Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:55
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat3

Abai jarak selamat: 29 tempat kerja didenda

May 09, 2020 | 05:30 AM

DENDA sebanyak $29,000 telah dikenakan ke atas 29 tempat kerja kerana melanggar langkah-langkah jarak selamat, kata Kementerian Tenaga Manusia (MOM) dalam satu kenyataan.

Langkah-langkah jarak selamat yang tidak dipatuhi itu termasuk gagal memastikan adanya jarak selamat antara pekerja dan mengurus orang ramai, menjalankan pemerintah suhu badan dan mengesan pekerja serta kemasukan pengunjung ke tempat kerja dengan baik.

Dalam pada itu, MOM turut mengambil tindakan terhadap 170 firma tidak penting yang tidak mendapatkan pengesahan untuk beroperasi semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan ini.

Sebanyak 16 firma telah dikenakan denda dengan jumlah keseluruhan $16,000. Firma-fima lain bagaimanapun dikenakan amaran tegas.

Ini merupakan antara dapatan MOM menyusuli pemeriksaan yang dijalankan dari 7 April hingga 5 Mei kepada lebih 15,000 tempat kerja.

Bagi memastikan pemegang pas kerja mematuhi peraturan Notis Jangan Keluar Rumah (SHN), MOM telah menjalankan lebih 75,000 panggilan video dan pemeriksaan terhadap pekerja asing antara 13 dengan 30 April untuk memastikan mereka mematuhi langkah pemutus litar.

Menerusi pemeriksaan itu, MOM telah menarik balik pas kerja 29 pemegang pas kerja kerana melanggar langkah-langkah tersebut.

Sekitar 17 daripada mereka didapati makan, minum dan berhimpun secara berkumpulan sementara baki 12 yang lain telah ditangkap kerana meninggalkan tempat tinggal mereka apabila sedang menjalani SHN.

Menurut MOM, kesemua pemegang pas kerja tersebut telah dilarang secara tetap daripada bekerja di Singapura.

MOM juga telah menggantung hak memohon pas kerja bagi sembilan majikan kerana gagal memastikan pekerja mereka mematuhi peraturan SHN.

Sementara itu, rakan kerja tiga pihak yang merangkumi MOM, Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan (NTUC), dan Persekutuan Majikan Kebangsaan Singapura (SNEF), akan mengeluarkan nasihat untuk mempersiap majikan menyambung semula operasi selepas tempoh pemutus litar ini.

Antara yang terkandung dalam nasihat itu termasuk melaksanakan satu sistem langkah pengurusan selamat di tempat kerja, mengurangkan interaksi secara fizikal dan memastikan adanya jarak selamat di tempat selain menyokong peraturan penjejakan kontak.

Nasihat itu juga memerlukan tempat kerja memastikan kebersihan di tempat kerja, menyediakan peralatan perlindungan diri dan menjaga kebersihan diri serta melaksanakan pemeriksaan kesihatan dan protokol sewajarnya untuk menguruskan kes-kes yang mungkin muncul.

Kata MOM: "MOM akan terus menjalankan pemeriksaan terhadap perniagaan dan pekerja untuk memastikan langkah-langkah pemutus litar dan peraturan SHN dipatuhi untuk memastikan tempat kerja kita selamat."

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian