Subuh
5:28
Syuruk
6:47
Zuhur
12:50
Asar
4:08
Maghrib
6:52
Isyak
8:02
Setempat

Aplikasi kesan orang mungkin terdedah pada virus

Mar 20, 2020 | 09:17 PM

WARGA Singapura kini dapat memainkan peranan lebih aktif dalam membantu usaha pengesanan mereka yang berhubung rapat dengan individu positif koronavirus Covid-19.

Menerusi aplikasi TraceTogether yang dilancarkan pada Jumaat (20 Mac), pihak berkuasa dapat menjalankan proses pengesanan dengan lebih mudah dan cepat, sekali gus mengekang penularan Covid-19 dalam masyarakat.

Dengan menggunakan teknologi bluetooth, aplikasi itu dapat mengenal pasti pengguna yang telah berhubung rapat – jarak sekitar dua meter dan selama hampir 30 minit – dengan pesakit.

Dalam satu sidang media, Menteri Negara Kanan (Pengangkutan merangkap Perhubungan dan Penerangan), Dr Janil Puthucheary, berkata aplikasi yang dihasilkan Agensi Teknologi Pemerintah (GovTech) dengan kerjasama Kementerian Kesihatan (MOH) itu dapat mengurangkan masa untuk menjejak individu yang mungkin terdedah kepada virus itu.

Beliau menambah bahawa aplikasi itu juga dapat digunakan dengan kaedah sedia ada.

“Proses pengesanan individu yang berhubung rapat dengan pesakit sebahagian strategi kami mengurangkan penularan dalam masyarakat. Ada pesakit mungkin lupa siapa yang telah mereka temui dan ini melambatkan proses pengesanan.

“Jika kami dapat mengesan mereka dengan cepat, kami dapat mengambil tindakan wajar dengan pantas juga,” ujarnya.

Jika seseorang pengguna disahkan positif virus itu, MOH akan mendapatkan maklumat daripada aplikasi tersebut bagi mengesan dan menghubungi orang lain yang disyaki dijangkiti juga.

Aplikasi itu boleh dimuat turun menerusi Apple App Store atau Android App di Google play.

“Kami harap warga Singapura dapat melihatnya sebagai tindakan tanggungjawab peribadi. Apabila ramai menggunakannya, kita dapat menangani penularan Covid-19 di sini,” ujar Encik Janil.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian