Badan Melayu/Islam kreatif dekati masyarakat, kendali program, Berita Setempat - BeritaHarian.sg
Subuh
5:36
Syuruk
7:00
Zuhur
1:07
Asar
4:32
Maghrib
7:12
Isyak
8:27

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Setempat3

Badan Melayu/Islam kreatif dekati masyarakat, kendali program

Sekatan pemutus litar dorong badan-badan manfaat teknologi teruskan usaha, kumpul dana
May 09, 2020 | 05:30 AM

BADAN-BADAN Melayu Islam Singapura kini lebih kreatif dalam mendekati masyarakat, bukan sahaja untuk mengumpul dana tetapi juga dalam menjalankan program dan menyampaikan ceramah pendek menerusi dalam talian, di tengah-tengah tempoh pemutus rantaian jangkitan sekarang.

Selain daripada sekadar memuat naik klip video ceramah pendek di akaun Facebook sendiri, Persatuan Muhammadiyah, misalnya telah memanfaatkan platform luar seperti B. Halal untuk mengetengahkan program dan usaha sedang dijalankan kepada lebih ramai warga.

Kata Pengurus Perhubungan Korporat dan Sumber Persatuan Muhammadiyah, Encik Mohamad Eznillah Razali:

"Jika tujuan kami ialah mendekati masyarakat agar lebih ramai anggota masyarakat dapat meraih manfaat daripada perkongsian kita dan khidmat dijalankan, maka kita tidak boleh sekadar mengharapkan platform kita sahaja.

"Kami perlu cuba melibatkan diri dalam platform lain agar proses mendekati orang ramai itu lebih meluas."

Persatuan Muhammadiyah merupakan sebahagian daripada senarai segmen dalam program B. Halal, yang disiarkan secara langsung setiap minggu dan dihoskan selebriti seperti Aaron Aziz dan Sheikh Haikel.

Dalam segmen itu, asatizah daripada Persatuan Muhammadiyah bukan sahaja mengongsi kata-kata hikmah selain menerapkan nilai positif sepanjang bulan mulia ini tetapi juga usaha mengumpul dana yang sedang giat dijalankan.

Ini termasuk mempromosikan pembelian amal bersama restoran Canadian Pizza serta sumbangan derma oleh masyarakat menerusi platform digital seperti PayNow, Giro dan pemindahan wang melalui bank.

Tambah Encik Mohamad Eznillah, usaha dalam talian ini perlu diperhebat kerana berbanding dengan tahun-tahun sudah, tiada acara fizikal yang boleh disertai badan itu pada tahun ini untuk mengongsi dengan masyarakat tentang kempen mengumpul dana dan khidmat ditawarkan.

Namun di sebalik langkah beralih ke dalam talian, Encik Eznillah akur ada cabaran yang dihadapi para asatizah kerana terpaksa menyesuaikan diri dengan merakam diri mereka tanpa kehadiran orang lain.

"Dari segi teknologi, apa yang kita miliki hanyalah yang asas sahaja, jadi terpaksalah kami belajar bagaimana untuk memanfaatkan teknologi seperti kaedah menggunakan aplikasi zoom dan sebagainya.

"Ini sesuatu yang baru bagi kami tetapi mungkin inilah hikmah pandemik ini di mana kami semua dapat memeluk pendigitalan dengan lebih baik lagi dalam melayari arus kemodenan ini," ujarnya.

Penyesuaian serupa juga dilakukan oleh AMP Singapore semasa melakarkan sesi perbincangan "Kopi with...", yang selalunya dilakukan dalam kumpulan kecil secara fizikal.

Namun dengan langkah pemutus litar sekarang, badan itu mengorak langkah dengan mengalihkan perbincangan tersebut ke dalam talian pula.

Misalnya, bagi sesi minggu depan bersama aktivis sosial dan pengasas Back2Basics, dan Interfaith Youth Circle (IYC), Cik Siti Noor Mastura, sesi itu akan dilakukan dengan memanfaatkan aplikasi Zoom.

Menurut Pemangku Pengarah Eksekutif Amp Singapore, Cik Zarina Yusof, interaksi dalam kalangan peserta penting justeru beliau berharap interaksi itu dapat dikekalkan menerusi pertemuan dalam talian itu.

"Ini juga merupakan kali pertama kami mengadakan sesi sebegini di dalam talian dan sejauh ini sambutan daripada masyarakat yang ingin sertainya, amat memberangsangkan. Mungkin inilah norma-norma baru yang perlu kita sesuaikan diri," katanya.

Dari segi mengumpul dana juga, AMP Singapore telah memanfaatkan platform digital seperti Giving.Sg bagi mengutip derma untuk membeli barang dapur menjelang Hari Raya bagi 120 penerima memerlukan.

"Kami sasarkan $20,000, dan sejauh ini, kami sudah berjaya mengumpul lebih 50 peratus daripada jumlah sasaran tersebut," katanya.

Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) juga tidak ketinggalan dalam menyediakan pelbagai program dalam talian sepanjang tempoh pemutus litar ini.

Ini temasuk Sesi Workspace bersama Institut Terapi Keluarga PPIS melalui Instagram Live demi menyokong keluarga semasa tempoh sukar ini; pos dalam media sosial berunsur inspirasi di laman media sosial mereka, selain membincangkan konsep seperti Sakinah, Mawadah, Rahmah dalam saluran youtube SalamSG TV.


“Dari segi teknologi, apa yang kita miliki hanyalah yang asas sahaja, jadi terpaksalah kami belajar bagaimana untuk memanfaatkan teknologi seperti kaedah menggunakan aplikasi Zoom dan sebagainya.
– Pengurus Perhubungan Korporat dan Sumber Persatuan Muhammadiyah, Encik Mohamad Eznillah Razali

“Interaksi dalam kalangan peserta penting justeru kami berharap interaksi itu dapat dikekalkan menerusi pertemuan dalam talian. Ini juga merupakan kali pertama kami mengadakan sesi sebegini di dalam talian dan sejauh ini sambutan daripada masyarakat yang ingin sertainya, amat memberangsangkan. Mungkin inilah norma-norma baru yang perlu kita sesuaikan diri.”
– Pemangku Pengarah Eksekutif Amp Singapore, Cik Zarina Yusof

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=

Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu

Betul!

Salah!

Teka Kata

=
Uji pengetahuan anda dalam Perkataan Melayu
Betul!
Salah!
Well done! You got:
/5
Words Right
Try the new Halal Food Map