Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:09
Maghrib
6:51
Isyak
8:02
Setempat

Anak terpaksa kongsi, bergilir guna komputer riba

Jun 24, 2020 | 05:30 AM

Semasa pemutus rantaian jangkitan, pelajar dikehendaki melakukan pembelajaran di rumah. Dengan ada di antara mereka mempunyai komputer riba atau tablet sendiri, segelintir pelajar lain pula perlu meminjamnya dari sekolah atau bergilir dengan adik-beradik lain. Mulai tahun depan bagaimanapun, setiap pelajar sekolah menengah akan diberikan komputer riba atau tablet sendiri untuk digunakan bagi pembelajaran. Pemerintah sedang mempercepat rancangan itu, dengan melaksanakannya tujuh tahun lebih awal dari sasaran asal. Rancangan itu adalah antara usaha pemerintah untuk memastikan Singapura menjadi tempat di mana semua orang boleh maju, walau apapun titik permulaan mereka. BERITA HARIAN melaporkan.


PERNAH terlintas di fikiran Cik Maria Mohd Dalip untuk membelikan anak-anaknya komputer riba supaya dapat digunakan untuk membuat kerja sekolah.

Tetapi keadaan kewangan keluarga, dengan hanya suaminya yang bekerja sebagai pemandu van bagi menyara keluarga tujuh beranak, memaksanya untuk menundakan rancangan itu.

"Saya pernah bincang dengan suami tapi beliau kata kami ada bil yang tertunggak, jadi kami perlu utamakan apa yang perlu dahulu," kata ibu lima anak berusia antara 19 dengan setahun setengah itu.

Semasa pemutus rantaian jangkitan, anak kembarnya yang berusia 15 tahun dikehendaki menggunakan komputer riba untuk menyelesaikan tugasan sekolah.

Mujur seorang daripada mereka, Nurul Ariqah Mohamed Erwan, yang menuntut di Sekolah Menengah Spectra, telah diberikan komputer riba di bawah Skim Bantuan Kewangan (FAS) Kementerian Pendidikan (MOE).

Seorang lagi pula, Muhammad 'Rauf, yang merupakan pelajar di Sekolah Sukan Singapura, dapat meminjam komputer riba untuk digunakan bagi melakukan pembelajaran di rumah.

Kini memandangkan pemutus rantaian jangkitan telah berakhir dan pelajar dapat kembali belajar di sekolah, komputer riba itu telah dipulangkan.

Pada masa yang sama, anak sulung Cik Maria, yang baru tamat pengajian di Institut Pendidikan Teknikal (ITE) dan telah mendapat kerja, adakala perlu menggunakan komputer riba untuk mengikuti latihan.

"Kadangkala beliau gunakan komputer riba adik-adiknya atau gunakan telefon bijaknya sahaja," kata suri rumah berusia 39 tahun itu.

Mulai tahun depan, anak kembar Cik Maria tidak lagi perlu meminjam komputer riba untuk melakukan tugasan sekolah.

Ini kerana semua pelajar sekolah menengah akan menerima tablet atau komputer riba peribadi untuk pembelajaran menjelang tahun depan.

Langkah Menteri Pendidikan Ong Ye Kung mempercepat rancangan itu - tujuh tahun lebih cepat daripada sasaran sebelumnya - antara cara pemerintah, sekolah dan masyarakat bekerjasama untuk terus menghidupkan mobiliti sosial.

Dalam siaran nasional kelima Rabu lalu, Menteri Kanan Tharman Shanmugaratnam berkata ini akan memastikan setiap individu boleh maju, tidak kira apapun titik permulaan mereka.

"Mobiliti sosial telah membentuk Singapura dan mengubah masyarakat kita sejak tahun 1960-an.

"Generasi demi generasi, anak-anak daripada latar belakang serba kekurangan telah maju dalam kehidupan, melalui pendidikan dan dengan bekerja keras dalam pekerjaan dan perniagaan mereka.

"Malah pada hari ini, rakyat Singapura yang membesar dalam keluarga berpendapatan rendah mempunyai peluang lebih baik untuk melangkah ke tangga pendapatan lebih tinggi berbanding rakyat di kebanyakan negara maju yang lain," kata Encik Tharman, yang juga Menteri Penyelarasan bagi Dasar Sosial.

