Subuh
5:56
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:41
Maghrib
7:20
Isyak
8:32
Setempat3

Amal langkah selamat bila kumpul bersama keluarga

Sep 01, 2020 | 05:30 AM

SEMASA berkumpul bersama keluarga dalam keadaan pandemik Covid-19 sekarang, warga harus terus mengambil beberapa langkah keselamatan termasuk memastikan jarak selamat, memakai pelitup dengan betul dan sentiasa menjaga kebersihan.

Ini sedang perhimpunan sosial hingga lima orang dibenarkan, dengan isi rumah juga boleh menerima hingga lima pengunjung pada satu masa.

Doktor keluarga Banyan Clinic, Dr Elly Sabrina Ismail, berkata demikian menyusuli lima daripada lapan kes baru jangkitan Covid-19 dalam masyarakat yang dilaporkan kelmarin merupakan sebahagian kelompok melibatkan perhimpunan keluarga.

Mereka mempunyai hubungan dengan satu lagi kes Covid-19, melibatkan seorang remaja 13 tahun, yang dilaporkan Khamis lalu.

Walaupun langkah sekatan menangani koronavirus dilonggarkan selepas Singapura mengakhiri tempoh pemutus rantaian jangkitan, adalah penting warga terus mengamalkan langkah berjaga-jaga dan menyesuaikan diri dengan norma baru, kata Dr Elly.

Contoh semasa keluar makan bersama keluarga, warga harus memastikan tidak bergaul dengan meja lain dan tidak bercakap kuat sambil makan untuk mengurangkan risiko menyebarkan cecair.

Malah, tambahnya, sikap sambil lewa walau sesaat, boleh membahayakan orang di sekeliling dan diri sendiri.

Laporan lanjut: Terus waspada, ambil langkah selamat

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map