Subuh
5:29
Syuruk
6:52
Zuhur
12:54
Asar
4:18
Maghrib
6:55
Isyak
8:09
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Setempat0

Amtas mohon masyarakat bersabar, nantikan maklumat lanjut susuli langkah Saudi izin umrah

Sep 24, 2020 | 05:30 AM

PERSATUAN Agensi Pelancongan Islam Singapura (Amtas) meminta masyarakat Islam di sini bersabar dan menantikan maklumat lanjut menyusuli pengumuman Arab Saudi melonggarkan sekatan ke atas ibadah umrah secara bertahap.

Presiden Amtas, Ustaz Tengku Mohamad Fouzy Tengku Mahid Jumat, berkata mereka akan berusaha bertemu dengan pihak berkuasa untuk membincangkan hal ini sebelum membuat sebarang kenyataan.

Menurutnya, mereka belum menerima notis daripada Saudi secara rasmi berhubung hal ini dan tidak pasti bagaimana prosedur operasi standardnya (SOP).

"Ini bukan perkara yang mudah, jadi bertenanglah dan kita tunggu laporan yang lebih terperinci," ujarnya.

Saudi semalam mengumumkan akan melonggarkan sekatan ke atas ibadah umrah secara bertahap mulai bulan depan, selepas menggantungnya untuk membendung penularan Covid-19 sekitar tujuh bulan lalu.

Menurut kementerian dalam negeri Saudi, 6,000 warga dan penduduk Saudi akan dibenarkan menunaikan umrah dalam sehari mulai 4 Oktober.

Jumlah itu adalah sekitar 30 peratus daripada jumlah 20,000 yang boleh ditampung dengan mengambil kira langkah keselamatan kesihatan.

Mulai 1 November pula, Saudi akan membenarkan pengunjung dari negara tertentu untuk turut mengerjakan umrah, dengan jumlah jemaah yang akan dibenarkan menunaikan ibadah itu ditambah kepada 20,000 orang sehari.

Meskipun ejen pelancongan yang menawarkan khidmat menunaikan ibadah umrah mengalu-alukan berita baik ini, mereka berharap masyarakat Islam setempat dapat terus bersabar.

Pengarah urusan Jalaluddin Travel & Services, Ustaz Jalaluddin Hassan, meminta masyarakat terus berdoa dan jangan putus harapan.

"Cabaran yang kita hadapi sekarang belum berakhir. Banyak usaha yang perlu dilakukan untuk memastikan jemaah kita dapat pergi dan kembali dengan selamat," ujarnya.

Meskipun gembira dengan berita baik daripada Saudi itu, pengurus haji dan umrah Hamidah Travel & Tours, Encik Shaik Dawood Mohd Yacobb, berkata beliau menjangkakan prosesnya akan memakan masa agak lama.

"Kami masih dalam peringkat pramatang kerana belum berbincang dengan pihak berkuasa dan Saudi pun belum memaklumkan SOP bagi umrah ini," ujarnya.

Pengarah urusan Shahidah Travel & Tours, Encik Ayoob Angullia, pula menasihatkan orang ramai agar tidak terlalu ghairah dan perlu memeriksa beberapa perkara terlebih dahulu.

"Kalau sudah boleh pergi pun, adakah kita yakin kesihatan kita berada dalam keadaan yang cukup baik? Adakah kita sudah bersedia menyesuaikan diri dengan norma baru semasa di sana? Dan adakah kita boleh melakukan kegiatan seperti dahulu seperti pergi ke masjid, membeli-belah, keluar makan pada bila-bila masa serta mengerjakan umrah beberapa kali?" ujarnya.

Tambahnya, jemaah juga boleh menjangkakan kos pakej yang lebih tinggi.

Namun, Encik Ayoob menasihatkan jemaah agar bersabar sekurang-kurangnya sehingga keadaan lebih reda selepas sebulan, atau sekitar pertengahan Disember.

Laporan tambahan NUR SYUHRAH HASSAN

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian