tuntutan mereka sebagai "tidak berlogik, tidak berasas dan sukar dipercaya".

Beliau menambah bahawa tuntutan mereka "tidak masuk akal” sambil mengatakan bahawa ia sesuatu yang “luar biasa” apabila mereka didapati, dengan jelas, sedang memandu “hampir dua kali ganda had laju secara bersebelahan di satu tempat yang disyaki ada kegiatan perlumbaan yang sedang berlangsung pada waktu yang ditentukan.”

Mahkamah mendengar bahawa kedua-dua lelaki itu ditahan oleh pegawai Polis Trafik (TP) dalam suatu operasi yang diketuai oleh Inspektor Pardeep Dass, yang telah menerima perisikan bahawa perlumbaan haram akan berlangsung di kawasan itu.

Bersama dengan dua pegawai TP lain, Insp Pardeep tiba di tempat kejadian dengan kereta yang tidak bertanda. Setibanya, mereka mendapati beberapa orang yang sedang berdiri di sekitar 40 kenderaan yang diletakkan di sepanjang Lim Chu Kang Road menuju ke Neo Tiew Road.

Pada 1.07 pagi, kereta yang didorong oleh Goh dan Khairulanwar dilihat membuat belokan-U ke arah Jalan Bahar sebelum berhenti selama kira-kira 10 saat.

Insp Pardeep kemudian menyaksikan kedua-dua kereta itu berjalan dengan laju pada masa yang sama. Oleh itu, Pegawai TP telah dimaklumkan untuk mengejar mereka.

Goh ditangkap memandu sepantas 132kmh, manakala Khairulanwar mencatatkan 136kmh - hampir dua kali ganda had kelajuan 70kmh.

Kedua-dua lelaki juga akan dipenjara pada tarikh yang sama - 19 September.

Video Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian