Apa mutasi varian Covid-19? Dah dapat vaksin tak perlu pelitup?, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:38
Syuruk
7:02
Zuhur
1:09
Asar
4:34
Maghrib
7:14
Isyak
8:29

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat0

Apa mutasi varian Covid-19? Dah dapat vaksin tak perlu pelitup?

May 20, 2021 | 05:30 AM

GELOMBANG kedua jangkitan Covid-19 teruk di India menimbulkan keprihatinan mengenai varian 'mutasi berganda" yang dipanggil B1617.

The Straits Times menjawab beberapa soalan berkaitan mutasi dan varian yang ditanya semasa webinar bulanannya.

Webinar itu, Musim Kedua Covid-19: Maklumat Terkini Dari Singapura, menghimpunkan pakar tempatan dan antarabangsa untuk membincangkan dapatan perubatan dan saintifik terbaru mengenai koronavirus itu.

Soalan: Apakah mutasi?

Jawapan: Mutasi ialah perubahan yang berlaku pada bahan genetik. Mutasi timbul apabila bahan genetik tidak disalin dengan tepat ketika virus berganda (replicates) semasa pembelahan sel.

Halal Home-based Businesses
We want to help Halal Home-based Business owners during these tough times. See the link below.
Do you own a Halal Home-based Business in Singapore? List your products on Berita Harian

S: Apa itu mutasi berganda?

J: Adalah benar bahawa B1617 mempunyai dua mutasi 'protein pepaku' (spike protein), yang dinamakan E484Q dan L452R, tetapi hakikatnya ialah B1617 secara keseluruhannya mempunyai 13 mutasi protein pepaku.

Istilah 'mutasi berganda' hanyalah nama untuk merujuk kepada kedua-dua mutasi itu dan tidak bermaksud apa-apa secara saintifik.

S: Adakah varian B1617 baru?

J: Ia bukan varian baru, sebab urutan genom B1617 kali pertama dimuat naik di platform yang mempromosikan perkongsian antarabangsa mengenai semua urutan virus demam selesema, Inisiatif Global mengenai Perkongsian Semua Data Influenza (GISAID), pada Oktober 2020. Sebelum lonjakan besar-besaran kes Covid-19 di India, varian ini juga dikesan di Amerika Syarikat dan Britain pada hujung Februari 2021.

S: Sekiranya varian B1617 bukan varian baru, apa punca gelombang membawa maut di India buat masa kini?

J: Varian B1617 tidak boleh diabai, tetapi wabak seperti itu bersifat berbilang faktor (multifactorial) dan tidak boleh salahkan hanya varian itu.

Lonjakan kes di India berlaku pada waktu di mana lebih 98 peratus penduduk negara itu belum menerima dos penuh vaksin. Ini bermakna ramai orang berisiko dijangkiti.

Faktor penyumbang lain mungkin termasuk perhimpunan besar-besaran, kelonggaran langkah jarak sosial, dan kapasiti ujian terhad.

Lonjakan kes juga boleh disebabkan lebih banyak varian, memberi virus peluang lebih tinggi untuk bertahan. Sekiranya bahan genetik virus itu tidak disalin dengan tepat ketika ia berganda, ia akan menghasilkan mutasi.

Dengan semakin ramai orang dijangkiti, semakin banyak virus berganda, semakin tinggi kemungkinan mutasi.

S: Apa mutasi yang ada pada varian yang berbeza dan bagaimana ia membantu virus ini?

J: Beberapa mutasi ini bermanfaat untuk virus. Misalnya, mutasi N501Y yang terdapat dalam jenis B117 Britain, B1351 Afrika Selatan dan P1 Brazil membolehkan virus mengikat (bind) sembilan kali lebih kuat pada reseptor ACE2.

ACE2 ialah protein pada permukaan banyak jenis sel yang membantu koronavirus masuk ke dalam sel. Ini akan menyebabkan penularan virus yang lebih cekap.

Mutasi L452R, yang terdapat dalam varian yang awalnya dikenal pasti di India, meningkatkan pengikatan pada reseptor ACE2 dan juga membantu virus terlepas daripada antibodi peneutralan.

Secara teori, hanya jumlah tertentu mutasi bermanfaat kepada virus. Oleh itu, mutasi berulang yang berkembang secara bebas di pelbagai varian akan menjadi mutasi yang menyebabkan virus lebih berkesan dan berdaya hidup.

Sekiranya benar, hanya satu atau dua lagi versi vaksin mungkin diperlukan untuk melindungi kita daripada varian ini.

Berikutan garis panduan terkini daripada Pusat bagi Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika, pemakaian pelitup di luar bangunan bagi individu yang divaksin penuh boleh dilonggarkan.

The Straits Times bertanya kepada pakar penyakit berjangkit apakah amalan pemakaian pelitup perlu diubah di Singapura.

Profesor Madya Hsu Li Yang daripada Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock di Universiti Nasional Singapura mengatakan data dunia nyata menunjukkan sebilangan kecil orang yang telah menerima kededua suntikan vaksin Pfizer atau Moderna masih boleh dijangkiti dan berpotensi merebakkan virus itu kepada orang lain.

Oleh itu, beliau percaya pemakaian pelitup harus digalak.

Menjelaskan alasan di sebalik kelonggaran langkah pemakaian pelitup, Presiden Amerika, Encik Joe Biden, berkata risiko virus merebak apabila seseorang yang telah divaksin berada di luar bangunan "sangat, sangat rendah".

Ini kerana udara segar dapat menyebar dan membantu menguap titisan pernafasan yang mungkin mengandungi virus Sars-CoV-2.

Sebagai contoh, individu yang diberi vaksin boleh bersenam di luar rumah bersama ahli keluarga mereka dan menghadiri perjumpaan luar yang kecil bersama orang yang telah divaksin dan tidak divaksin.

S: Dengan timbulnya varian ini, perlukah saya mengubah amalan saya memakai pelitup?

J: Tidak, selagi anda pasti anda mempunyai pelitup tiga lapisan baik yang boleh menutup hidup dan mulut anda dengan betul.

Pakar penyakit berjangkit Leong Hoe Nam berkata pemakaian pelitup adalah halangan fizikal berkesan bagi menentang penularan virus.

"Mutasi (virus) tidak mengubah hakikat itu," kata beliau.

Dr Leong menekankan pentingnya mematuhi langkah pemakaian pelitup dan memastikan seseorang itu mempunyai pelitup berkesan daripada menggunakan dua pelitup.

Sekiranya seseorang itu sudah berhati-hati memakai pelitup, mereka tidak perlu memakai beberapa pelitup serentak, kata dekan Sekolah Kesihatan Awam Saw Swee Hock, Profesor Teo Yik Ying.

"Keadaan semasa di Singapura, terutama dalam masyarakat, juga kekal dalam kawalan, dan itu bermakna selagi kita meneruskan pemakaian pelitip, penjarakan sosial, dan sekatan perhimpunan besar tidak lebih lapan orang, tidak perlu berasa bimbang dan memakai lebih daripada satu pelitup," katanya.

Infografik: PELITUP JENIS APA YANG HARUS KITA GUNAKAN?

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map