Meluahkan kelegaannya tentang rancangan pemerintah itu, Cik Maria berkata: "Saya dan suami kini tak perlu risau fikirkan tentang nak beli komputer riba anak-anak. Pelajar sekarang memang banyak menggunakan komputer riba untuk pembelajaran mereka. Memang langkah ini akan banyak membantu kami sekeluarga."

Seorang lagi ibu lima anak berusia antara sembilan dengan 17 tahun, Cik Azizah Mahmood, berkata anak-anaknya terpaksa berkongsi menggunakan satu komputer riba dan satu iPad untuk mengikuti pembelajaran di rumah semasa tempoh pemutus rantaian jangkitan.

"Mereka bergilir-gilir, bergantung siapa dahulu mempunyai sesi di Google Meet. Ada anak-anak saya yang terpaksa menggunakan telefon bijak sendiri," kata suri rumah itu yang tiga anaknya tahun ini menuntut di sekolah menengah.

"Anak-anak hari ini memang memerlukan komputer riba atau tablet untuk melakukan kerja sekolah, contohnya semasa pembelajaran di rumah atau untuk menyelesaikan projek sekolah. Ia amat diperlukan berbanding zaman sekolah saya dahulu.

"Saya gembira mendapat tahu yang ia akan diberikan kepada semua pelajar menengah kerana ini akan memastikan tiada siapa pun akan terlepas daripada meraih manfaat daripada peluang ini," kata Cik Azizah yang suaminya bertugas sebagai teknisyen kanan.


PENDIDIKAN KUNCI CAPAI KEJAYAAN

“Mobiliti sosial telah membentuk Singapura dan mengubah masyarakat kita sejak tahun 1960-an. Generasi demi generasi, anak-anak daripada latar belakang serba kekurangan telah maju dalam kehidupan, melalui pendidikan dan dengan bekerja keras dalam pekerjaan dan perniagaan mereka. Malah pada hari ini, rakyat Singapura yang membesar dalam keluarga berpendapatan rendah mempunyai peluang lebih baik untuk melangkah ke tangga pendapatan lebih tinggi berbanding rakyat di kebanyakan negara maju yang lain.”
– Menteri Kanan, Encik Tharman Shanmugaratnam, semasa ucapannya dalam siaran nasional minggu lalu.


LANGKAH PASTIKAN PELUANG SAMA RATA UNTUK PELAJAR

Peringkat Prasekolah

- Perluas KidSTART untuk bantu keluarga berpendapatan rendah dan anak-anak mereka pada tahun-tahun awal mereka

- Tingkat taraf kerjaya guru prasekolah

- Tubuh Institut Nasional Pembangunan Awal Kanak-Kanak untuk tingkatkan mutu dalam industri

Peringkat Sekolah Rendah

- Kementerian Pendidikan (MOE) peruntukkan sumber tambahan kepada sekolah untuk pelajar kurang bernasib baik

- Akan beri lebih banyak bantuan pada tahun-tahun mendatang, dengan mengambil lebih ramai guru, pendidik bersekutu, pegawai kebajikan pelajar,dan guru-kaunselor untuk bekerja

- Mereka akan perkukuh pasukan sekolah yang membantu pelajar yang mencatatkan prestasi kurang baik di sekolah rendah, serta usaha Pasukan Bertindak bagi Peningkatan Pelajar dalam Kehidupan dan Memberi Inspirasi kepada Keluarga (UPLIFT) untuk membantu golongan yang berisiko

Peringkat Sekolah Menengah

- Sumber tambahan juga akan bantu pelajar capai kemajuan setinggi mungkin menerusi Sistem Pengumpulan (Banding) Berdasarkan Subjek Sepenuhnya di sekolah menengah

- Percepat rancangan lengkapi semua pelajar menengah dengan komputer riba peribadi atau tablet untuk digunakan dalam pembelajaran. Setiap pelajar akan mempunyai alat mereka sendiri menjelang tahun depan, iaitu tujuh tahun lebih awal daripada sasaran asal.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian