Subuh
5:34
Syuruk
6:51
Zuhur
12:55
Asar
4:04
Maghrib
6:56
Isyak
8:05
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

5,500 pekerja asing dari 40 asrama boleh kembali bekerja

Jun 11, 2020 | 12:15 PM

SEKITAR 5,500 pekerja asing dari 40 asrama di sini telah dibenarkan kembali bekerja mulai kelmarin setelah selesai melakukan persiapan yang diperlukan.

Mereka adalah antara kumpulan pertama dari 60 asrama yang diisytiharkan Pemerintah sebagai bebas dari jangkitan Covid-19 minggu lalu.

Sejumlah 20 asrama yang masih ada masih dalam proses membuat pengaturan yang diperlukan untuk membolehkan penghuninya meneruskan pekerjaan.

Kementerian Tenaga Manusia (MOM) juga mengatakan bahawa 30 asrama lain telah ditambahkan ke senarai bebas Covid kelmarin.

Sebanyak 30 asrama ini merangkumi asrama yang dibina khas (PBD), 14 blok pekerja yang dipulihkan di lapan PBD, dan 29 asrama yang diubah dari kilang dan tempat sementara pembinaan.

Setelah mereka membuat persiapan yang diperlukan seperti yang diperintahkan oleh Pemerintah, 8,400 pekerja asing akan dapat kembali bekerja.

Mereka akan bergabung dengan 40,000 pekerja yang telah dibebaskan dari Covid-19 dan yang mungkin kembali bekerja, sementara menunggu persetujuan daripada pihak berkuasa.

5,500 pekerja yang telah mendapat persetujuan untuk menyambung semula pekerjaan sekarang akan melihat AccessCode "Hijau" di aplikasi SGWorkpass mereka, dengan syarat syarikat mereka telah diberi persetujuan untuk menyambung semula pekerjaan juga.

Ciri AccessCode menunjukkan status hijau jika pekerja bebas Covid, majikan mereka telah diberi kelulusan untuk meneruskan operasi, dan asrama yang mereka tinggali juga telah dibersihkan.

Semua pekerja asing mesti memasang aplikasi, dan mereka boleh meninggalkan asrama mereka untuk bekerja hanya jika ia memaparkan status hijau.

MOM semalam menggariskan proses tiga langkah agar pekerja di asrama dapat kembali bekerja.

Pertama, pengusaha asrama harus mengatur masa pengambilan dan menghantar secara berperingkat bagi pekerja dengan majikannya.

Kedua, majikan harus mengesahkan atau mengemas kini alamat kediaman pekerja mereka dalam pangkalan data MOM.

Ketiga, pekerja perlu memuat turun aplikasi FWMOMCare untuk merakam suhu badan mereka dua kali sehari, dan menunjukkan jika mereka mempunyai gejala. 

Mereka juga harus melaporkan alamat kediaman yang sesuai dengan rekod majikan dan pengendali asrama mereka. - The Straits Times

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3