Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:54
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

2 tamu didenda, 1 kena probesen temu di Sengkang semasa tempoh pemutus litar

Oct 01, 2020 | 05:30 AM

DUA belia yang menghadiri satu perhimpunan terlarang di sebuah flat di Sengkang semasa tempoh pemutus rantaian jangkitanbagi membendung penularan Covid-19 masing-masing didenda $2,000 semalam.

Moey Kai Yi, 19 tahun, dan Cavin Liow Jun Rong, 20 tahun, memilih untuk membayar denda sebagai ganti dikenakan probesen.

Seorang lagi remaja, Thant Thaw Kaung, 19 tahun, pula dijatuhi hukuman probesen sembilan bulan.

Dia harus menjalankan khidmat masyarakat selama 40 jam dan ibu bapanya membayar ikat jamin $5,000 untuk memastikan dia berkelakuan baik.

Ketiga-tiga mereka menyertai satu perhimpunan melibatkan 18 orang di sebuah flat di Blok 295C Compassvale Crescent.

Sementara itu, 12 orang yang lain - termasuk dua tuan rumah - telah dikenakan denda sebelum ini.

Pemilik rumah itu, Leong Chee Mun, 37 tahun, didenda $5,000 pada 11 September, manakala bekas tunangnya, Cassie Ong, 32 tahun, yang menganjurkan bersama perhimpunan itu didenda $4,000 pada 26 Ogos.

Seramai 10 tetamu - yang berusia 21 hingga 32 tahun - masing-masing didenda antara $2,500 dengan $3,000 pada 5 Ogos.

Kesemua 15 individu itu mengaku bersalah di bawah Akta Covid-19 (Langkah-langkah Sementara), lapor akhbar The Straits Times.

Sepanjang tempoh pemutus rantaian jangkitan dari 7 April hingga 1 Jun, orang ramai tidak dibenarkan meninggalkan tempat tinggal mereka tanpa sebab yang sah atau bertemu dengan orang dari isi rumah lain bagi tujuan sosial.

Dua tamu Leong telah ke flatnya sekitar 6 pagi pada 8 Mei dan bersarapan di sana. Tetamu lain tiba sekitar 9 malam hari itu.

Seorang penduduk di blok yang sama memberitahu polis tentang perhimpunan itu sekitar 2 pagi pada keesokan harinya.

Pegawai polis, Sarjan Roy Tan, tiba di unit tersebut. Apabila beliau membunyikan loceng pintu flat itu, beliau dengar bunyi orang menyuruh satu sama lain supaya diam dari dalam.

Apabila pintu terus tidak dibuka, beliau mengetuknya, membunyikan loceng banyak kali dan menunggu sekitar tiga minit sebelum akhirnya Leong membukanya.

Leong memberitahu Sarjan Tan dia pemilik unit tersebut dan sedang tidur. Dia juga berbohong dan mendakwa dia dan Ong sahaja yang berada dalam unit ketika itu.

Namun, Sarjan Tan berkata dia mendengar bunyi dari dalam flat itu.

Leong akhirnya mengaku ada perhimpunan dalam flatnya dan polis kemudian menemui tetamunya dalam flat itu.

Kes melibatkan baki tiga tamu lain - Jasper Tan, 25 tahun; Mandy Tan, 26 tahun; dan Chua Jie Kun, 29 tahun - belum selesai.

Bagi setiap pertuduhan di bawah Akta Covid-19 (Langkah-langkah Sementara), pesalah kali pertama boleh dipenjara hingga enam bulan dan didenda hingga $10,000.

Bagi kesalahan kali kedua dan seterusnya, mereka boleh dipenjara hingga setahun dan didenda hingga $20,000.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian