Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:23
Setempat

642 kes baru Covid-19 di S'pura

Enam ialah warga dan PR; kebanyakannya pekerja asing tinggal di dormitori

May 24, 2020 | 05:30 AM

SEBANYAK 642 kes baru jangkitan Covid-19 dilaporkan di Singapura hingga tengah hari semalam, menurut satu kenyataan awal Kementerian Kesihatan (MOH).

Dengan ini, jangkitan Covid-19 di sini berjumlah 31,068 sini sejauh ini.

Dalam kalangan kes baru itu termasuk enam warga dan Penduduk Tetap (PR) Singapura, sementara kebanyakannya merupakan pekerja asing yang tinggal di dormitori.

Awal semalam, Menteri Pembangunan Negara Lawrence Wong menekankan lagi bahawa selepas 1 Jun, pekerja harus kembali ke tempat kerja hanya jika mereka memerlukan peralatan dan mesin khusus yang tidak dapat diakses dari rumah, atau jika mereka perlu memenuhi syarat undang-undang.

Ini bermakna kebanyakan pekerja pejabat harus terus bekerja dari rumah.

Encik Wong, pengerusi bersama jawatankuasa bertindak berbilang kementerian yang menangani penularan Covid-19, berkata menerusi satu pos Facebook ramai majikan dan pekerja harus menyesuaikan cara pemikiran mereka bagi menerima norma baru ini.

Bagi yang perlu berada di lokasi, majikan harus menimbangkan apakah pekerja mereka benar-benar perlu ke sana setiap hari. Majikan digalak mengatur agar pekerja bekerja dari rumah beberapa hari seminggu.

"Semua langkah-langkah di tempat kerja kritikal bagi kita menentang Covid-19, oleh itu kita perlu mengurangkan pergerakan harian orang ramai dan mengurangkan risiko virus tersebar luas lagi," kata beliau.

Kelmarin, 838 lagi pesakit Covid-19 pulih dan keluar hospital serta kemudahan masyarakat.

Seramai 12,946, atau sekitar 43 peratus, pesakit Covid-19 di Singapura telah pulih sepenuhnya dari penyakit itu hingga kelmarin.

Daripada 798 pesakit yang masih di hospital, lapan dalam keadaan kritikal di unit rawatan rapi (ICU).

Sehingga kelmarin, 28,161 daripada 323,000 pekerja asing yang tinggal di dormitori, atau lebih 8 peratus, diuji positif bagi Covid-19.

Sejauh ini 23 orang meninggal dunia akibat komplikasi Covid-19 di Singapura, sementara sembilan lagi yang sah dijangkiti virus itu meninggal dunia akibat punca lain.