Akta Covid-19 dipinda bantu ringan beban SME bayar sewa, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
6:53
Zuhur
12:57
Asar
4:02
Maghrib
6:59
Isyak
8:08
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Akta Covid-19 dipinda bantu ringan beban SME bayar sewa

Antara lain pemilik hartanah komersial wajib beri pelepasan sewa dua minggu
Sep 15, 2021 | 05:30 AM

SYARIKAT kecil dan sederhana serta pertubuhan tidak mencari untung yang terjejas akibat langkah Fasa Dua (Kewaspadaan Dipertingkat) kini diberi lebih banyak masa untuk membayar sewa.

Pengecualian ini dibolehkan selepas Parlimen meluluskan Rang Undang-Undang Covid-19 (Langkah-Langkah Sementara) (Pindaan No 4) yang memperuntuk memperuntuk lebih banyak masa bagi mereka berbuat demikian.

Pemilik hartanah komersial kini diwajibkan memberi pelepasan sewa bagi tempoh dua minggu kepada SME dan pertubuhan tidak mencari untung.

Digabungkan dengan sokongan bantuan sewa secara tunai untuk sebulan yang diumumkan oleh pemerintah awal tahun ini, penyewa yang layak di hartanah komersial yang dimiliki secara privet, akan menerima bantuan sewa 1.5 bulan.

Rangka kerja Penepian Sewa ini diperkenal dalam pindaan ke atas Akta Covid-19.

Halal Home Based Business
Lauk Malam Raya by ZaraRasya

Yang pasti puas hati! FREE DELIVERY & 1.5l bottled...

Savour The Flavour by Chef Im

Savour The Flavour ingin menyajikan makanan yang berkualiti...

OKathira!

Air kathira luar biasa. Banyak inti, tak rugi!

Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

Ia bertujuan membantu SME dan pertubuhan tidak mencari untung yang terjejas dengan langkah pengurusan selamat yang diperketat dan diperkenalkan antara 16 Mei dengan 13 Jun dan antara 22 Julai dengan 18 Ogos tahun ini.

Untuk layak mendapat penepian sewa ini daripada pemilik hartanah, penyewa perlu memenuhi beberapa kelayakan.

Ini termasuk mengalami kemerosotan hasil bulanan sekurang-kurangnya 20 peratus secara purata bagi kedua-dua tempoh langkah pengurusan selamat, berbanding tempoh Fasa Tiga dari 28 Disember hingga 7 Mei lalu.

Jika penyewa adalah entiti kumpulan syarikat di Singapura, hasilnya tidak harus melebihi $100 juta bagi tahun kewangan 2019.

Keperluan ini bagaimanapun tidak dikenakan ke atas firma yang bukan sebahagian kumpulan syarikat

Dalam kenyataannya, Kementerian Undang-Undang (MinLaw) maklum bahawa Rangka Kerja Penepian Sewa melengkapi langkah-langkah sokongan lain, termasuk Skim Bantuan Sewa, yang diperkenal bagi meredakan kesan ekonomi semasa Fasa (Kewaspadaan Dipertingkat) ke atas pekerja dan perniagaan.

Pembayaran pertama di bawah Skim Sokongan Sewa telah dihulurkan pada 6 Ogos lalu, dan pembayaran kedua akan diagihkan mulai Oktober tahun ini.

Sedang pemilik hartanah digalakkan untuk menyediakan sokongan sewa semasa dua tempoh kewaspadaan dipertingkat, ia tidak ditawarkan secara tekal.

Rangka Kerja ini akan memastikan kebertanggungjawaban dalam menyediakan bantuan penepian sewa dilaksanakan secara adil semasa tempoh yang disasarkan antara pemerintah, pemilik hartanah dengan penyewa yang layak, kata MinLaw.

Penyewa yang menerima pembayaran kedua di bawah Skim Sokongan Sewa akan menerima notis penepian sewa dari MinLaw pada Oktober ini.

Penerimaan notis tidak bermakna penyewa layak menerima penepian secara automatik.

Mereka diperlukan untuk mengetengahkan dokumen sokongan dan menyerahkannya kepada pemilik hartanah mereka secepat mungkin dalam masa 28 hari dari tarikh notis itu.

Penepian sewa akan hanya berlaku sebaik penyewa yang layak menghantar dokumen kepada pemilik hartanah mereka.

Ia akan ditumpukan pada tunggakan sewa si penyewa terlebih dahulu, termasuk kadar faedah atau bayaran lain yang dikenakan, bagi tempoh antara 5 Ogos dengan 18 Ogos.

Jika sewa bagi tempoh itu telah dibayar, sewa para penyewa akan dikurangkan kepada dua minggu untuk bulan berikutnya.

Pemilik hartanah yang memberikan sokongan sewa kepada penyewa semasa Fasa (Kewaspadaan Dipertingkat) boleh mengurangkan nilai sewa menerusi bantuan kewangan secara langsung atau penepian sewa yang diperuntukkan dari 16 Mei hingga ke tarikh mereka menerima dokumen sokongan penyewa.

MinLaw dalam pada itu menyatakan, ia maklum bahawa tidak semua pemilik hartanah punya kemampuan kewangan untuk memberi penepian sewa, sekiranya mereka hanya bergantung pada duit sewa sebagai sumber utama pendapatan, dan boleh membuat permohonan untuk dikecualikan daripada memberi penepian jika mereka tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Antara kriteria kelayakan bagi pengecualian termasuk nilai tahunan bagi pelaburan hartanah adalah kurang daripada $60,000.

Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi https://go.gov.sg/rwf2021

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map