Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:28
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

4,000 pekerja pembersihan bakal terima pakej jagaan - pelitup, teh hijau dan 'minyak kapak'

Feb 15, 2020 | 04:30 PM

SERAMAI 4,000 pekerja pembersihan akan menerima pakej jagaan khas daripada kesatuan sekerja untuk mengiktiraf sumbangan mereka dalam memastikan kawasan awam bersih dalam usaha senegara menentang penularan koronavirus Covid-19 di sini.

Pakej jagaan yang diusahakan oleh Kesatuan Pekerja Binaan Bangunan dan Perusahaan Balak (Batu) itu mengandungi pelitup, teh hijau, cecair membersihkan tangan dan minyak angin.

Sebagai permulaan, pada Sabtu (15 Feb), Batu mengagihkan pakej jagaan itu kepada sekitar 300 pekerja pembersihan di beberapa tempat seperti Universiti Teknologi Nanyang (NTU), Suntec City dan Millenia Walk.

Mengalu-alukan inisiatif ini, Penolong Setiausaha Agung NTUC Encik Zainal Sapari berkata:

“Setiap hari, tanpa lelah, para pembersih kita bekerja keras demi memastikan kita mempunyai sekitaran yang bersih untuk hidup dan bekerja. Ada yang sanggup bekerja lebih masa terutama mereka yang perlu membersihkan kawasan awam.

Berita Popular

“Justeru kita perlu menyokong para pekerja pembersihan kita dalam apa jua cara, membantu mereka menjaga kesihatan dan sebagainya.”

Menulis di Facebook, Setiausaha Agung NTUC, Ng Chee Meng, yang telah bersarapan dengan pekerja pembersihan dari Spic & Span, mengajak orang ramai memberi sokongan dan menghargai pekerja pembersihan.

“Mereka juga berada di barisan hadapan dalam usaha negara memerangi Covid-19 dan berperanan penting dalam memastikan hospital, rumah, pusat beli-belah, bas, keretapi dan tempat kerja sentiasa bersih.

“Mereka bekerja keras dan kini perlu lebih bekerja keras memandangkan langkah pembersihan kini dipertingkat,” ujarnya

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map